Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό – Στο τραπέζι οι μεταλλάξεις και η ενίσχυση του ΕΣΥ

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό, την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα αλλά και την πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Όλα αυτά τέθηκαν επί τάπητος στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στη διάρκεια της σύσκεψης:

-Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.

-Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.

-Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Όπως αποφασίστηκε, αύριο το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Αύριο το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Κικίλιας στον Realfm 97,8: Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος – Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια

“Δεν σας κρύβω ότι είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία του κορονοϊού στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θέλω να σας πω ότι τα μέτρα αποδίδουν, δεν αποδίδουν προφανώς όπως απέδιδαν στην αρχή της προσπάθειας μας πριν από έναν χρόνο. Υπάρχει μια κόπωση και είναι λογικό. Υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να κινηθεί ο κόσμος, να πάρει τις ανάσες του. Από την άλλη φτάνουμε τις επόμενες ημέρες στο 1 εκατ. εμβολιασμούς και αυτό είναι μεγάλη ελπίδα” δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 ημέρες πριν, έχουμε προσθέσει απλές κλίνες COVID, είχαμε τότε 1.673 και τώρα έχουμε 2.064 και ΜΕΘ Covid τότε είχαμε 229, τώρα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο” συμπλήρωσε.

“Αυτή η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία, δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας υγείας, που σημαίνει ότι και τα πιο πλούσια και προηγμένα κράτη με χιλιάδες ΜΕΘ, δεν μπορούν να αντέξουν τα συστήματα υγείας τους, όταν διασπείρεται οριζοντίως, με τέτοιους ρυθμούς η νόσος. Εμείς έχουμε αντέξει έναν χρόνο. Το ΕΣΥ με τεράστιες προσπάθειες, υπερδιπλασιάστηκε ως προς τις ΜΕΘ μέσα σε έναν χρόνο. Σήμερα έχουμε 312 ΜΕΘ Covid μόνο στην Αττική, είναι όσες σχεδόν υπήρχαν για το σύνολο της χώρας επί της προηγούμενης διακυβέρνησης. Έχουν προσληφθεί πάνω από 10.000 υγειονομικοί” περιέγραψε.

Η έκκληση που έκανε στους πολίτες

“Η χώρα έχει μείνει όρθια, να θυμίσω ότι η Πορτογαλία με την μετάλλαξη και τους ίδιους κανόνες, είχε 300 νεκρούς την ημέρα πριν από λίγους μήνες. Το ερώτημα που θέλω να βάλω και να κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας είναι το εξής: ο κρατικός μηχανισμός και όλο το σύστημα προσπαθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα και να διευκολύνει και να βοηθήσει – και επεμβατικά με πρόστιμα και με έλεγχο- στο μέτρο που αντέχει η κοινωνία. Απλά θέλω να διερωτηθώ φωναχτά μαζί με τους συμπολίτες μας. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που πειθαρχεί. Για τους υπόλοιπους να πω, αξίζει τον κόπο η κούραση ή η ανάγκη για μια βόλτα ή μια παρασπονδία να ρισκάρει κανείς την υγεία τη δική του, της οικογένειάς του και την προσπάθεια που έχουμε κάνει ως κοινωνία εδώ και έναν χρόνο;” υπογράμμισε.

“Είμαστε τόσο κοντά, δεν αξίζει να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια και να προσέξουμε όλοι; Είναι μια έκκληση στην κοινωνία” πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν θα “ανοίξουμε” στις 16 Μαρτίου απάντησε ότι “δεν θέλω να προτρέξω, υπάρχει ανάγκη πράγματι να στηριχθεί η οικονομία και η κοινωνία μαζί με την υγεία. Γίνονται πολλαπλές προσπάθειες αυτή τη στιγμή να δούμε πώς μπορεί όλο αυτό να οργανωθεί σε ένα πιο εξελιγμένο επίπεδο, θέλω να θυμίσω όμως ότι είναι προφανές ότι αυτός ο τρόπος, που έχουμε ακολουθήσει εμείς πιο επιτυχημένα από άλλες χώρες στην Ευρώπη, είναι ο μοναδικός τρόπος που έχει η επιστήμη, η κοινωνία και τα κράτη προκειμένου να λειτουργήσουν απέναντι σε αυτόν τον τεράστιο, αόρατο εχθρό. Όμως, αν πριν από μερικούς μήνες αυτό ήταν ένα θολό τοπίο και δεν ξέραμε πότε θα έρθει το τέλος, τώρα έχουμε τα εμβόλια”.

“Πολύ επικίνδυνο για την δημόσια υγεία αυτό το οποίο βλέπουμε με τις πορείες στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες”

Σχετικά με το αν θα υπάρξει επίταξη του ιδιωτικού τομέα σχολίασε ότι “η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα είναι εδώ και είναι καθημερινή. Απόδειξη έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non COVID, ώστε να μετατρέψουμε κλίνες του ΕΣΥ σε COVID. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και σε θεραπευτήρια τις επόμενες ημέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και το αποδείξαμε στην Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, θα το κάνουμε, αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάση σχεδίου. Δεν επιτρέπεται, ούτε πανικός, ούτε σύγχυση, ούτε πίεση σε κανέναν ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις. Οι απoφάσεις είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να λαμβάνονται με ψυχραιμία, με μέτρο, με στρατηγική και να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα πω και το παράπονό μου όμως, το είπα ως υπουργός Υγείας, μήνες πριν όταν είδα έξω από τα δικαστήρια στην Αλεξάνδρας την τότε πολύ μεγάλη συγκέντρωση αν θυμάστε. Να το ξαναπώ και τώρα για τις πορείες που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες για τα νομοσχέδια για την Παιδεία και τις τελευταίες διαμαρτυρίες που βλέπω. Ως υπουργός Υγείας και χωρίς να θέλω να το κομματικοποιήσω, θεωρώ ότι είναι πολύ επικίνδυνο για την δημόσια υγεία αυτό το οποίο βλέπουμε με τις πορείες στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες”.

Τέλος κατέληξε “σε απλές κλίνες COVID στην Αττική αυτή τη στιγμή είναι 2.064 συμπολίτες μας. Και έχουμε και 312 MΕΘ COVID στην Αττική μόνο. Νομίζω αξίζει τον κόπο να έχουμε στις σκέψεις μας αυτούς τους ανθρώπους, την προσπάθεια και την δοκιμασία τους. Να καταλάβουμε ότι κινδυνεύουμε, και να κάνουμε αυτή την τελική προσπάθεια. Το αξίζει η κοινωνία και αυτή η χώρα”.

Ακούστε το ηχητικό:

Δεδομένη η παράταση του lockdown

Η παράταση του lockdown στην Αττική και σε άλλες “κατακόκκινες” εξαιτίας του κορονοϊού περιοχές είναι δεδομένη έως και τις 15 Μαρτίου. Κάτι που αποτυπώθηκε και από δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά τη Δευτέρα “γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση και κούραση, όμως, πρέπει να κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης”.

Ο νέος υψηλός αριθμός κρουσμάτων τη Δευτέρα και μάλιστα με λιγότερα τεστ, φτάνοντας τα 1.176, οι μεταλλάξεις αλλά και η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στους 406 έχουν σημάνει “alert”. Η πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής με την πληρότητα να αγγίζει το 95% και γενικότερα στο ΕΣΥ είναι τεράστια, προκαλώντας ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση, η οποία έχει στα σκαριά έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης των νοσοκομείων ανά πάσα στιγμή για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε οριακές καταστάσεις.

Η απόφαση για παράταση του lockdown έως και την Καθαρά Δευτέρα είναι σχεδόν ειλημμένη καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν “χαλάρωση” των περιοριστικών μέτρων. Αρκετοί λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι ένα “τίμιο σκληρό” lockdown δύο εβδομάδων θα μπορούσε να ανακόψει την επέλαση της πανδημίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως υπάρξουν και ανακοινώσεις σχετικά με απαγόρευση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο χρησιμοποιώντας τον κωδικό “6” όσον αφορά στην Αττική προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα και η διασπορά του ιού.

Άλλοι πάλι, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή, όπως λένε δεν υπάρχει πραγματικό lockdown και έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και πάρκα – ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός- αλλά και οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών κάτι που ευνοεί την ενδοοικογενειακή διασπορά, επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να ανοίξουν με “έξυπνο” τρόπο κάποιες δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε και ως “βαλβίδα εκτόνωσης” στην κόπωση των πολιτών.

Για παράδειγμα κάποιοι εισηγούνται ότι θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο και ειδικά σε πρώτη φάση τα μικρά καταστήματα όπου θα υποδέχονται συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανάλογα με τη χωρητικότητά τους ή ακόμη και επιχειρήσεις καφε- εστίασης με τη λειτουργία τους μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Τη λήξη του «κόκκινου συναγερμού» θα καθορίσουν δύο παράγοντες: ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων – ο οποίος θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 1.000 ημερησίως – και κυρίως η αποσυμπίεση σε επίπεδο εισαγωγών στα νοσοκομεία και διασωληνωμένων στις ΜΕΘ… Όσο αυτοί οι δείκτες δεν κατεβαίνουν, το lockdown θα παρατείνεται.

Προτεραιότητα το λιανεμπόριο

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο από τις 16 Μαρτίου, καθώς και η οικονομία δεν αντέχει πισωγυρίσματα αλλά και το τσουχτερό κόστος του lockdown. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι η επιδημιολογική εικόνα θα είναι βελτιωμένη. Η εφαρμογή με το sms στον πενταψήφιο αριθμό 13032 με περιορισμό χρόνου στην περίπτωση που θα ανοίξει το λιανεμπόριο είναι έτοιμη, δήλωσε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης. «Το εργαλείο είναι έτοιμο, υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο όπως έχει συζητηθεί, αλλά από κει και πέρα για το αν και πώς θα εφαρμοστεί θα το δούμε στην πορεία. Θα πρέπει κάποιος να δει τι συμβαίνει με την επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική, σε όλη την χώρα, οπότε όλα αυτά αξιολογούνται κάθε μέρα, κάθε στιγμή” τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το SMS που θα στέλνουν οι καταναλωτές στο νέο αριθμό θα αφορά μόνο σε αγορές του λιανεμπορίου και όχι για τα σούπερ μάρκετ, τα περίπτερα ή άλλα μαγαζιά που επιτρέπεται να επισκεφτούμε εν μέσω lockdown. Θα έχει χρονικό περιορισμό τριών ωρών και οι καταναλωτές θα μπορούν να το στέλνουν μόνο μία φορά την ημέρα. Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει και θα προχωρήσει στις σχετικές εισηγήσεις, επισημαίνεται πάντως ότι κάθε άνοιγμα δραστηριότητας πρέπει να γίνεται με διαφορά μίας εβδομάδας, για τον αποδοτικότερο έλεγχο της εξέλιξης της πανδημίας.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Για τα σχολεία φαίνεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ως προς τον τρόπο επαναλειτουργίας τους. Αν και αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, τώρα κάποιοι ειδικοί εισηγούνται να ανοίξει σε πρώτη φάση η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια και Λύκεια) και στη συνέχεια τα δημοτικά. Το επιχείρημά τους είναι ότι κρίνεται απαραίτητο να αρχίσει η δια ζώσης διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια και ειδικά στην Γ’ Λυκείου που προετοιμάζεται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν αποκλείεται δε, λιανεμπόριο και σχολεία να επανεκκινήσουν την ίδια ημερομηνία, αν και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι καλό είναι να υπάρχει μια εβδομάδα διαφορά για να μπορεί να ελεγχθεί πληρέστερα ο αντίκτυπος στην επιδημιολογική εικόνα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ