Μάχη με τον χρόνο για τα εμβόλια – Ανησυχία προκαλούν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις

Των Αιμ. Σταθάκου, Γ. Σιαδήμα

Πυρετός προετοιμασιών επικρατεί στο επιτελείο του υπουργείου Υγείας για να οργανωθεί η επιχείρηση «Ελευθερία» και να αντιμετωπιστούν καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες που μπορεί να μπλοκάρουν τη διαδικασία εμβολιασμού για τον SARS-CoV-2, που ξεκινά για τον γενικό πληθυσμό στις 20 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η δήλωση στελεχών της φαρμακευτικής εταιρείας BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις εμβολίων. Το ενθαρρυντικό είναι ότι πριν από λίγες ημέρες πήρε το Ανησυχία προκαλούν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των σκευασμάτων. Με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στην εμβολιαστική εκστρατεία προσδοκά το υπουργείο Υγείας να κερδίσει το χαμένο έδαφος «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων το εμβόλιο της Moderna, από την οποία η χώρα μας πρόκειται να λάβει περίπου 1,8 εκατ. δόσεις του εμβολίου, με την πρώτη παράδοση να φτάνει τις 240.000 δόσεις, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Κοντά στην έγκριση είναι και το εμβόλιο της Oξφόρδης, που, όταν διατεθεί, θα απλουστεύσει σημαντικά τη διαδικασία, καθώς έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί ειδικές συνθήκες για την αποθήκευση και τη διακίνησή του. Στο «οπλοστάσιο» κατά της πανδημίας, οι ειδικοί υπολογίζουν και το σκεύασμα της Johnson & Johnson, η οποία ετοιμάζει εμβόλιο μιας δόσης και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να υποβάλει αίτηση προς έγκριση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται προς το παρόν να προβεί σε εθνική συμφωνία με κάποια από τις παρασκευάστριες εταιρείες για επιπλέον ποσότητες, καθώς θα περιμένει να προμηθευτεί τα εμβόλια με βάση τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται η δυνατότητα του ελληνικού κράτους να διαπραγματεύεται και να αγοράζει εμβόλια απευθείας από τους παραγωγούς. «Η Ευρώπη είχε δεσμεύσει πολλές δόσεις εμβολίων από διάφορες εταιρείες. Τα περισσότερα, όμως, δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές και αυτό σημαίνει ότι θα ζούμε με τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα», επισημαίνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και προσθέτει ότι η διαδικασία του εμβολιασμού θα καθυστερήσει γιατί, αφενός, δεν υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων και, αφετέρου, υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα. «Η πολιτεία θα έπρεπε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα για να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αμερική είχαν προγραμματιστεί 20 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους και τελικά κατάφεραν να κάνουν μόνο 3,5 εκατομμύρια δόσεις», επισημαίνει η κ. Λινού και προσθέτει ότι είναι κρίσιμο να οργανωθεί ο εμβολιασμός κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν συνωστισμός και διασπορά του ιού στα εμβολιαστικά κέντρα. Οι δυσκολίες Η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων είναι ένα ακόμα στοίχημα για το υπουργείο Υγείας. Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ) ισχυρίζεται ότι τα εμβολιαστικά κέντρα είναι χωρίς προσωπικό, με συνέπεια να γίνονται μετακινήσεις εργαζομένων για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι η αξιοποίηση ιδιωτικών πολυϊατρείων, που θα λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα όταν υπάρξει διαθεσιμότητα εμβολίων. Ηδη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει αποστείλει στον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, λίστα με 120 ιδιωτικά πολυϊατρεία, τα οποία πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας για να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα για τον SARS-CoV-2.

«Η οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα», τονίζει ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, και εξηγεί ότι η καταγραφή των πολιτών που πρέπει να εμβολιαστούν και η αξιολόγηση του ιστορικού τους μπορούν να γίνουν μόνο από τον θεράποντα ιατρό. «Υπεύθυνος είναι ο γιατρός, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό του ασθενούς και μπορεί να καταγράψει τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες», τονίζει ο καθηγητής. Πρέπει να επισημανθεί ότι η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ειδικά στην περιφέρεια ευθύνεται, μεταξύ άλλων, και για το υψηλό ποσοστό ασθενών με COVID-19 που καταλήγουν εκτός ΜΕΘ. Πολλοί ασθενείς παραμένουν χωρίς ιατρική παρακολούθηση και φτάνουν στο νοσοκομείο όταν έχουν ήδη παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές. Το υπουργείο Υγείας αποδύεται σε αγώνα δρόμου για να οργανώσει το σύστημα της ΠΦΥ, ενόψει του τρίτου επιδημικού κύματος που είναι προ των πυλών. Οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ένας ακόμα σκόπελος που πρέπει να ξεπεράσει το υπουργείο Υγείας. Η αυξημένη ζήτηση σε σύριγγες και βελόνες προβληματίζει τα στελέχη του υπουργείου, που βρίσκονται ήδη σε διερευνητικές επαφές με ελληνικές παρασκευάστριες εταιρείες, προκειμένου να δεσμεύσουν ποσότητες που στο μέλλον θα χρειασθούν. Στις αποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας υπάρχουν διαθέσιμες πάνω από 2 εκατομμύρια σύριγγες και 200.000 βελόνες, ενώ μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να παραδοθούν επιπλέον 6 εκατομμύρια αναλώσιμων υλικών εμβολιασμού.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ