• ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχετε στα θαλασσινά και τα οστρακοειδή

    10:58 πμ, Δευτέρα 14 Μάρ 2016 10:58 πμ, Δευτέρα 14 Μάρ 2016

    Την τιμητική τους έχουν σήμερα τα θαλασσινά και ιδιαίτερα τα οστρακοειδή στο σαρακοστιανό τραπέζι. Ο ΕΦΕΤ συστήνει προσοχή στους καταναλωτές ενώ προχωρά σε ενίσχυση των σχετικών ελέγχων στην αγορά τροφίμων, σε συνεργασία με τις τοπικές αρμόδιες αρχές.

    Όπως επισημαίνει, η σωστή επιλογή, η σωστή μεταφορά στο σπίτι των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη, η προσεκτική χρήση τους (π.χ. συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ.τ.λ.) είναι απαραίτητα για την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων την ημέρα αυτή.

    Παράλληλα συνιστά οι καταναλωτές να προσέχουν συγκεκριμένα:

    Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα)

    Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

    * Την οσμή, που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

    * Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.

    * Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

    * Τη σάρκα, να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

    * Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

    Δίθυρα οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

    Εφόσον πωλούνται με κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

    * Τα κελύφη, που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

    * Το περιεχόμενο, που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

    * Τη σάρκα, που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

    Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

    Για τα νωπά:

    * Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).

    * Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

    * Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

    * Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

    * Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

    Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά με αλλεργιογόνα συστατικά.

    Ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει την ειδική γραμμή επικοινωνίας, 11717, η οποία είναι στη διάθεση των καταναλωτών, όπου μπορούν να αναφέρουν / καταγγέλλουν οποιαδήποτε μη συμμόρφωση – παράβαση της νομοθεσίας υποπέσει στην αντίληψή τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Πόσες θερμίδες έχει το Σαρακοστιανό τραπέζι

    Τι πρέπει να κάνετε εάν μπλεχτεί ο χαρταετός στα καλώδια

    σχολίασε κι εσύ
    σχετικά άρθρα