Φον ντερ Λάιεν για επιθέσεις στη Λιθουανία: Ανεύθυνη και επικίνδυνη η συμπεριφορά της Ρωσίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε τη «ανεύθυνη και επικίνδυνη ρωσική συμπεριφορά» μετά από επίθεση με drone στη Λιθουανία και άλλα περιστατικά, τονίζοντας ότι αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου ρωσικής επιθετικότητας. Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εξαπέλυσε νέες απειλές προς Δυτικούς πολιτικούς και διπλωμάτες μετά από ρωσική επίθεση με drone σε τρένο στην Ουκρανία.

ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΘΡΟΥ

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «ανεύθυνη και επικίνδυνη ρωσική συμπεριφορά» μετά την επίθεση με drone από ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Λιθουανία.
  • Ρωσικό πολεμικό πλοίο εκτόξευσε φωτοβολίδες επικίνδυνα κοντά σε δανέζικο ελικόπτερο και ένα drone εισήλθε στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, με τη Φον ντερ Λάιεν να τονίζει ότι «Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά».
  • Νέες απειλές εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προς Δυτικούς πολιτικούς και διπλωμάτες, δηλώνοντας ότι «σιδηροδρομικοί κόμβοι και υποδομές μεταφορών που εξυπηρετούν τον ουκρανικό στρατό αποτελούν νόμιμους στόχους».

Το κείμενο κάθε σύνοψης ελέγχεται από δημοσιογράφους του ENIKOS

Google Προσθέστε το ENIKOS ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Νέα παρέμβαση έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μετά την πρωινή επίθεση με drone από ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Λιθουανία, το οποίο αναχαιτίστηκε από ιταλικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ. Η ίδια έκανε λόγο για «ανεύθυνη και επικίνδυνη ρωσική συμπεριφορά».

Ένταση στη Βαλτική: Μαχητικό του ΝΑΤΟ κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Λιθουανία

Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έγραψε στο Χ: «Για άλλη μια φορά, η Ευρώπη ξύπνησε αντιμέτωπη με την ανεύθυνη και επικίνδυνη ρωσική συμπεριφορά». Να σημειωθεί ότι ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο εκτόξευσε φωτοβολίδες κινδύνου επικίνδυνα κοντά σε ένα δανέζικο ελικόπτερο. Ένα drone εισήλθε στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας πριν καταστραφεί από μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

«Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου ρωσικής επιθετικότητας και προκλήσεων απέναντι στην Ευρώπη, δοκιμάζοντας την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας», τόνισε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. «Η Ρωσία θα διαπιστώσει ότι η αποφασιστικότητά μας μόνο να δυναμώνει μπορεί», πρόσθεσε για να καταλήξει στο μήνυμά της λέγοντας: «Ενισχύουμε τη συλλογική μας αποτροπή και άμυνα, μαζί με το ΝΑΤΟ. Και κλιμακώνουμε την πίεση προς τη Ρωσία».

Συναγερμός στη Λιθουανία: Μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν για πιθανό drone κοντά στο Βίλνιους

Νέες απειλές της Ρωσίας προς Δυτικούς πολιτικούς και διπλωμάτες

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξαπέλυσε νέες απειλές προς Δυτικούς πολιτικούς και διπλωμάτες για την επίθεση με ρωσικό drone σε τρένο που μετέβαινε στην Ουκρανία.

Η Μαρία Ζαχάροβα προέβη σε αυτή τη δήλωση δύο ημέρες αφότου ρωσικό drone έπληξε επιβατική αμαξοστοιχία σε σιδηροδρομική γραμμή την οποία είχε χρησιμοποιήσει, λίγα λεπτά νωρίτερα, άλλη αμαξοστοιχία που μετέφερε ομάδα προσώπων, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι «σιδηροδρομικοί κόμβοι και υποδομές μεταφορών που εξυπηρετούν τον ουκρανικό στρατό αποτελούν νόμιμους στόχους». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ξένους διπλωμάτες ήδη από τον Μάιο να εγκαταλείψουν το Κίεβο, λόγω των ρωσικών πληγμάτων κατά του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας».

Google Προσθέστε το ENIKOS στην Google
Ακολουθήστε το ENIKOS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.