Στην κατάργηση της θανατικής ποινής προχωρά ο Λίβανος, επιβάλλοντας για ειδεχθή εγκλήματα την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Αυτό αποφάσισε σήμερα το κοινοβούλιο του Λιβάνου, που ενέκρινε την νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης. Για «ιστορική» απόφαση έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Άντελ Νάσαρ.
«Το νομοσχέδιο για την κατάργηση της θανατικής ποινής στον Λίβανο εγκρίθηκε», ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της Βουλής καθιστώντας το πλέον νόμο του κράτους.
Στο συγκεκριμένο νομοθέτημα πλέον διευκρινίζεται ότι» τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου θα τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Άντελ Νάσαρ αφού χαιρέτισε την απόφαση ως «ιστορική», εξήγησε ότι χάρη σε αυτήν την ψηφοφορία, ο Λίβανος «δεν θα λαμβάνει πλέον άρνηση έκδοσης υπόπτων από χώρες όπου η θανατική ποινή έχει καταργηθεί». Πρόκειται για «ένα μνημειώδες βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, μια σαφή ρήξη με μια σκληρή και αυθαίρετη ποινή που δεν έπρεπε ποτέ να είχε επιβληθεί», δήλωσε ο Ραμζί Κάις, ερευνητής στη ΜΚΟ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW).
Η ψηφοφορία για την κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί μέρος μιας σειράς νομοσχεδίων που συζητούνται κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνόδου, συμπεριλαμβανομένου ενός γενικού νόμου περί αμνηστίας, ενός μακροχρόνιου ζητήματος.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι από το 2004 ο νόμος της θανατικής ποινής δεν είχε ενεργοποιηθεί, καθώς δεν είχε πραγματοποιήσει καμία εκτέλεση.
Ύπατη Αρμοστεία: Παράδειγμα και τις χώρες της Μέσης Ανατολής ο Λίβανος
Χαιρετίζει την απόφαση του Λιβάνου για κατάργηση της θανατικής ποινής η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, καλώντας τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής να κάνουν το ίδιο.
«Ο Λίβανος είναι πλέον η πρώτη χώρα της περιοχής που κάνει αυτό το βήμα και καλώ τις άλλες χώρες που εφαρμόζουν ακόμη τη θανατική ποινή να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα βάζοντας τέλος σε αυτήν την απάνθρωπη πρακτική», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ, σε ανακοίνωσή του.
«Σε μια χώρα θύμα καταστροφικών επιθέσεων και αντιμέτωπη με τεράστιες απώλειες και βάσανα, αυτή η απόφαση μαρτυρά μια σθεναρή δέσμευση και βασίζεται σε αρχές που προκρίνουν το δικαίωμα στη ζωή», υπογραμμίζει ο Φόλκερ Τουρκ. Ο ίδιος ζήτησε «ο νόμος να υποβληθεί σύντομα ενώπιον του προέδρου του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, προκειμένου να τον επικυρώσει και να τον υπογράψει, ώστε να τεθεί σε ισχύ χωρίς καθυστέρηση».
Γαλλία: Ιστορική και τολμηρή η απόφαση του Λιβάνου
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Νοέλ Μπαρό χαρακτήρισε «ιστορική και τολμηρή» την απόφαση του κοινοβουλίου του Λιβάνου.
«Αυτή η απόφαση δείχνει ότι ο Λίβανος, παρά τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζει, διατηρεί μια μοναδική φωνή στην περιοχή και παραμένει ένα παράδειγμα για την ικανότητά του να κρατά ζωντανές τις δημοκρατικές αξίες και τις ελευθερίες που αποτελούν τη βάση της ύπαρξής του», έγραψε σε μήνυμά του στο Χ ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, σημειώνοντας πως ο Λίβανος τιμά με αυτόν τον τρόπο μια «δέσμευση που ανέλαβε στο Παρίσι πριν από έναν μήνα κατά τη διάρκεια του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου κατά της θανατικής ποινής».