Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Ανησυχία για τη μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών – Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα

Ανήσυχος για τη μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στην κοινότητα εμφανίζεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος πάντως εκτιμά ότι θα υπάρξει μια επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

“Επειδή και την Τετάρτη ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε αποτυπωθεί με βάση τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα και πραγματοποιήθηκε επαναπαραμετροποίηση του μοντέλου στα νέα δεδομένα και επικαιροποίηση των προβλέψεων, οι οποία έλαβε υπόψη επίσης τη πιθανή παράταση του lockdown έως και τις 29 Μαρτίου. Η διαφαινόμενη αυτή παράταση είναι απόρροια της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας, όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που αποτυπώνονται καθημερινά, όσο και στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα της πληρότητας των κλινών ΜΕΘ” αναφέρουν χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του στην ανάλυση για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr. Παράλληλα, τονίζουν ότι θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας τα rapid test για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

“Παρά την ισχυρή παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών, πιστεύουμε ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία πρόκειται να επιφέρει μια επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες” υπογραμμίζουν.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, αναμένεται να φτάσουν περίπου στους 590 μέχρι τις 25 Μαρτίου με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψη. Επίσης, για τους θανάτους εκτιμά ότι ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που την Τετάρτη ήταν 41, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι και τους 43 (σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας τιμής), με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Σε ό,τι αφορά την Αττική, οι ειδικοί του ΑΠΘ επισημαίνουν ότι η αποκλιμάκωση της πανδημίας αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, με βάση την αναθεωρημένη πρόβλεψή τους. “Δυστυχώς, διαφαίνεται ότι η πτώση δεν είναι η αναμενόμενη αρχικά με βάση το σκληρό lockdown που εφαρμόσθηκε (η απόδοση του lockdown είναι μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το lockdown του Απριλίου 2020), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό της Αττικής, είναι ιδιαίτερα υψηλή και ανιχνεύθηκαν και 2 νέες μεταλλάξεις με, πιθανώς, αυξημένη μεταδοτικότητα” αναφέρουν στην έκθεσή τους.

Για τη Θεσσαλονίκη, τονίζουν ότι αν και την προηγούμενη εβδομάδα ακολουθούσε τη σχετικά ήπια αύξηση που ανέμεναν, τα προχθεσινά δεδομένα των 395 νέων κρουσμάτων και τα χθεσινά των 285, τους οδηγούν σε αναθεώρηση των προβλέψεων με επίσης μεγαλύτερη παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών. “Με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, δεν αναμένεται άμεση αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αλλά ήπια αύξηση ή σταθεροποίηση αυτών. Με βάση τις αβεβαιότητες που εισάγει η μη πλήρης εικόνα της πραγματικής διασποράς της βρετανικής και (κυρίως) της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, ήταν απολύτως αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων και στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι όσο νωρίτερα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς στην κοινότητα, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοσή τους” σημειώνουν.

Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη και του συνεργάτη του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου, πλέον προβληματίζουν πέρα από την Αττική, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Θάσος, η Χαλκιδική, καθώς επίσης η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Φθιώτιδα, η Λάρισα, τα Γρεβενά, η Χίος, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τα Ιωάννινα. Όπως λένε, προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιδημιολογική παρατήρηση στην Ημαθία, στην Πιερία και στην Πέλλα. Προσοχή χρειάζεται και η Θεσσαλονίκη, της οποία προβληματίζει ιδιαίτερα η πολύ έντονη άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων, και εγείρονται ερωτηματικά για την πραγματική διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην κοινότητα.

“Με δεδομένο τον πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων την Τετάρτη, αλλά και το γεγονός ότι πολλές περιοχές συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής βρίσκονται ήδη σε lockdown εδώ και μέρες, η πορεία της πανδημίας δεν είναι η αναμενόμενη, γεγονός που στη παρούσα φάση ίσως υποδηλώνει περισσότερο μεγαλύτερη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα και λιγότερο πλημμελή εφαρμογή των μέτρων. Συνεπώς, είναι επιτακτική η ανάγκη να έχουμε καλύτερη εικόνα της διασποράς τους, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει ορθή αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για την πορεία της πανδημίας στις επόμενες εβδομάδες” προσθέτουν.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ανάλυση της ομάδας του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ