Επιβεβαίωση της Realnews από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας: Θέλουμε να αποκτήσουμε φρεγάτα από τους Γάλλους

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου επιβεβαιώθηκε το πρόσφατο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Realnews για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας με αντικείμενο την αγορά φρεγατών: “Υπάρχει το θέμα των φρεγατών τύπου Belharra. Θέλουμε να αποκτήσουμε μια νέα φρεγάτα που θα παρέχει και το πλεονέκτημα της άμυνας της περιοχής με σύστημα αντιεροπορικής άμυνας βασισμένο σε προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα. Η γαλλική πλευρά έχει αποδεχθεί το αίτημα μας, υπάρχει το ζήτημα της χρηματοδότησης που βαίνει προς επίλυση. Σε αυτό το ζήτημα έρχεται και το θέμα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς, δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι αλλά αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι με βάση τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη Βουλή.

Παράλληλα, όπως είπε, η χώρα ενισχύει την υποστήριξη των υπαρχόντων Μιράζ. “Έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις τρεις γαλλικές εταιρείες που εμπλέκονται, τα προβλήματα που υπήρχαν φαίνονται πως μπαίνουν σε μια τροχιά επίλυσης. Ασφαλώς θέλουμε και τα αεροσκάφη Μιράζ στην καλύτερη δυνατή υπηρεσιακή ετοιμότητα. Είναι όπλο που ενισχύει πάρα πολύ τις δυνατότητές μας στο Αιγαίο” πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ συμφωνήθηκε να υπάρξει κατ’ιδίαν συνάντηση μαζί του τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Ο κύριος στόχος του Υπουργείου είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Δε συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβολή εναντίον κυριαρχικών μας συμφερόντων γιατί το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το οποίο όφελος σκοπεύει να προσπορίσει. Υπάρχει ετοιμότητα και αξιόμαχο στις ένοπλες δυνάμεις. Η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν και οφείλουν να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαία επωφελείς και σε πλαίσια εφικτά. Προχθές είχα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό μου ο όποιος με διαβεβαίωσε πως σκοπός τους είναι με όλη τους την καρδιά να συνομιλούν μαζί μας για να βρούμε λύσεις. Τον διαβεβαίωσα ότι αυτός είναι και ο δικός μας στόχος αλλά έχουμε και μια δουλειά να κάνουμε και η δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας μέσω της αποτρεπτικής παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμφωνήσαμε να μιλάμε, είναι σημαντικό τα κανάλια επικοινωνίας να μείνουν ανοικτά ακόμα και σε περιόδους έντασης. Και συμφωνήσαμε ότι θα βρεθούμε για πρώτη φορά να μιλήσουμε από κοντά στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στο τέλος Οκτωβρίου» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όσον αφορά το κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με πρέσβεις άλλων χωρών για να τους ενημερώσει για τα επίμαχα θέματα.

Καταλήγοντας ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για την αναβάθμιση των F-16 στην κατηγορία viper. Όπως είπε θα έχει ένα επιπλέον εξαιρετικά σημαντικό αντίκτυπο, θα γίνει μέσα από τις δυνατότητες της ΕΑΒ. “Είναι το πρόγραμμα που θα καταστήσει την ΕΑΒ λειτουργική, αποτελεσματική και θα της δώσει τη δυνατότητα στο μέλλον να προσελκύσει κι άλλες τέτοιες δουλειές αναβάθμισης οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες. Επεξεργαζόμαστε τώρα και το πακέτο των offset που αφορά υποπρογράμματα που έρχονται και ενισχύουν τις υποδομές της ΕΑΒ”.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ