ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Για την απόκτηση 4+4 C-130J κινείται η Ελλάδα

Χρήστος Μαζανίτης
Ο Χρήστος Μαζανίτης είναι πολεμικός ανταποκριτής, εξειδικευμένος σε θέματα διπλωματίας και άμυνας. Είναι διαπιστευμένος στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Έχει βραβευτεί για τις ανταποκρίσεις του από το ίδρυμα Μπότση και την ΕΣΗΕΑ. Ήταν ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που βρέθηκε στην Μαριούπολη πριν την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, απ' όπου βγήκε τον Μάρτιο του ίδιου έτους με την επιχείρηση NOSTOS-3. Έχει βρεθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, την Μέση Ανατολή κ.α. Έχει κληθεί σε πολλά συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καταθέτοντας τις εμπειρίες του ως πολεμικός ανταποκριτής. Είναι δημοσιογράφος από το 1998, μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ).

Ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα αποκατάστασης της μεταγωγικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την βλάβη στο C-130 που μετέφερε την ΕΜΑΚ.

Πολεμική Αεροπορία: Τι πραγματικά συμβαίνει με τα καθηλωμένα C-130

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η βλάβη με το C-130H που παρουσίασε εν πτήσει κατά την μεταφορά της 2ης ομάδας της ΕΜΑΚ από την Θεσσαλονίκη προς το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας ήταν η θρυαλλίδα ραγδαίων εξελίξεων στο χρονίζον πρόβλημα, για το οποίο στο enikos.gr έχουμε γράψει πολλάκις και αναλυτικά.

Ένδειξη βλάβης στο C-130 που μετέφερε την ΕΜΑΚ στην Τουρκία

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, κατόπιν οδηγιών του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ξεκινούν άμεσα επαφές με τις πρεσβείες μεγάλων ξένων χωρών για την εύρεση μεταχειρισμένων C-130J.

C-130

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν την άμεση προμήθεια 4 μεταχειρισμένων μεταγωγικών αεροσκαφών με την προοπτική απόκτησης επιπλέον 4 το συντομότερο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εδώ και 3 χρόνια, με αναφορές, συνεχείς κι επίμονες εισηγήσεις σε αγαστή συνεργασία με το ΓΕΑ αναδείκνυε το πρόβλημα της μεταγωγικής ικανότητας, για το οποίο υπήρχαν μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Επιπλέον, το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τα μεταγωγικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και της Αεροπορίας Στρατού, για την οποία επίσης υπάρχουν εισηγήσεις μέσω του ΓΕΣ την τελευταία τριετία.

Ήδη, μετά τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, το ΓΕΕΘΑ έχει ξεκινήσει τις επαφές μέσω των ακολούθων άμυνας μεγάλων πρεσβειών του εξωτερικού για την εύρεση της πιο συμφέρουσας και ταχύτερης λύσης.

Όπως είχαμε σε πρόσφατο δημοσίευμά μας, στο enikos.gr, αναλύσει, από το κάδρο έχουν βγει από το 2021 τα C-130J της Μεγάλης Βρετανίας, τα οποία είχαν εξετασθεί και διαπιστώθηκε ότι ήταν «λιωμένα» από τη χρήση στο Αφγανιστάν.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ μόλις μία ημέρα νωρίτερα για την πραγματική – δραματική κατάσταση των C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK