Συναινετικό κλίμα για το φορολογικό νομοσχέδιο: Στήριξη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση – “Παρών” από ΚΚΕ, “Ναι” στις 120 δόσεις από ΜέΡΑ25

Σε συναινετικό κλίμα παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια του φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτιωτικές ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ξεκαθάρισαν ότι θα δώσουν τη θετική τους ψήφο και επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ανέφερε ότι θα δηλώσει «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων ενώ το ΜέΡΑ25 θα στηρίξει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

«Η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης μάς σηματοδοτεί τη πολιτική της βούληση για μείωση των φόρων με ευνοϊκές και κοινωνικά δίκαιες ρυθμίσεις και επιστροφή της χώρας στη κανονικότητα». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι με τα νέα μέτρα ενισχύονται οι ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εφάρμοσε μια ταξική πολιτική που παρέλυσε κυρίως τα μικρά και μεσαία στρώματα.

«Για πρώτη φορά, οι πολίτες θα αντικρύσουν σε λίγες μέρες, μειωμένα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ και τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην εφορία με καλύτερους διευρυμένους και δικαιότερους όρους», τόνισε.

Ως η αρχή μεταξύ πολλών θετικών μέτρων που θα φέρει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο εισηγητής του κόμματος Πέτρος Σπανάκης, ενώ έκανε λόγο «για άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα βάλει τέλος στη κακή πολιτική φορολόγησης, τα πειράματα και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν θα σταθούμε απέναντι στις ρυθμίσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις και δεν θα κάνουμε στείρα κριτική», ξεκαθάρισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου. Ωστόσο, εξέφρασε ενστάσεις και επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι «ούτε κοινωνικά δίκαιες ούτε αντικειμενικές είναι οι νέες ρυθμίσεις, αντίθετα μεροληπτούν, προς όφελος όχι αυτών που πραγματικά αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους αλλά υπέρ των πλουσίων. «Το κύριο βάρος επωμίζονται τα μεσαία κοινωνικά στρώματα», ανέφερε και προσέθεσε:

«Η δική μας πολιτική που εφαρμόσαμε, ήταν που επέτρεψε να δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος και να σας τον παραδώσουμε. Εσείς μεροληπτείτε προς όφελος των μεγάλων ακίνητων περιουσιών ενώ δεν εφαρμόζετε φορολογική δικαιοσύνη».

Παράλληλα, η η κ. Παπανάτσιου κάλεσε εκ νέου τη κυβέρνηση να κάνει δεκτή τη τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει μεταξύ άλλων πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για μόνιμους κατοίκους νησιών κάτω των 1.000 κατοίκων.

Αμφιβολίες για τη μονιμότητα των μέτρων τόσο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ όσο και των φοροελαφρύνσεων, καθώς όπως είπε, είναι αποσπασματικές και όχι ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το κόμμα του, παρά τις επιφυλάξεις του, θα δώσει τη θετική του ψήφο και επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης έκανε λόγο για ταξική, αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται σε βάρος της λαϊκής τάξης, ξεκαθάρισε ότι η θέση του κόμματος του είναι «παρών» και τόνισε ότι καμία ουσιαστική ανακούφιση δεν θα δουν οι εργαζόμενοι και ο λαός από τις νέες ρυθμίσεις. Όπως είπε, «όσο συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις να εφαρμόζεται άθικτο όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο καμία ανάσα δεν θα πάρει η ελληνική κοινωνία», ενώ ζήτησε την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ «του αντιλαϊκού, ταξικού μέτρου».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος τόνισε ότι «παρά τις ατέλειες και τις ενστάσεις που έχει, το κόμμα του υπερψηφίζει και επί της αρχής και επί των άρθρων τις νέες ρυθμίσεις». Όπως είπε, «η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι σαν μια ασπιρίνη που δίνεται σε ένα βαριά ασθενή» και ζήτησε την πλήρη κατάργηση του, ενώ υποστήριξε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι άδικη.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ισχυρό και βαθύ ταξικό πρόσημο, ενώ διευκρίνισε ότι το κόμμα του παρά τις επιφυλάξεις του θα υπερψηφίσει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ