Πιο κοντά κυβέρνηση – τραπεζίτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σημαντική πρόοδος έγινε στη σημερινή σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι συζητήσεις θα προχωρήσουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ανέφεραν, επίσης, ότι η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και οι επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών, έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Η κυβέρνηση πρέπει να στείλει την πρότασή της για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το θέμα αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, από την εκπλήρωση των οποίων θα εξαρτηθεί η απόφαση για εκταμίευση ποσού περίπου 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο Eurogroup του Μαρτίου.

Οι απόψεις της κυβέρνησης διέφεραν αρχικά πολύ από αυτές των τραπεζών και των θεσμών. Προέβλεπαν προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία κοντά σε αυτή του νόμου Κατσέλη, επέκταση της προστασίας και σε κατοικίες που είχαν τεθεί ως ενέχυρο για επιχειρηματικά ή επαγγελματικά δάνεια και οριζόντιο “κούρεμα” δανείων που το ύψος τους είναι μεγαλύτερο από την εμπορική αξία της κατοικίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ