Πόλεμος στην Ουκρανία: Η θετή κόρη του Ρώσου ΥΠΕΞ στη λίστα κυρώσεων της Βρετανίας

Νέες κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή ανακοίνωσε η Βρετανία κατά 65 ιδιωτών και οντοτήτων, με τον πιο σημαντικό στόχο αυτών να θεωρείται η θετή κόρη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τη στιγμή που ξεκινούσε η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ όπου προσερχόμενος ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για αποστολή νέου πακέτου 6.000 πυραύλων, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις σε σειρά Ρώσων ολιγαρχών, επιχειρήσεων και άλλων προσωπικοτήτων. Μεταξύ εκείνων που επλήγησαν από ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων είναι ο όμιλος Βάγκνερ (Wagner Group), ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση που θεωρείται ο “προσωπικός στρατός του Πούτιν” και κατηγορείται ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλων προβεβλημένων Ουκρανών πολιτικών.

Στο στόχαστρο η Πολίνα Κοβάλεβα

Ο πιο σημαντικός στόχος των νέων κυρώσεων είναι η Πολίνα Κοβάλεβα, η κόρη της Σβετλάνα Πολιάκοβα, της επίσημης ερωμένης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τις  αποκαλύψεις της Μαρία Πέβκιτς , επικεφαλής του ιδρύματος καταπολέμησης της διαφθοράς που έχει ιδρύσει ο Ναβάλνι.

Η Πολίνα Kοβάλεβα ζει στο Λονδίνο, πήγε σε ιδιωτικό οικοτροφείο στο Μπρίστολ προτού πάρει το πτυχίο οικονομικών και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο και αργότερα πήρε μάστερ στα οικονομικά και τη στρατηγική για τις επιχειρήσεις στο Imperial College London.

Εργάστηκε για την Gazprom, τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, όπου βοηθούσε για συγχωνεύσεις και εξαγορές, ενώ μετά εργάστηκε στην Glencore, την εταιρεία εξόρυξης. Προτού αγοράσει το δικό της σπίτι ζούσε στο Holland Park, δυτικό Λονδίνο, σε διαμέρισμα σε ένα αρχοντικό που ανήκει στη ρωσική πρεσβεία. Τα αρχεία δείχνουν ότι η κοντινή πρεσβεία της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε εσφαλμένα διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου.

Έχει μια εταιρεία στη βρετανική πρωτεύουσα, την PPK Investments Ltd, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε ένα σπίτι στο Κένσινγκτον, μια από τις πιο ακριβές συνοικίες της πόλης. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η αγορά και πώληση ακινήτων.

Το 2016, η Πολίνα μίσθωσε ένα διαμέρισμα στο ίδιο κτίριο για 999 χρόνια, μια κοινή μορφή έμμεσης ιδιοκτησίας ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πλήρωσε 4,4 εκατομμύρια βρετανικές λίρες (6,2 εκατομμύρια δολάρια) για τη μίσθωση. Τότε ήταν μόλις 21 ετών. Η Πέβκιτς ανέφερε πως η Κοβάλεβα αγόρασε το ακίνητο καταβάλλοντας το ποσό εφάπαξ αν και οι περισσότεροι αγοραστές επιλέγουν τα στεγαστικά δάνεια.

Οι Ρώσοι ακτιβιστές τη χαρακτηρίζουν ως τη θετή κόρη του Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς ο Ρώσος ΥΠΕΞ έχει σχέση με τη μητέρα της από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Η μητέρα της Πολίνα είναι η 51χρονη Σβετλάνα Πολιάκοβα, που διατηρεί θέση στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από το 2014, ενώ έχει μακροχρόνια και “στενή” σχέση με τον Λαβρόφ, ο οποίος είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.  Λαβρόφ και η Πολιάκοβα έχουν ταξιδέψει μαζί σε Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Πορτογαλία και Ελλάδα, ενώ η ίδια έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές το αεροπλάνο του υπουργείου τα τελευταία επτά χρόνια.

Μερικά από τα ταξίδια του Ρώσου ΥΠΕΞ και της ερωμένης του περιελάμβαναν πολυτελείς διακοπές και επισκέψεις σε χλιδάτα σπίτια και γιοτ, ανάμεσα στα οποία και το πλοίο του ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το ζευγάρι συνόδευαν η μητέρα, οι κόρες και η ανιψιά της Πολιάκοβα.

Η ερωμένη του Λαβρόφ φέρεται να έχει κανονίσει και διορισμούς για φίλους και συγγενείς στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα σε θέσεις ανώτερων στελεχών. Έχει εμφανιστεί δημοσίως στο πλευρό του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει συμπεριληφθεί στην ελίτ του Λαβρόφ, σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας του Ναβάλνι,

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ