Η φωτογραφία με την αντίδραση της μεταφράστριας του Τραμπ που έγινε viral – Τι πραγματικά συνέβη – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Viral έχει γίνει το τελευταίο 24ωρο στα social media η έκφραση της Ιταλίδας μεταφράστριας στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρχιο Ματαρέλα.Ο Τραμπ έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Όσο μιλούσε ο Αμερικανός πρόεδρος τόσο οι παριστάμενοι όσο και οι χρήστες του διαδικτύου επικεντρώνονταν στο πρόσωπο της μεταφράστριας, η οποία φαινόταν να είχε μείνει άφωνη. Χρήστες του Twitter, ακούγοντας τον «πλανητάρχη» σχολίαζαν ότι ο Τραμπ αποκάλεσε τον Ματαρέλα, «Μοτσαρέλα», ενώ καυτηρίαζαν και την αναφορά του Αμερικανού προέδρου στη μακρόχρονη σχέση των ΗΠΑ με την Ιταλία. Συγκεκριμένα, αυτό που προκάλεσε σάλο ήταν η αναφορά , σε μια αποστροφή του λόγου του, στην αρχαία Ρώμη, με τους χρήστες του διαδικτύου να σχολιάζουν ότι η Αμερική ιδρύθηκε το 1776 ενώ η Ρώμη το 753 π.Χ. “Η μεταφράστρια του Ιταλού προέδρου Σέρχιο Ματαρέλα είναι όλοι εμάς” σχολίασε ένας χρήστης ενός ένας άλλος τόνισε ότι πρώτα πρέπει να μεταφράσει τα “Τραμπέζικα” στα αγγλικά και μετά στα ιταλικά.

Πράγματι η μεταφράστρια φαινόταν έκπληκτη και απορημένη στα καρέ που κυκλοφόρησαν, όμως τι πραγματικά λεγόταν εκείνα τα επίμαχα δευτερόλεπτα στη συνέντευξη Τύπου και τι ήταν αυτό που τελικά δήλωσε ο Τραμπ; «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιταλία συνδέονται από μια κοινή πολιτιστική και πολιτική κληρονομιά που χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια, στην αρχαία Ρώμη» είπε συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ, με τη φράση του αυτή να κάνει τον γύρο αρκετών ΜΜΕ παγκοσμίως. Η συγκεκριμένα ατάκα του δημιούργησε την εντύπωση ότι ο Τραμπ εννοούσε πως οι δύο χώρες συνδέονται από την περίοδο της αρχαίας Ρώμης, ενώ κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν ότι μίλησε για “συμμαχία από την Αρχαία Ρώμη”.

Οι δηλώσεις όμως ήταν οι εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιταλία συνδέονται από μια κοινή πολιτιστική και πολιτική κληρονομιά που χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια, στην αρχαία Ρώμη. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ο ιταλικός λαός ευλόγησε τον πολιτισμό μας με υπέροχα έργα τέχνης, επιστήμης, φιλοσοφίας, αρχιτεκτονικής και μουσικής. Τη Δευτέρα, αποτίσαμε φόρο τιμής στον Ιταλό εξερευνητή που ηγήθηκε του ταξιδιού για την ανακάλυψη του νέου κόσμου. Ένας κύριος γνωστός ως Χριστόφορος Κολόμβος. Για μένα, πάντα θα ονομάζεται Ημέρα του Κολόμβου. Σε κάποιους δεν αρέσει. Σε εμένα ναι» . Σε ό,τι αφορά το σχόλιο ότι ο Τραμπ αποκάλεσε τον Ιταλό πρόεδρο «Μοτσαρέλα», αυτό δεν συνέβη ποτέ τελικά . Αυτό που συνέβη ήταν ότι ένας από τους δημοσιογράφους ακούγεται (κι αυτό όχι ξεκάθαρα) να λέει τον Ματαρέλα, Μοτσαρέλα όταν κάνει την ερώτησή του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Δείτε το βίντεο στο 1:13:20

Τη φερόμενη ως «γκάφα» του Ντόναλντ Τραμπ ερεύνησε και η γαλλική εφημερίδα Liberation συμπεραίνοντας ότι ποτέ δεν τον αποκάλεσε “Μοτσαρέλα”. Η εφημερίδα αναφέρεται και στον λογαριασμό από τον οποίο ξεκίνησε η… παρεξήγηση υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ αναφέρει μόνο δύο φορές το όνομα του Ματαρέλα και τις δύο φορές όμως σωστά.

Σε ό,τι αφορά τα επίμαχα καρέ που δείχνουν τη μεταφράστρια έντρομη και έκπληκτη, αυτά, σύμφωνα με το CheckNews της Liberation, δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Όπως αναφέρει, αν κάποιος δει ολόκληρη τη συνέντευξη θα διαπιστώσει ότι το ένα καρέ είναι γύρω στο 24’ 05 του βίντεο, όταν ο Τραμπ δεν μιλάει καθόλου και η μεταφράστρια κοιτάζει προς το μέρος ενός δημοσιογράφου που κάνει ερώτηση. Το δεύτερο καρέ (γύρω στο 5’43 του βίντεο) είναι από την ώρα που ο Τραμπ αναφέρεται στη Ρωσία και το Ισλαμικό Κράτος και η μεταφράστρια, σύμφωνα με την Liberation, απλώς προσπαθεί να συγκεντρωθεί σε όσα λέει ο Αμερικανός πρόεδρος…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ