Κίνα: Παρέμβαση 4 σημείων από τον Σι Τζινπίνγκ για τη Μέση Ανατολή – «Ανεύθυνος» ο αποκλεισμός των ΗΠΑ στο Ορμούζ

Σε μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του για την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρουσίασε μια πρόταση τεσσάρων σημείων για την ειρήνη και τη σταθερότητα, υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα θα διαδραματίσει έναν «εποικοδομητικό ρόλο» στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην περιοχή.

LIVE – 46η ημέρα πολέμου ΗΠΑ – Ισραήλ με Ιράν – Όλες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Πεκίνο με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Χάλεντ μπιν Μοχάμεντ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, ο Σι απηύθυνε έκκληση να μην επιτραπεί στον κόσμο «να επιστρέψει στον νόμο της ζούγκλας», θέτοντας τους εξής άξονες:

  • Τήρηση της «αρχής της ειρηνικής συνύπαρξης» και προώθηση της «οικοδόμησης μιας κοινής, συνολικής, συνεργατικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου».
  • Προάσπιση της κρατικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και των θεσμών.
  • Τήρηση του διεθνούς κράτους δικαίου, το οποίο δεν πρέπει να «χρησιμοποιείται όταν είναι βολικό και να εγκαταλείπεται όταν δεν είναι… δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον κόσμο να επιστρέψει στον νόμο της ζούγκλας».
  • Ενοποίηση της ανάπτυξης και της ασφάλειας από όλες τις χώρες, ώστε να «δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον και να διοχετευθεί θετική ενέργεια στην ανάπτυξη των κρατών του Κόλπου στη Μέση Ανατολή».

Απάντηση στις απειλές Τραμπ και τις κατηγορίες για το Ιράν

Παράλληλα, το Πεκίνο προειδοποίησε με «αντίμετρα» μετά τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή νέων δασμών, σε περίπτωση που η Κίνα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκουό Τζιακούν, ήταν κατηγορηματικός: «Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να το χρησιμοποιούν αυτό ως δικαιολογία για την επιβολή πρόσθετων δασμών στην Κίνα, η Κίνα σίγουρα θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα».

Ο Γκουό πρόσθεσε πως οι αναφορές περί παροχής όπλων στο Ιράν «είναι εντελώς κατασκευασμένες», ενώ εξαπέλυσε βέλη κατά της Ουάσινγκτον για τον ναυτικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών στον Περσικό Κόλπο.

«[Ο αποκλεισμός] θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια της διέλευσης από τα Στενά [του Ορμούζ]», χαρακτηρίζοντας την αμερικανική στάση ως «επικίνδυνη και ανεύθυνη συμπεριφορά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK