Bloomberg: Στο χείλος ιστορικών αλλαγών η ΕΕ – Η Κομισιόν σπάει τα ταμπού με τα 750 δισ. ευρώ

Ιστορία γράφει η Κομισιόν με το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, αν και η ΕΕ έχει συνήθεια να απογοητεύει στην προσπάθεια σχεδιασμού κοινής απάντησης στην οικονομική κρίση, σύμφωνα με άρθρο γνώμης που φιλοξενεί του Boomberg. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, η ομιλία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπει στα βιβλία της ιστορίας. Η πρόεδρος της Κομισιόν περιέγραψε ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει το μπλοκ να διαχειριστεί τις επιπτώσεις το κορονοϊού. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ακόμη πρέπει να συμφωνήσουν στο σχέδιο και ορισμένα βόρεια κράτη-μέλη, ειδικά η Ολλανδία και η Αυστρία, πιθανώς θα διαφωνήσουν. Αλλά αν η τελική συμφωνία είναι έστω κοντά στην πρόταση της φον ντερ Λάιεν, θα σηματοδοτήσει μια ριζική μεταμόρφωση της Ευρώπης.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να δανειστεί το ποσό από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και μετά να το διανείμει στα κράτη μέλη μεταξύ του 2021 και του 2024, με εκείνα που έχουν υποφέρει περισσότερο οικονομικά να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Το ταμείο είναι το άθροισμα πολλών τμημάτων. Περίπου 560 δισεκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουν για μια «Διευκόλυνση Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας» που θα δοθεί κατευθείαν στις κυβερνήσεις. Θα υπάρξει επίσης ένα ποσό 31 δισ. ευρώ για τη στήριξη εταιρειών που χρειάζονται προσωρινή κρατική ενίσχυση και 9,4 δισ. ευρώ για την προετοιμασία μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Οι Ιταλία και Ισπανία θα ωφεληθούν περισσότερο ενώ η Γερμανία θα λάβει σχετικά μικρό πόσο. Η ΕΕ θα αποπληρώσει τους επενδυτές μέσω του προϋπολογισμού της σε μεγάλο χρονικό διάστημα – έως και τέσσερις δεκαετίες. Η χρηματοδότηση αυτή σπάει ταμπού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρχικά ανεβάζει σημαντικά το ποσό που η Κομισιόν μπορεί να δανειστεί από χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτά, όπως σημειώνεται στο άρθρο του Bloomberg, δεν είναι ευρωομόλογα με την κλασική έννοια της λέξης, αφού τα μεμονωμένα κράτη-μέλη θα πρέπει ακόμη να καταβάλλουν τις ατομικές συνεισφορές τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι οποίες υπολογίζονται από το σχετικό μέγεθος του ΑΕΠ. Αναμένεται, επίσης, να δοθεί ως εφάπαξ για την πανδημία. Ωστόσο, θα είναι πολύ χρήσιμο προσχέδιο αν η ευρωζώνη αποφασίσει ποτέ να κινηθεί πιο κοντά σε μία πολύ πιο αναγκαία δημοσιονομική ένωση. Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι όταν τα 2/3 των χρημάτων θα δοθούν ως επιχορηγήσεις, και αυτό αποτελεί το πιο αμφιλεγόμενο μέρος του σχεδίου και διακινδυνεύει να αποδυναμωθεί στις προσεχείς διαπραγματεύσεις. Θα υπάρξουν δεσμεύσεις, αφού οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρουσιάσουν μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για να λάβουν τη στήριξη.

Οι επιπλέον δαπάνες θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ όπως οι τεχνολογικές επενδύσεις και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η γενναιόδωρη παροχή επιχορηγήσεων συνιστά μία πρωτοποριακή αλλαγή από τη βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης που παρέχει μόνο δάνεια. Σύμφωνα με το Bloomber, το τελευταίο ταμπού που πιθανόν να σπάσει είναι η φορολογία σε επίπεδο ΕΕ. Η Κομισιόν έχει στόχο τη δημιουργία νέων ροών εσόδων οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποπληρωμή των επενδυτών, περιλαμβανομένων περιβαλλοντικών φόρων και επιβολής εισφορών σε πολυεθνικές εταιρείες. Αυτό είναι το πιο ασαφές μέρος του σχεδίου, αλλά δυνητικά το πιο σημαντικό γιατί θα έσπερνε τον σπόρο για ένα υπουργείο Οικονομικών της ΕΕ, το οποίο θα μπορούσε να εκταμιεύει τα χρήματά του όποτε το έκρινε σκόπιμο, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο άρθρο γνώμης του Bloomberg.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ