Ολονύχτιο θρίλερ για τη διακομιδή βρέφους από τη Σκόπελο

Ώρες αγωνίας έζησαν στη Σκόπελο με αφορμή τη διακομιδή 9 μηνών βρέφους που έπρεπε να διακομιστεί άμεσα από τη Σκόπελο στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου αλλά λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή καθιστούσαν αδύνατη τη διακομιδή .

Οι μανιασμένοι άνεμοι που ξεπερνούσαν τα 10 μποφόρ και τα αφρισμένα κύματα, κράτησαν επί 12 ώρες «εγκλωβισμένες» τις προσπάθειες όλων, με το μωρό να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Στο Κέντρο Υγείας του νησιού- όπου οι γιατροί διαθέτουν υποτυπώδη εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές καταστάσεις, παρ’ όλα αυτά όμως κατέβαλλαν τιτάνιο αγώνα για να διατηρήσουν σε σταθερή κατάσταση το μωρό- σε συνεργασία με τον δήμο στήθηκε ένα πρόχειρο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Όμως οι απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες εκτός Σκοπέλου, σκόνταψαν στις άγριες διαθέσεις του καιρού. Ελικόπτερο Super Puma που σηκώθηκε από το αεροδρόμιο της Λήμνου δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο νησί, λόγω των θυελλωδών ανέμων και επέστρεψε στη βάση του. Λόγω των ισχυρών ανέμων επίσης, κανείς ιδιώτης δεν διακινδύνευε να ανοιχτεί με πλωτό σκάφος στη θάλασσα, ώστε από τη Σκόπελο να προσεγγίσει τη Σκιάθο, όπου υπήρχε η εκτίμηση ότι μπορεί να προσγειωθεί C130 ώστε να παραλάβει το άρρωστο μωρό, για να το μεταφέρει στο Νοσοκομείο Βόλου.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ζητήθηκε από τον Πρωτέα που είχε «δέσει» στη Σκιάθο να πλεύσει στην περιοχή, όμως τα 11 μποφόρ που έπνεαν εκείνη την ώρα, δεν επέτρεψαν στο καράβι να αποπλεύσει και να προσεγγίσει τη Σκόπελο.

Έτσι ζητήθηκε η συνδρομή γκαζάδικου που έπλεε σε κοντινή απόσταση προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες. Με ένα πλωτό σκάφος, ο γιατρός μαζί με έναν λιμενικό που κρατούσε το μωρό αγκαλιά προσπάθησαν να προσεγγίσουν το γκαζάδικο στον Αγνώντα, εν αναμονή πολεμικού αεροσκάφους που αναμένονταν, για να μεταφέρει σε νοσοκομείο στην Αθήνα το μωρό.

Παρ’ ότι το πλωτό σκάφος κατάφερε να προσεγγίσει τον Αγνώντα, τελικά δεν κατέστη δυνατό να ανεβούν στο καράβι ο γιατρός με το λιμενικό και το μωρό.

«Οι άνεμοι φυσούσαν λυσσασμένα, ενώ τα κύματα ορθώνονταν βουνό μπροστά μας. Παρ’ όλα αυτά ήμασταν αποφασισμένοι να φτάσουμε» λέει συγκλονισμένος ο γιατρός εξιστορώντας τις δραματικές στιγμές της επιχείρησης, για να προσεγγίσουν το δεξαμενόπλοιο.

«Μόλις φτάσαμε δίπλα στο καράβι και επιχειρήσαμε να ανεβούμε με την ανεμόσκαλα στο κατάστρωμα ήταν αδύνατο. Οι άνεμοι έπνεαν με πρωτοφανή ένταση. Κινδυνεύαμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε όλοι μαζί, ο λιμενικός που κρατούσε το μωρό αγκαλιά και εγώ στη θάλασσα. Δεν είχε κανένα νόημα να συνεχίσουμε», συνέχισε με τρεμάμενη φωνή ο παιδίατρος Παναγιώτης Σταμούλης στο taxydromos.gr, εμφανώς απογοητευμένος που και αυτή η προσπάθεια για τη διακομιδή του μωρού είχε αποβεί άκαρπη.

«Οι στιγμές που βιώνουμε δεν περιγράφονται» πρόσθεσε ο ίδιος. Για καλή τύχη του μωρού έτυχε να είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε την κατάστασή του σταθερή για να μπορέσουμε να καταφέρουμε να το μεταφέρουμε σε Νοσοκομείο. Δώδεκα ώρες παλεύουμε με τις πιο αντίξοες συνθήκες για να μπορέσουμε να σώσουμε το παιδί. Ευτυχώς, παρότι η κατάσταση του είναι πολύ σοβαρή και συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις η υγεία ενός βρέφους επιδεινώνεται, το μωράκι αυτό θέλει να ζήσει», πρόσθεσε επίσης ο παιδίατρος του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, που έτυχε να έχει μεταβεί στη Σκόπελο για προσωπική του δουλειά και μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό μετέβη στο ΚΥ Σκοπέλου για να παράσχει τις υπηρεσίες του.

Πηγή: ταχυδρόμος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ