Τσέλσι: Τέλος εποχής και επίσημα για Αμπράμοβιτς

Τέλος εποχής και επίσημα για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησαν στην αλλαγή σελίδας στην αγγλική ομάδα.

Οι Λονδρέζοι ανακοίνωσαν πριν από λίγο την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών του κλαμπ στο Consortium του Τοντ Μπόελι! Ο Αμερικανός μεγιστάνας είναι πλέον και με τη βούλα ο νέος ισχυρός άνδρας της Τσέλσι, καθώς μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής και αγωνίας ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση των μετοχών. Η συμφωνία είχε επικυρωθεί την προηγούμενη Τετάρτη, όταν η αγγλική κυβέρνηση έλαβε νομικές διαβεβαιώσεις πως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς -του οποίου η περιουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει «παγώσει»- δεν θα επωφεληθεί από την πώληση.

Ο Ρώσος μεγιστάνας, που είχε αποκτήσει την Τσέλσι το 2003 και επί των ημερών του ο σύλλογος κατέκτησε 21 τρόπαια (μεταξύ αυτών και 2 Champions League), είχε θέσει προς πώληση τους «Μπλε» στις 2 Μαρτίου, μια εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση

«Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ολοκλήρωσε την πώληση της Τσέλσι και των σχετικών εταιρειών σε επενδυτικό όμιλο με επικεφαλής τον Τοντ Μπόελι και την Clearlake Capital.

Αυτή η διαδικασία πώλησης ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου, όταν ο κ. Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πουλήσει την ομάδα μετά από 19 επιτυχημένα χρόνια ιδιοκτησίας. Κατά την πώληση της ομάδας, ο κ. Αμπράμοβιτς όρισε ότι ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να είναι καλός διαχειριστής της ομάδας, τα καθαρά έσοδα από την πώληση να διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και ότι δεν θα ζητούσε την αποπληρωμή των δανείων που είχαν χορηγηθεί σε θυγατρικές της ομάδας.

 

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα ανώτερα στελέχη της ομάδας ξεκίνησαν αμέσως τις εργασίες για τη συναλλαγή πώλησης. Η Raine, μια παγκόσμια εμπορική τράπεζα που επιλέχθηκε από τον ιδιοκτήτη για να εκτελέσει τη διαδικασία πώλησης, διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία συμβουλεύοντας αθλητικούς συλλόγους υψηλής ποιότητας για συγχωνεύσεις και εξαγορές και συμβουλεύει τον ιδιοκτήτη και την ομάδα στη διαδικασία».

Η διαδικασία

«Η διαδικασία ήταν εξαιρετικά ενδελεχής και ολοκληρώθηκε σε επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα. Πολλοί περιέγραψαν την προτεινόμενη συναλλαγή ως “άνευ προηγουμένου” και ήταν. Μια συναλλαγή όπως αυτή θα χρειαζόταν κανονικά εννέα μήνες έως ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί. Tο κάναμε σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Η ομάδα έλαβε περισσότερα από 250 ερωτήματα από προτεινόμενους αγοραστές, πραγματοποίησε λεπτομερείς συζητήσεις με περισσότερα από 100 άτομα και οντότητες και σύναψε 32 συμφωνίες εμπιστευτικότητας, οι οποίες επέτρεψαν τη δέουσα επιμέλεια όσον αφορά στις εμπιστευτικές πληροφορίες της ομάδας. Τελικά, η ομάδα έλαβε 12 αξιόπιστες προσφορές, με αποτέλεσμα 4 και στη συνέχεια 3 τελικούς πλειοδότες. Ως προτιμώμενος πλειοδότης επιλέχθηκε η κοινοπραξία Τοντ Μπόελι και της Clearlake Capital».

Το βιογραφικό των νέων ιδιοκτητών

«Ο όμιλος με επικεφαλής τον Τοντ Μπόελι και την Clearlake Capital προτιμήθηκε πάνω από τους άλλους ομίλους μέσω της δύναμης της συνεργασίας μεταξύ των συστατικών μερών του ομίλου, που περιλαμβάνει τον Μαρκ Γουόλτερ, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Guggenheim Capital. και ο Hansjorg Wyss, ιδρυτής του ιδρύματος Wyss. Η συμμετοχή του Τοντ και του Μαρκ στην ιδιοκτησία πολλών αθλητικών franchise με συνεχείς νικηφόρες παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των Los Angeles Dodgers, των Los Angeles Lakers και των Los Angeles Sparks.

Πεποίθηση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι αυτή η ομάδα θα μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα να επιλύσει ορισμένες τρέχουσες προκλήσεις και θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία νέων ευκαιριών και να βοηθήσει την ομάδα να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς της στόχους.

Πιστεύουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο και ο όμιλος Μπόελι/Clearlake έχουν ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Τσέλσι».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ