Ακιντζί: Δεν θα επιτρέψουμε να μας κάνουν μειονότητα

«Δεν θα επιτρέψουμε στην αντίληψη της ελληνοκυπριακής ηγεσίας πως το κράτος πρέπει να είναι λειτουργικό, να μετατρέψει τη θέση του τουρκοκυπριακού ”λαού” σε μειονότητα», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί , τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, πριν την παρέλαση στα κατεχόμενα για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Μάλιστα, ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι «θα συνεχίσουν τον αγώνα για για να είναι οι σχέσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο, όχι στο πλαίσιο μειοψηφίας – πλειοψηφίας, αλλά όπως προβλέπεται στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, σχέσεις πολιτικά ίσων».

Επίσης, ο κ. Ακιντζί, ο οποίος επανέλαβε κατά μεγάλο μέρος τη χθεσινή του ομιλία, ανέφερε ότι οι διαδικασίες ανοικτού τέλους έμειναν στο παρελθόν, όπως αναφέρεται και στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένοντας δεσμευμένος στις συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν, «θα είμαστε έτοιμοι για τη δημιουργία ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο πολιτικά ίσων συνιστωσών πολιτειών και την κυριαρχία αυτού του νησιού που θα γεννηθεί από δύο ίσες πλευρές».

Πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τη βούληση των δύο πλευρών να δημιουργηθούν οι συνθήκες διαβίωσης των δύο πλευρών με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια και επανέλαβε ότι επιθυμεί να δει μια αντίληψη στην ελληνοκυπριακή πλευρά διαμοιρασμού των αρμοδιοτήτων και του πλούτου κατά δίκαιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν νέες εντάσεις στην περιοχή, αλλά ευκαιρίες συνεργασίας. «Μέχρι τώρα κρίμα που οι προσεγγίσεις των Ελληνοκυπρίων δεν είναι ελπιδοφόρες», ανέφερε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των εγκληματικών ενεργειών, σημειώνοντας ότι από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους μέχρι σήμερα έχουν διαπραχθεί 181 δολοφονίες εκ των οποίων οι 53 αφορούσαν γυναίκες. Κατά αναλογία πληθυσμού, πρόσθεσε, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος του μέσου όρου διεθνώς.

Αναφέρθηκε και στα τροχαία δυστυχήματα λέγοντας ότι σε λίγο ο αριθμός των νεκρών από τα θανατηφόρα θα είναι διπλάσιος εκείνων των «ηρώων», όπως αναφέρονται οι νεκροί Τουρκοκύπριοι στην εισβολή και στις δικοινοτικές ταραχές πριν το 1974. Από το 1983 μέχρι σήμερα, ανέφερε, 1.595 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 16 «πανεπιστήμια», αλλά ο αριθμός αναμένεται να φτάσει στα 30 με αυτά που περιμένουν άδειες ή να ανοίξουν, ενώ ο αριθμός των φοιτητών έφτασε τις 102.000. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί, συμπλήρωσε, στην εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επιστημονική, ποιοτική παιδεία και τα «πανεπιστήμια» να έχουν επαρκείς υποδομές.

Αναφερόμενος στον τουρισμό ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο αριθμός των κλινών ξεπέρασαν τον Οκτώβριο του 2018 τις 25.000 από 3.555 που ήταν το 1983. Έχει επίσης αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών και λόγω της μείωσης της τουρκικής λίρας, οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών – όπως είπε – είναι πιο ελκυστικές».

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ωστόσο ότι το τουριστικό προϊόν στα κατεχόμενα επικεντρώνεται όχι τόσο στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, αλλά στον τουρισμό των καζίνο και δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός με τη «νότια Κύπρο». Θεωρεί, συνέχισε, ότι λαμβάνοντας υπόψη τις επενδύσεις που θα γίνουν στη «νότια Κύπρο» στον τομέα του τουρισμού θα ήταν ωφέλιμο η σύγκριση να είναι υπέρ της «βόρειας Κύπρου», όπως είπε.

Πηγή:politis.com.cy

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ