Handelsblatt: Ο Τσίπρας θέλει να κερδίσει τις εκλογές με προσλήψεις

Στη δοκιμασμένη από αιώνες μέθοδο των προσλήψεων στο Δημόσιο καταφεύγει ο Αλέξης Τσίπρας για την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, με τίτλο: «Ψάρεμα ψήφων αλά ελληνικά – Έτσι θέλει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες εκλογές».

Ο Τσίπρας, σημειώνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ, ανακοίνωσε προσλήψεις που συνολικά θα φθάσουν τις 50.000. Το ρουσφέτι, προθέτει, είναι η μαγική λέξη με την οποία οι Έλληνες πολιτικοί καλοπιάνουν επί πολλές γενεές την πελατεία τους. «Το πολυτιμότερο εκλογικό δώρο, που μπορεί να κάνει ένας βουλευτής, υπουργός ή πρωθυπουργός, είναι πάντα μία θέση σε κρατική υπηρεσία», σημειώνει.

«Ο Τσίπρας έκανε για τον λόγο αυτό πολλές καρδιές να κτυπήσουν, όταν ανακοίνωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό μαζικές προσλήψεις: 16.000 για το 2019 και 18.000 για το επόμενο έτος. Επιπλέον, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε τον διορισμό 15.000 καθηγητών», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Χέλερ αναφέρεται στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τις προσλήψεις, επειδή οι περίπου 10.000 ιερείς που μισθοδοτούνταν από το δημόσιο θα πληρώνονται στο μέλλον από την Εκκλησία, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται περίπου 200 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας, «πρόκειται για ένα τρικ του αριστερού λαϊκιστή: Διότι, το κράτος θα πρέπει και στο μέλλον να φροντίζει για την πληρωμή των ιερέων. Απλώς, το κόστος μεταφερθεί από τη μισθοδοσία του δημοσίου σε έναν άλλο προϋπολογισμό. Αντί να πληρώνονται οι ιερείς άμεσα, θα μεταβιβάζει ο υπουργός Οικονομικών στο μέλλον τα χρήματα σε ένα ειδικό Ταμείο της Εκκλησίας, από το οποίο θα πληρώνονται οι μισθοί των ιερέων».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Τσίπρας ρισκάρει να καθυστερήσει και άλλο την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές. Όπως αναφέρει, στις αγορές υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό ο φόβος ότι ο Τσίπρας μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου μπορεί να επιχειρήσει να πάρει πίσω μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας.«Το ότι οι επενδυτές δεν βλέπουν θετικά κάτι τέτοιο φαίνεται στις τιμές των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε τις δύο τελευταίες ημέρες από το 4,28% στο 4,4%. Λόγω αυτών των υψηλών επασφάλιστρων κινδύνου, η Ελλάδα είναι ακόμη μακριά από την επάνοδό της στις αγορές κεφαλαίων», καταλήγει ο Χέλερ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ