LIVE – 46η ημέρα πολέμου ΗΠΑ – Ισραήλ με Ιράν – Όλες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Συμπληρώνοντας 46 ημέρες από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα μετά την έναρξη του ναυτικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ. Η διπλωματία συνεχίζει να αναζητά διέξοδο, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον και στις επικείμενες ιστορικές συνομιλίες Λιβάνου-Ισραήλ στην Ουάσινγκτον.

Οι τελευταίες εξελίξεις
  • 09:26 14/04/26

    Στενά του Ορμούζ: Δεξαμενόπλοια «σπάνε» τον ναυτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ στο Ιράν

    Παρά τον αυστηρό ναυτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο κατά του Ιράν, ένα κινεζικό δεξαμενόπλοιο, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσινγκτον, κατάφερε να διέλθει από τα Στενά του Ορμούζ την Τρίτη, σύμφωνα με ναυτιλιακά…

  • 09:15 14/04/26

    Ιράν: Αξιώσεις της Τεχεράνης για αποζημιώσεις από τα κράτη του Κόλπου

    Το Ιράν απαίτησε την καταβολή αποζημιώσεων από κράτη τα οποία, σύμφωνα με την Τεχεράνη, συμμετείχαν στον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του.

     

    Όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, η λίστα των χωρών περιλαμβάνει το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία — χώρες τις οποίες η ίδια η Τεχεράνη έχει πλήξει κατά τη διάρκεια της σύρραξης.

     

    Ο πρέσβης του Ιράν στον ΟΗΕ, Αμίρ-Σαΐντ Ιραβανί, υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα κράτη παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.

     

     

    Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, ο Ιραβανί δήλωσε πως οι χώρες αυτές οφείλουν «Να καταβάλουν πλήρη αποζημίωση για τις ζημίες που προκλήθηκαν στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής αποζημίωσης για όλες τις υλικές και ηθικές ζημίες που προέκυψαν από τις διεθνείς παραβιάσεις τους».

     

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το Ιράν έχει εξαπολύσει αντίποινα με επιθέσεις πυραύλων και drones εναντίον των γειτόνων του στον Κόλπο, σε μια προσπάθεια να πιέσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

  • 09:10 14/04/26

    Πακιστάν: Πρόταση για δεύτερο γύρο συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν στο Ισλαμαμπάντ

    Σύμφωνα με το Associated Press, το Πακιστάν πρότεινε τη φιλοξενία ενός δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στο Ισλαμαμπάντ μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν από την εκπνοή της ισχύουσας κατάπαυσης του πυρός.

     

    Σύμφωνα με δύο Πακιστανούς αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, η υλοποίηση της πρότασης θα εξαρτηθεί από το εάν τα εμπλεκόμενα μέρη ζητήσουν εναλλακτική τοποθεσία για τις επαφές τους.

     

    Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν τη σημασία της συνέχειας στις επαφές.

     

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των αξιωματούχων: «Παρά το γεγονός ότι τελείωσαν χωρίς συμφωνία, οι πρώτες συνομιλίες αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης διπλωματικής διαδικασίας και όχι μιας μεμονωμένης προσπάθειας».

  • 08:54 14/04/26

    Υπουργός Ενέργειας ΗΠΑ: Έρχεται «κορύφωση» στην τιμή του πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες

    Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, προειδοποίησε ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι διαταραχές στα Στενά του Ορμούζ συνεχίζονται.

     

    Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Semafor στην Ουάσινγκτον, ο Ράιτ εκτίμησε ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί μέχρι να αποκατασταθεί η ουσιαστική διέλευση των πλοίων.

     

    Ο Ράιτ συμπλήρωσε πως η αποκλιμάκωση θα έρθει μόλις τερματιστεί η σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν και «η ενέργεια αρχίσει να ρέει ξανά», αν και παραδέχθηκε ότι αυτό θα απαιτήσει χρόνο, πιθανότατα πέραν του Σεπτεμβρίου.

  • 08:22 14/04/26

    ΗΠΑ – Ιράν: Σκληρό «παζάρι» για το πυρηνικό πρόγραμμα – Η πρόταση της Τεχεράνης για 5ετή αναστολή

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι ΗΠΑ πρότειναν μια 20ετή αναστολή των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, ενώ η ιρανική πλευρά αντιπρότεινε παύση του προγράμματος για διάστημα έως και πέντε ετών κατά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν το Σάββατο στο Πακιστάν.

     

    Η Ουάσινγκτον φαίνεται να υποχωρεί από την απαίτηση για μόνιμη απαγόρευση του εμπλουτισμού ουρανίου, επιτρέποντας στην Τεχεράνη να υποστηρίξει ότι δεν έχει παραιτηθεί οριστικά από τα δικαιώματά της που απορρέουν από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών.

     

    Ωστόσο, το κύριο σημείο τριβής παραμένει η τύχη του αποθέματος ουρανίου. Ενώ οι ΗΠΑ απαιτούν την απομάκρυνση του υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου από τη χώρα, το Ιράν επιμένει να παραμείνει εντός των συνόρων του, προσφέροντας ως συμβιβασμό τη σημαντική αραίωσή του ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Μια ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον αποκλεισμό των λιμανιών του Ιράν, επιτρέποντας τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μόνο σε πλοία που κινούνται μεταξύ μη ιρανικών λιμένων. Οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για «πειρατεία», δηλώνοντας πως τα λιμάνια της χώρας «είναι είτε για όλους είτε για κανέναν».
  • Παρά το αδιέξοδο στις συνομιλίες του Ισλαμαμπάντ, ο Τραμπ υποστήριξε πως το Ιράν επιθυμεί «απεγνωσμένα» συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «Οι ΗΠΑ δεν θα συμφωνήσουν σε καμία συμφωνία που θα επέτρεπε στο Ιράν να κατέχει πυρηνικό όπλο». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τεχεράνη πρότεινε πενταετή αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου, με την κυβέρνηση Τραμπ να απορρίπτει την προσφορά και να επιμένει σε 20ετή παύση των πυρηνικών δραστηριοτήτων.
  • Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως υπάρχει «συνεχής εμπλοκή και κίνηση προς τα εμπρός» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ επιβεβαίωσε πως οι προσπάθειες επίλυσης συνεχίζονται.
  • Στην Ουάσινγκτον αναμένεται σήμερα η πρώτη ιστορική κατ’ ιδίαν συνάντηση των πρεσβευτών Λιβάνου και Ισραήλ με στόχο την εκεχειρία στο μέτωπο Ισραήλ – Χεζμπολάχ.
  • Ο πάπας Λέων ΙΔ’ δήλωσε ότι δεν φοβάται την κυβέρνηση Τραμπ, μετά τις επιθέσεις του Αμερικανού Προέδρου που τον χαρακτήρισε «αδύναμο» και «καταστροφικό» λόγω της κριτικής του για τον πόλεμο. Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς κάλεσε το Βατικανό να «περιοριστεί σε ζητήματα ηθικής».
  • Παρά την αβεβαιότητα στον Ορμούζ, οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός προσέφεραν ανακούφιση στις αγορές πετρελαίου, με τις τιμές αναφοράς να υποχωρούν κάτω από τα 100 δολάρια την Τρίτη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK