Ερντογάν: Η ποδοσφαιρική διπλωματία, η αλλαγή πλεύσης και η συνάντηση με τον Αιγύπτιο Αλ Σίσι

Αφορμή για διπλωματικές κινήσεις βρήκε στο Μουντιάλ ο Ερντογάν, ο οποίος πήγε στο Κατάρ και άρχισε τις χειραψίες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αποφάσισε να αλλάξει στάση απέναντι στην Αίγυπτο, με τον πρόεδρο Αλ Σίσι, της οποίας συναντήθηκε.

Ο Ερντογάν πήγε σήμερα στην Ντόχα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, για να παραστεί στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 στο Κατάρ. Εκεί σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ζήτησε από τον Εμίρη του Κατάρ να μεσολαβήσει για να έχει συνάντηση με τον Αλ Σίσι.  Ο φίλα προσκείμενος στον Τούρκο πρόεδρο εμίρης δεν μπορούσε να το αγνοήσει, άλλωστε είναι ο οικοδεσπότης της διοργάνωσης. Έτσι το κανόνισε και οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν μια ολιγόλεπτη συνάντηση, κατά την οποία όμως αντάλλαξαν εγκάρδια χειραψία.

 

Οι σχέσεις Τουρκίας Αιγύπτου περνούν από δύσκολες ατραπούς. Το 2013, η Άγκυρα δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την ανατροπή του τότε προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και που είχε εκλεγεί στην ηγεσία της χώρας, από τον Στρατό, αρχηγός του οποίου ήταν τότε ο στρατηγός Αλ Σίσι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν τότε να υποστηρίξουν την ανάδειξη του Αλ Σίσι στην ηγεσία της Αιγύπτου, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν είχε υποστηρίξει σθεναρά τότε τον Μόρσι.

Από τότε πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια. Αίγυπτος και Τουρκία άρχισαν πέρσι υψηλού επιπέδου πολιτικές διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο της αλλαγής πλεύσης που επιχειρεί ο Ενρτογάν σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εντάσεις με τα αραβικά κράτη που έχουν σχέσεις συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν παραβρέθηκε επίσης σε δεξίωση που παρέθεσε ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τούρκος πρόεδρος είχε σύντομες συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα. και φυσικά με τον Αλ Σίσι.

Στη φωτογραφία που ανέβασε ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγίπ Σοιλού στο λογαριασμό του στο twitter, οι δύο άνδρες ανταλλάσσουν χειραψία και χαμογελούν, ενώ δίπλα τους βρίσκεται και ο διαμεσολαβητής της συνάντησης, ο εμίρης του Κατάρ.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε επίσης με τον διάδοχος του Κουβέιτ Σεΐχη Μισάαλ Αλ-Αχμάντ Αλ Τζαμπέρ Αλ-Σαμπάχ και με Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, αντιπρόεδρο και πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο ταξίδι του στο Κατάρ, ο Ερντογάν συνοδεύεται από τη σύζυγό του Εμινέ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ