Αφιέρωμα enikos.gr στο Φόρουμ του Νταβός: Από τη συνάντηση Ανδρέα Παπανδρέου-Οζάλ στο τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ

Του Άκη ΧαραλαμπίδηΑπό σήμερα και έως την Παρασκευή, τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο θα είναι στραμμένα στο Νταβός της Ελβετίας, για το ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum). Στην πόλη των περίπου 11.000 κατοίκων, που είναι κτισμένη στις Άλπεις σε υψόμετρο 1.560 μέτρων, συγκεντρώνονται ήδη πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο. Στις εκδηλώσεις θα παραστούν 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, αύριο Τετάρτη , θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει για την επίλυση των διαφορών με τη γειτονική χώρα, κυρίως στο θέμα της ονομασίας της.Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ,καθώς το τρίτο μνημόνιο πλησιάζει στο τέλος του και το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα ενεργοποιήσει την κατ’ αρχή συμφωνία για συμμετοχή της στο πρόγραμμα (stand by arrangement) που ενέκρινε τον περασμένο Ιούλιο.

Θα συμμετέχουν οι Τραμπ, Μακρόν και Μέι Το Φόρουμ στο Νταβός αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 2.500 άτομα από τις παγκόσμιες ελίτ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι και ο Ιταλός ομόλογός της, Πάολο Τζεντιλόνι, είναι μερικοί από τους πολιτικούς ηγέτες που θα δώσουν το «παρών» στο Νταβός. Για πρώτη φορά στη 48χρονη ιστορία του Νταβός, στα πάνελ του συνεδρίου θα προεδρεύουν μόνο γυναίκες, μεταξύ των οποίων θα είναι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύνουσα σύμβουλος της IBM, Τζίνι Ρόμετι και η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ. Συναντήσεις Ανδρέα Παπανδρέου – Οζάλ και Σιμόν Πέρες – ΑραφάτΟι συναντήσεις στο Νταβός ξεκίνησαν το 1971 ως ένα φόρουμ στελεχών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά στην πορεία του χρόνου εξελίχθηκε σε έναν χώρο συζητήσεων και αναζήτησης λύσεων σε παγκόσμια θέματα, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά και κοινωνικά. Στο πλαίσιό του έγιναν συναντήσεις ηγετών χωρών με τεταμένες σχέσεις με στόχο την εκτόνωση κρίσεων. Το 1988, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του, Τουργκούτ Οζάλ, υπέγραψαν τη διακήρυξη του Νταβός, μετά το φάσμα του πολέμου που είχαν προκαλέσει οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Το 1992, υπήρξε μία άλλη ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής στο Νταβός, μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Την ίδια χρονιά, στην παγωμένη ελβετική πόλη συναντήθηκε ο ηγέτης κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, Νέλσον Μαντέλα, με τον Πρόεδρο της χώρας Ντε Κλερκ, στην πρώτη κοινή εμφάνισή τους εκτός της Νότιας Αφρικής. Το 1994, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, συναντήθηκε με τον Γιασέρ Αραφάτ, τον εκλιπόντα ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης PLO, και κατέληξαν σε συμφωνία για τη Γάζα και την Ιεριχώ.

Στο Νταβός πήγε το 2010 και ο Γιώργος Παπανδρέου για να βελτιώσει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρισκόταν σε τροχιά αποκλεισμού από τις αγορές και εισόδου στα μνημόνια, χωρίς να επιτύχει πάντως τον στόχο του, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρακολουθήσει το Φόρουμ του 2016, συμμετέχοντας σε ένα εκρηκτικό πάνελ μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η ανισοκατανομή των εισοδημάτων αυξάνεταιΙδρυτής του Φόρουμ και Πρόεδρός του έως πρόσφατα ήταν ο Κλάους Σβαμπ, ένας γερμανικής καταγωγής καθηγητής για την οικονομία των επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το αρχικό όνομα του συνεδρίου ήταν «Φόρουμ για το Ευρωπαϊκό Μάνατζμεντ» για να μετονομαστεί το 1987 σε «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ». Το Νταβός λειτουργεί και ως think tank, με παραγωγή ερευνών, με πιο γνωστή την ετήσια έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών. Επιδίωξη του Νταβός είναι η αναζήτηση λύσεων με στόχο την παγκόσμια ευημερία και για αυτό ασχολείται και με θέματα, όπως αυτό της ανισοκατανομής του εισοδήματος. Παρά ταύτα, όπως έδειξε και η τελευταία έκθεση της Oxfam, οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται κάθε χρόνο και έχουμε φθάσει στο σημείο το 1% των ανθρώπων να κατέχουν το 82% του παγκόσμιου πλούτου.

Οι διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησηςΑυτή η πραγματικότητα δεν ήταν άσχετη με το γεγονός ότι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, το Νταβός μπήκε στο στόχαστρο των διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης, μαζί με διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η G7. Οι διαδηλώσεις στο Νταβός ήταν συνηθισμένο γεγονός, αν και μετά το 2014 έχουν ατονήσει σε μεγάλο βαθμό. Το περυσινό “highlight” στο Νταβός ήταν η συμμετοχή του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος υπερασπίσθηκε την παγκοσμιοποίηση κόντρα στο ρεύμα που έχει υπάρξει εναντίον της τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.Πηγή φωτό: AFP, Reutes,weforum.org, creativecommons.org

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ