Έκκληση στο Ισραήλ να αποδεχθεί «απευθείας συνομιλίες» με τη λιβανική εκτελεστική εξουσία και «όλα τα δομικά στοιχεία» του Λιβάνου έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ υπογράμμισε πως έχει τη διάθεση ακόμα και να «τις φιλοξενήσει» στο Παρίσι.
«Όλα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο ο Λίβανος να βυθιστεί στο χάος. Η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει αμέσως την ορμητική της επίθεση. Το Ισραήλ πρέπει να εγκαταλείψει μια ευρείας κλίμακας επίθεση και να σταματήσει τα μαζικά του πλήγματα, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη φύγει για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε μια ανάρτηση στο Χ, διευκρινίζοντας πως χθες είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπερί.
«Η λιβανική ηγεσία επισήμανε την προθυμία της να εμπλακεί σε απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ. Όλα τα δομικά στοιχεία της χώρας πρέπει να εκπροσωπηθούν», υπογράμμισε.
«Το Ισραήλ πρέπει να αδράξει αυτήν την ευκαιρία για να ξεκινήσει συνομιλίες και να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, να βρεθεί μια διαρκής λύση και να επιτραπεί στις λιβανικές αρχές να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους υπέρ της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου», δήλωσε επίσης ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «η Γαλλία είναι έτοιμη να διευκολύνει αυτές τις συνομιλίες φιλοξενώντας τις στο Παρίσι».
J’ai échangé hier avec le Président Aoun, le Premier ministre Salam et le Président du Parlement Berri.
Tout doit être fait pour empêcher que le Liban ne sombre dans le chaos.
Le Hezbollah doit arrêter immédiatement sa fuite en avant. Israël doit renoncer à une offensive…
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 14, 2026
