Συνταγή για ριζότο με σπαράγγια, κολοκυθάκια και αρακά – Ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο

Αυτό το ριζότο με σπαράγγια, κολοκυθάκια και αρακά είναι ένα υπέροχο, ανοιξιάτικο πιάτο, γεμάτο φρεσκάδα και γεύση. Το μυστικό της επιτυχίας στη συνταγή είναι να ανακατεύετε συνεχώς κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ώστε να απελευθερωθεί το άμυλο και να αποκτήσει το ριζότο κρεμώδη υφή.

Υλικά (για 2-3 μερίδες)

  • 200 γρ. ρύζι αρμπόριο (arborio)
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη (προαιρετικά)
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 700-800 ml ζεστός ζωμός λαχανικών (σπιτικός ή από κύβο)
  • 150 γρ. σπαράγγια, κομμένα σε κομμάτια 2-3 εκ. (κρατήστε τις τρυφερές κορυφές στην άκρη)
  • 1 μικρό κολοκυθάκι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 100 γρ. αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά, για μη vegan εκδοχή)
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο (προαιρετικά, για μη vegan εκδοχή)
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • Φρέσκος μαϊντανός ή δυόσμος ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες για τη συνταγή

  1. Πλύντε και κόψτε τα σπαράγγια και το κολοκυθάκι. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκο αρακά, καθαρίστε τον. Αν είναι κατεψυγμένος, δεν χρειάζεται προετοιμασία.
  2. Βάλτε τον ζωμό λαχανικών σε μια μικρή κατσαρόλα και κρατήστε τον σε χαμηλή φωτιά για να είναι πάντα ζεστός.
  3. Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  4. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο (περίπου 3-4 λεπτά). Αν χρησιμοποιείτε σκόρδο, προσθέστε το τώρα και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα, προσέχοντας να μην καεί.
  5. Ρίξτε το ρύζι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά για 1-2 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι να γίνουν διάφανοι στις άκρες. Αυτό το στάδιο βοηθάει το ρύζι να απελευθερώσει το άμυλό του.
  6. Ρίξτε το λευκό κρασί και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς από το ρύζι.
  7. Προσθέστε μια κουτάλα της σούπας ζεστό ζωμό στο ρύζι και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίστε να προσθέτετε ζωμό, μια κουτάλα τη φορά, περιμένοντας πάντα να απορροφηθεί η προηγούμενη δόση πριν προσθέσετε την επόμενη. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να είναι al dente.
  8. Στα τελευταία 5 λεπτά του μαγειρέματος, προσθέστε τα κομμένα σπαράγγια (κρατώντας τις κορυφές), το κολοκυθάκι και τον αρακά. Ανακατέψτε απαλά και συνεχίστε να προσθέτετε ζωμό αν χρειάζεται. Προσθέστε τις κορυφές των σπαραγγιών στο τελευταίο λεπτό, καθώς μαγειρεύονται πολύ γρήγορα.
  9. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αν χρησιμοποιείτε, προσθέστε το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατέψτε ζωηρά για να δημιουργηθεί μια πλούσια και κρεμώδης υφή.
  10. Αλατοπιπερώστε ανάλογα με το γούστο σας. Σερβίρετε το ριζότο αμέσως, γαρνίροντας με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK