Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Πολλοί πιστεύουν ότι ξέρουν καλά την Αθήνα και ειδικά το κέντρο της πρωτεύουσας. Οι περισσότεροι έχουμε περπατήσει στους δρόμους της και τις παλιές συνοικίες της.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Είναι από τις πιο γνωστές

Ωστόσο, στο πέρασμα των αιώνων η Αθήνα έχει «μεταμορφωθεί» αρκετές φορές και σήμερα σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την παλιά πόλη των Αθηνών. Αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρεις να αναγνωρίσεις ορισμένους δρόμους, πολυσύχναστες πλατείες, δημοφιλείς συνοικίες κ.α.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω στην οποία φαίνεται ένας πολύ γνωστός δρόμος της Αθήνας.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

– Οδός Ερμού

– Οδός Κολοκοτρώνη

– Οδός Μητροπόλεως

Κοίταξε καλά την εικόνα. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση, δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία, η οποία αποτελεί μέρος του πλούσιου φωτογραφικού αρχείου της ΕΡΤ και της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη», φαίνεται άποψη της οδού Μητροπόλεως, στο ύψος της Μητρόπολης ενώ στον δρόμο διακρίνονται περαστικοί διαβάτες.

Εικάζεται η λήψη της φωτογραφίας να έγινε κατά την διάρκεια της δικτατορίας του στρατηγού Πάγκαλου.

Η οδός Μητροπόλεως είναι ένας από τους δρόμους του κέντρου που συνδέουν το Σύνταγμα με το Μοναστηράκι.

Η ιστορική οδός έχει μεταβληθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, σημείο αναφοράς συνεχίζει να αποτελεί ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αθήνας, που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και βρίσκεται στην Πλατεία Μητροπόλεως.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1842 και ολοκληρώθηκε 20 χρόνια μετά, το 1862. Ο ναός χτίστηκε σε τέσσερις φάσεις.

Τα πρώτα σχέδια δημιουργήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Θεόφιλος Χάνσεν και σε αυτά βασίστηκε το μέρος του κτηρίου έως το ύψος της πρώτης σειράς των παραθύρων. Έπειτα, το 1843, οι εργασίες διακόπηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Τρία χρόνια αργότερα την αποπεράτωση του έργου ανέλαβε ο Δημήτριος Ζέζος, ο οποίος εισήγαγε το ελληνοβυζαντινό στοιχείο στον ναό. Μετά το θάνατό του το 1857, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ να συνεχίσει την κατασκευή. Ο Μπουλανζέ συνεργάστηκε με τον Παναγιώτη Κάλκο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής. Για το χτίσιμο του καθεδρικού ναού χρησιμοποιήθηκε υλικό από ερειπωμένες βυζαντινές εκκλησίες. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, που είναι έργα του Σπυρίδωνα Γιαλλινά και του Αλεξάντερ Ζάιτς (Alexander Seitz), ακολουθούν τη Βυζαντινή παράδοση, ενώ η διακόσμηση ανήκει στον ζωγράφο Κωνσταντίνο Φανέλλη από τη Σμύρνη.

Μερικά χρόνια μετά την αποπεράτωσή του απετέλεσε το Μητροπολιτικό ναό της πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους, στην οποία έλαβαν μέρος πολλές σπουδαίες θρησκευτικές τελετές, όπως γάμοι και κηδείες βασιλέων, πρωθυπουργών και σημαινόντων προσώπων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ