Γιατί οι νέες ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν τη μεταρρύθμιση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Με τις επιστημονικές εξελίξεις να «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και την κοινωνία να προχωρά και να αλλάζει πρόσωπο και ανάγκες, ο εκσυγχρονισμός του τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι μονόδρομος και τις απαραίτητες γενναίες  μεταρρυθμίσεις φέρνει το νομοσχέδιο με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» που σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή.

Της Αλεξίας Σβώλου

Οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που διογκώθηκαν από την οικονομική κρίση και την κρίση του κορονοϊού έχουν αυξήσει πολύ το μέσο όρο ηλικίας της απόκτησης παιδιού παγκοσμίως και στην Ελλάδα, αφού τα ζευγάρια έχουν πρώτα ανάγκη να νιώσουν οικονομική σταθερότητα πριν κάνουν το μεγάλο βήμα για να γίνουν γονείς, έτσι λοιπόν ένας βασικός άξονας του νέου νομοσχεδίου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι η παράταση του ορίου της ηλικίας στα 54 έτη κάτι που αυτόματα δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες γυναίκες που μέχρι τώρα ήταν «αποκλεισμένες» να μπορέσουν να αποκτήσουν παιδί χάρη  στην τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στην επιστήμη.

Με το νομοσχέδιο καταργούνται και στερεότυπα του παρελθόντος τα οποία πλέον δεν έχουν καμία θέση στην σύγχρονη κοινωνία μας όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η γυναίκα για να χρησιμοποιήσει το κρυοσυντηρημένο της υλικό χρειαζόταν συναίνεση του συζύγου και δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει εάν χώριζε με άλλο σύντροφο.

Σήμερα πλέον η συναίνεση καταργείται και κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί το κρυοσυντηρημένο της γενετικό υλικό ενώ δίνεται και η δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν νομότυπα πλέον κρυοσυντήρηση για κοινωνικούς λόγους. Τόσα χρόνια, αυτό  γίνονταν  «παράνομα» καθώς από το νόμο η κρυοσυντήρηση επιτρεπόταν μόνο για λόγους υγείας, αν δηλαδή για παράδειγμα μία γυναίκα νοσούσε από καρκίνο και έπρεπε να κάνει χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, επειδή η χημειοθεραπεία καταστρέφει το γενετικό υλικό, μπορούσε να το κρυοσυντηρήσει ώστε να ανταλλάξει χρόνια θεραπείας με αναπαραγωγικά χρόνια και να έχει μετά τη δυνατότητα να κάνει παιδί με δικό της γενετικό υλικό.

Πάρα πολύ σημαντική είναι επίσης η λειτουργία ειδικής Μονάδας μέσα στο νοσοκομείο «Αττικόν» με την τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία του για να μπορούν να γίνουν γονείς με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή   οροθετικά άτομα (άτομα που ζουν με την HIV λοίμωξη) τα οποία έως τώρα έπρεπε να φεύγουν στο εξωτερικό και να υποβληθούν  σε μεγάλη ταλαιπωρία και δαπάνη.

Η μεταρρύθμιση στο νομοσχέδιο αφορά και τα άτομα που γεννιούνται με ασυμβατότητα για συμφωνία φύλου, τα  οποία εδώ και δεκαετίες εγκλωβίζονταν μέσα σε στερεότυπα του παρελθόντος και αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους καθώς ουσιαστικά ήταν παιδιά που είχαν γεννηθεί μέσα στο λάθος σώμα.

Πλέον ένα πλήρες νομικό πλαίσιο προσφέρει διασφαλίζει ότι τα άτομα άτυπα  μπορούν από την ηλικία των 15 ετών και μετά να επιλέξουν φύλο  και να υποβληθούν σταδιακά στις θεραπείες και στις  επεμβάσεις που απαιτούνται.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην ιατρικώς  υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ο μαιευτήρας- γυναικολόγος Κωσταντίνος Πάντος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, εστιάζει στην δυνατότητα κρυοσυντήρησης για κοινωνικούς σκοπούς -το λεγόμενο social freezing- και επισημαίνει πως η ελ. Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής επικροτεί τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης για κοινωνικούς σκοπούς. Ήταν μία απαίτηση της κοινωνίας που εισακούστηκε, αφού πολλές είναι οι γυναίκες που επιλέγουν τις σπουδές ή δεν έχουν σχεδιάσει δημιουργία οικογένειας, να μπορούν να καταψύχουν ωάρια χωρίς να υφίσταται λόγος ιατρικής αναγκαιότητας… Υπάρχει βέβαια το πρόβλημα των χιλιάδων εγκαταλελειμμένων κρυοσυντηρημένων εμβρύων από ζευγάρια που δεν ενδιαφέρονται πλέον για την τύχη τους το οποίο όμως είναι αποσυνδεδεμένο με τα όρια κατάψυξης.

Έχει προταθεί από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής η δημιουργία Δημόσιας Τράπεζας εγκαταλελειμμένων εμβρύων προκειμένου να μεταφέρονται εκεί όλα τα έμβρυα αυτής της κατηγορίας από όλες τις ΜΙΥΑ και να δίνονται για υιοθεσία σε άλλα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αμφοτερόπλευρα πρόβλημα υπογονιμότητας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξης αντίστοιχης συγκατάθεσης των βιολογικών γονέων. Θα αποτελέσει ταυτόχρονα την αφετηρία για μία νέα αντιμετώπιση της όλης κατάστασης αφού θα δίνεται η δυνατότητα στους γονείς που δεν θέλουν, εφόσον εγκαταλείψουν τα έμβρυα τους να δίνονται για υιοθεσία στη Δημόσια Τράπεζα, να καταψύχουν αγονιμοποίητα ωάρια.

Η δημιουργία αυτής της Τράπεζας, σε βάθος χρόνου θα βοηθήσει στην εξάλειψη του φαινομένου της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, με την καθιέρωση της επιλογής κρυοσυντήρησης γαμετών αντί γονιμοποιημένων ωαρίων…. Η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί προ διετίας στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία στην 7η συνεδρίασή της στις 25-6-20, είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί στο Υπουργείο Υγείας τη δημιουργία τέτοιας Δημόσιας Τράπεζας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ