Ακιντζί: Δεν θα γίνουμε κομπάρσοι των Ελληνοκυπρίων

“Εάν εσύ κάνεις γεώτρηση και δεν συνεργάζεσαι, δεν ακούς από λόγια τότε κι εγώ θα κάνω γεώτρηση”, ξεκαθαρίζει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας στη Haberturk σχετικά με τις γεωτρήσεις που έχουν ξεκινήσει από την ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η Τουρκία έχει οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα της και “στα ανατολικά υπάρχουν κάποιες περιοχές οι οποίες συγκρούονται με τα τεμάχια της ε/κ πλευράς”, προσθέτοντας ότι “και ανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού υπάρχουν περιοχές που τις έχουν ανακηρύξει οι Τουρκοκύπριοι και συγκρούονται με τεμάχια των Ελληνοκυπρίων”.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι μέχρι στιγμής “η Τουρκία κάνει εργασίες εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας” ενώ ανέφερε πως υπάρχουν “συμφωνίες μεταξύ της τουρκοκυπριακής πλευράς και της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ”, λέγοντας ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές για λογαριασμό τους. “Το πότε θα γίνει αυτό και το πώς θα γίνει, θα το δούμε τις επόμενες μέρες αλλά στο τέλος θα γίνει”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν θα αυξηθεί η ένταση ή η άλλη πλευρά θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε λύση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ευχή του είναι να γίνει το δεύτερο και να συμφωνηθεί να μην οικειοποιηθούν δικαιώματα μονομερώς. “Έτσι θα γίνει; Θα το δούμε αυτό την περίοδο μπροστά μας αλλά δεν μας άφησαν άλλη εναλλακτική”, ανέφερε.

Επίσης, τόνισε ότι η εφαρμογή της πρότασης του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για αποκέντρωση θα μετατρέψει την τουρκοκυπριακή πλευρά σε κομπάρσο. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων προτείνει “να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις πολιτείες και ως αντάλλαγμα το Υπουργικό Συμβούλιο να μπορεί να παίρνει αποφάσεις με απλή πλειοψηφία” αντί να χρειάζεται και η μία θετική ψήφος Τουρκοκυπρίων για να ληφθούν αποφάσεις.

Για τις ιδέες του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκέντρωση, ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε: “Τώρα ο κ. Αναστασιάδης ήρθε στο σημείο που εμείς λέγαμε. Γιατί να το αρνηθώ; Αλλά το περιεχόμενό του είναι άδειο… Όταν τον συνάντησα τον ρώτησα ‘ποιες αρμοδιότητες προτείνετε να δοθούν στις πολιτείες; και δεν μου είπε τίποτα. Λέει ‘να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στις πολιτείες αλλά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που απομένουν να λαμβάνω εγώ τις αποφάσεις’. Δηλαδή δεν θέλει να αποδεχτεί την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/Κ” ανέφερε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για παράδειγμα προτείνει “να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις πολιτείες και ως αντάλλαγμα το Υπουργικό Συμβούλιο να μπορεί να παίρνει αποφάσεις με απλή πλειοψηφία” αντί να χρειάζεται και η μία θετική ψήφος των Τ/κ για να ληφθούν αποφάσεις. “Αυτό είναι ένα μοντέλο ενιαίου κράτους που κυρίαρχοι θα είναι οι Ε/κ. Εμείς θα είμαστε μόνο κομπάρσοι. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε κομπάρσοι, θέλουμε να είμαστε συνέταιροι”, ανέφερε.

Ο Ακιντζί ανέφερε επιπλέον ότι η έκφραση μετά το Κρανς Μοντάνα ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών έχει αλλάξει. “Κάναμε έκκληση και στους Ε/κ ‘ξεκαθαρίστε τι θέλετε’ κι εκείνοι το έκαναν. Δεν θέλουν δύο χωριστά κράτη. Στο κεφάλι του Αναστασιάδη βέβαια πότε – πότε μπορεί να υπάρχει. Κι εφόσον ξεκαθαριστεί αυτό, όπως υπογράμμισα και προηγουμένως, αν έρθει σχέδιο λύσης που θα συμπεριλαμβάνει βασικές αρχές όπως την ισότητα, την ελευθερία, τον ισότιμο διαμοιρασμό του πλούτου και αμοιβαίους οικονομικούς δεσμούς, τότε μπορεί η διαδικασία να προχωρήσει”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει διαφορά απόψεων στην προσέγγιση και στρατηγική με το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μετά το Κρανς Μοντάνα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών άρχισε να προβλέπει ότι η λύση πλέον δεν θα είναι στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ.

“Ωστόσο εγώ πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι οι παράμετροι του ΟΗΕ αλλά η η νοοτροπία της ε/κ διοίκησης που δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία με τους Τ/Κ και που δεν μπορεί να χωνέψει ότι οι Τ/Κ έχουν ίσο λόγο σε αυτό το κράτος”, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας πως όταν λένε πως “οι παράμετροι του ΟΗΕ είναι κακές” στη θέση τους πρέπει να τοποθετήσουν κάτι άλλο.

Όπως είπε, δεδομένου ότι η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται λύση ενιαίου κράτους και ούτε η ε/κ πλευρά αποδέχεται λύση δύο κρατών τότε καταλήγουν και πάλι σε λύση ομοσπονδίας. Ο Τ/κ ηγέτης διερωτήθηκε μάλιστα αν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανείς στον κόσμο που να αποδέχεται λύση δύο κρατών, προσθέτοντας ότι “ακόμη και το αγαπητό Αζερμπαϊτζάν δεν μας αναγνωρίζει και δεν προβλέπεται ούτε στο άμεσο μέλλον κάτι τέτοιο”. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν θα μπει ποτέ σε μια περιπέτεια που να μην περιέχει πολιτική ισότητα των Τ/κ, ελευθερία και ασφάλεια.

Για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί η αρχή που τέθηκε στη Διάσκεψη της Γενεύης ότι “και οι δύο πλευρές πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια, και δεν πρέπει η ασφάλεια της μιας πλευράς να αποτελεί απειλή για την άλλη”.

“Είμαστε ενάντια στον μηδέν στρατό και στις μηδέν εγγυήσεις. Είμαστε ενάντια σε αυτήν τη μαξιμαλιστική στάση”, ανέφερε.

Πηγή: philenews.com, Haberturk

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ