Αλόη βέρα – Ασπαρτάμη: Πότε εγκυμονεί κινδύνους η κατανάλωσή τους

Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι στις 14 Ιουλίου η ασπαρτάμη μπορεί να καταχωρηθεί -για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον καρκίνο – ως “πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο” (στην κατηγορία ενδεχόμενο καρκινογόνο τύπου 2Β για την ακρίβεια.

Στις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες ενδέχεται να ενταχθεί και η αλόη βέρα. Οι δύο ουσίες μελετώνται ως προς την πιθανότητα να είναι καρκινογόνες και αν ναι, σε ποιο βαθμό.

Για το θέμα μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μαιευτήρας γυναικολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας- Κλινικής Φαρμακολογίας, στο ΑΠΘ και μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Χρυσάνθη Σαρδέλη, η οποία εκτίμησε ότι το φυτό της αλόης δεν πρόκειται να ενταχθεί σε καταλόγους καρκινογόνων

«Είναι γνωστές ουσίες που τις χρησιμοποιούμε χρόνια για να βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία. Όταν χρησιμοποιούμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα ουσίες, είτε φυσικές, είτε χημικές, κατά περιόδους παίρνουμε περισσότερα δεδομένα, και ανακαλύπτουμε ότι η υπερβολική τους χρήση, μπορεί να μας δημιουργεί και προβλήματα. Αυτό έχει συμβεί τώρα με αυτές τις ουσίες. Όσον αφορά την αλόη βέρα, δεν πρόκειται το φυτό να μπει σε καταλόγους καρκινογόνων, ή έστω πιθανώς καρκινογόνων ουσιών. Αλλά κάποιες ουσίες που περιέχονται σε μέρη του φυτού όπως είναι η φλούδα του, οι ανθρακινόνες, έχουν συσχετιστεί εδώ και πολλά χρόνια με πρόκληση βλαβών στο ανθρώπινο DNΑ, οι οποίες και ευθύνονται φυσικά για καρκινογένεση και άλλα προβλήματα υγείας».

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, είναι γιατί οι αρμόδιοι φορείς ασχολήθηκαν τώρα με το θέμα, εφόσον η συσχέτιση με καρκινογένεση είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια.

«Πιστεύω ότι βγήκε γιατί τώρα απλώς το συζητήσαμε και πιθανώς να έγινε και λίγο υπερβολική διαφήμιση, καθώς είναι λίγο πιασάρικα αυτά τα θέματα. Έχουμε όμως κάποια καινούργια ερευνητικά δεδομένα, τα οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, που δείχνουν πως η πόσιμη αλόη εναποθέτει χρωστικές ουσίες στο βλεννογόνο του εντέρου σε πειραματόζωα και αυτό πιθανότατα να συμβαίνει και σε ανθρώπους. Όταν λοιπόν χρησιμοποιούμε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες καθημερινά από το στόμα, μπορεί να εκτεθούμε σε κίνδυνο. Και εκτός από κράμπες, διάρροιες, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, μπορεί να εμφανίσουμε -και δυστυχώς έχει συμβεί- μεγάλες βλάβες στους νεφρούς μας μέχρι και οξεία νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα και θάνατος μπορεί να προκληθεί. Ως εκ τούτου ουκ εν τω πολλώ το ευ. Το φυσικό δεν είναι πάντα υγιεινό».

Η υπερβολική χρήση ασπαρτάμης έχει συνδεθεί με καρκίνο σε ήδη επιβαρυμένους οργανισμούς – Μέχρι 40 mg την ημέρα ανά κιλό βάρους σώματος

Για την ασπαρτάμη, η κυρία Σαρδέλη είπε ότι την χρησιμοποιούμε από το 1981 σε τρόφιμα και σε φάρμακα. «Ωστόσο η υπερβολή πάνω από τα 40mg ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος την ημέρα, δυστυχώς δεν μας λύνει προβλήματα. Εάν ξεπερνούμε αυτή την ποσότητα, μπορεί όντως να εμφανιστούν βλάβες στην υγεία μας ακόμα και καρκίνοι, σύμφωνα και με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη που συσχέτισε την υπερβολική χρήση ασπαρτάμης με κάποιες μορφές καρκίνου, όπως ρινοφαρυγγικοί καρκίνοι, λευχαιμίες, καρκίνοι που συνδέονται με ενδοκρινικές διαταραχές και καρκίνοι του γαστρεντερικού».

Πρόκειται όμως, διευκρινίζει η καθηγήτρια, για ανθρώπους που είναι ήδη παχύσαρκοι, διαβητικοί, έχουν κάποιες ενδοκρινικές διαταραχές, ή άλλες ευπάθειες. «Και δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η συσχέτιση είναι άμεση και οφείλεται μόνο στην ασπαρτάμη το πρόβλημα. Ωστόσο άτομα με τέτοιες ευαλωτότητες, όπως επίσης έγκυοι και παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ασπαρτάμη».

Όσον αφορά την ετυμηγορία των ειδικών επιτροπών του ΠΟΥ για την ασπαρτάμη, η κ. Σαρδέλη αναφέρει ότι «κατά πάσα πιθανότητα οι επιτροπές του ΠΟΥ θα αποφανθούν πως η ασπαρτάμη είναι ενδεχομένως καρκινογόνος ουσία, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε αν θα αλλάξουν τις μέγιστες επιτρεπόμενες ημερήσιες ποσότητες».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ