«Βόμβα» Λύρα με αφορμή την υπόθεση Μαζωνάκη: «Διαχωρίζω τη θέση μου από τη διοίκηση του ΙΣΑ – Οι φάκελοι δεν έρχονται στο Πειθαρχικό με δική μας επιλογή»

Ο πλαστικός χειρουργός Ιωάννης Λύρας, μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διαφοροποιήθηκε σαφώς από τη διοίκηση του ΙΣΑ, τονίζοντας ότι το Πειθαρχικό ελέγχει τις υποθέσεις που του αποστέλλονται και ότι οι φάκελοι δεν φτάνουν σε εκείνους με δική τους επιλογή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΘΡΟΥ

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Ο πλαστικός χειρουργός Ιωάννης Λύρας διαχώρισε τη θέση του από τη διοίκηση του ΙΣΑ, τονίζοντας ότι «οι φάκελοι δεν έρχονται σε εμάς με δική μας επιλογή» και ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο ελέγχει μόνο όσα του αποστέλλονται.
  • «Η διοίκηση μπορεί να μην έχει στείλει κάποιες περιπτώσεις στο Πειθαρχικό», δήλωσε ο κ. Λύρας, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο και ελέγχει «μόνο το υλικό που μας αποστέλλεται».
  • Το Εξεταστικό Συμβούλιο έχει τεκμηριώσει και επιβάλει τιμωρίες, αφαιρέσεις αδειών και πρόστιμα σε γιατρούς που παρέβησαν τον νόμο. Ωστόσο, «έχουμε εντοπίσει φακέλους που θα έπρεπε να μας έχουν έρθει» και τους έχουν επιστρέψει στη διοίκηση για σωστή επανυποβολή.

Το κείμενο κάθε σύνοψης ελέγχεται από δημοσιογράφους του ENIKOS

Google Προσθέστε το ENIKOS ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Τη σαφή διαφοροποίησή του από τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών εξέφρασε το πρωί της Τρίτης (15/9) ο πλαστικός χειρουργός και μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΙΣΑ, Ιωάννης Λύρας, τονίζοντας ότι «στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ελέγχουμε τις υποθέσεις που αποστέλλονται» ενώ πρόσθεσε ότι «οι φάκελοι δεν έρχονται σε εμάς με δική μας επιλογή».

Συγκεκριμένα, ο κ. Λύρας μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους Μάνο Νιφλή και Γιάννη Κολοκυθά στο πλαίσιο της συζήτησης για την αισθητική ιατρική και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο με αφορμή την υπόθεση του θανάτου του Γιώργου Μητσοτάκη, είπε χαρακτηριστικά:

«Ανήκω στο Εξεταστικό Συμβούλιο, δεν έχω καμία σχέση με τη διοίκηση και χαίρομαι που δεν έχω σχέση, λόγω της πολυνομίας που υπάρχει. Ο Ιατρικός Σύλλογος έχει επιφορτιστεί με το έργο του ελέγχου. Αν είναι δυνατόν να ελέγξει ο γιατρός τον γιατρό, όπως πρέπει. Άρα εγώ χαίρομαι που δεν έχω ρόλο διοικητικό γιατί αν είμαι στο ΔΣ θα αναγκαστώ να ακολουθήσω μια πολυνομία που δεν είναι καθόλου λειτουργική».

Σε άλλο σημείο ο κ. Λύρας επεσήμανε πως «ό, τι έχει έρθει σε εμένα, στο Εξεταστικό Συμβούλιο και με τον προηγούμενο πρόεδρο, μπορέσαμε και τεκμηριώσαμε όλες τις τιμωρίες που δώσαμε σε όλους τους γιατρούς, οι οποίοι παρέβησαν τον Νόμο του Ιπποκράτη, όπως έγινε και στην περίπτωση αυτή, και με τεκμηριωμένο τον φάκελο και αιτιολογημένη απόφαση, αφαιρέσαμε άδειες, δώσαμε πρόστιμα, κάναμε επιπλήξεις. Βεβαίως και μπορεί να ελεγχθεί όλο αυτό αν η Πολιτεία αποφασίσει να αφαιρέσει το εμπόριο από την επιστήμη. Όμως, υπάρχει ο νόμος ότι ένα ιατρείο μπορεί να το κατέχει ένας επιχειρηματίας, άρα πώς θα ελέγξω εγώ τη διαφήμιση του επιχειρηματία;».

Σε ερώτηση του Μάνου Νιφλή αν υπάρχουν περιπτώσεις υποθέσεων που δεν έχουν φτάσει στο Πειθαρχικό, ο πλαστικός χειρουργός απάντησε:

«Ό, τι έχει έρθει στο Πειθαρχικό και αφορά σε τέτοια περίπτωση έχει τιμωρηθεί. Η διοίκηση μπορεί να μην έχει στείλει κάποιες περιπτώσεις στο Πειθαρχικό. Εγώ διαχωρίζω τη θέση μου από τη Διοίκηση. Ελέγχουμε μόνο το υλικό που μας αποστέλλεται. Ως Συμβούλιο Πειθαρχικό είμαστε ανεξάρτητοι από τη διοίκηση, δεν ελεγχόμαστε. Οι φάκελοι δεν έρχονται σε εμάς με δική μας επιλογή. Έχουμε εντοπίσει φακέλους που θα έπρεπε να μας έχουν έρθει και επιστήσαμε την προσοχή στη διοίκηση και τους επιστρέψαμε για να μας ξαναέρθουν σωστά».

Όπως υποστήριξε ο κ. Λύρας, το Μητρώο Πιστοποιημένων Ιατρείων και το app για το οποίο μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι μία λύση αλλά όπως πρόσθεσε «και εκεί είναι θέμα υπευθυνότητας τι θα δηλώνει ο γιατρός και ο επιχειρηματίας του οποίου είναι υπάλληλος ο γιατρός με το τι πραγματικά γίνεται στον χώρο αυτό».

Δείτε το βίντεο του OPEN:

Google Προσθέστε το ENIKOS στην Google
Ακολουθήστε το ENIKOS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.