Λιανεμπόριο: Κίνδυνος για 1 στις 2 επιχειρήσεις ένα τρίτο lockdown – Γράφει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά

Με την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων του λιανεμπορίου, ο εμπορικός κόσμος θα επιχειρούσε το επόμενο διάστημα να… σώσει ότι σώζεται από τον τζίρο των 5 δισ. ευρώ του πρώτου διμήνου του έτους. Μετά το πέρας των εκπτώσεων, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων θα σταθμίσει αν οι απώλειες σε τζίρο του τελευταίου δωδεκαμήνου και η συσσώρευση οφειλών, οδηγεί σε διακοπή της λειτουργίας τους. Με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στοχοποιείται ξανά το λιανεμπόριο, το οποίο τήρησε τους υγειονομικούς κανόνες. Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν αφορούσαν σε συγκεκριμένα σημεία και συγκεκριμένες ξένες αλυσίδες.

Γράφει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεόδωρος Καπράλος

Χωρίς αμφιβολία ένα τρίτο lockdown, θα αλλάξει προς το χειρότερο τα δεδομένα και θα κάνει την επαναλειτουργία αδύνατη, για ακόμη μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση σχεδόν μια στις δύο, θα ακροβατούν εκτός αγοράς αν δεν ληφθούν νέα γενναία μέτρα στήριξης. Τα σημάδια στις μεγάλες αγορές έχουν ήδη φανεί. Από τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ προκύπτει για παράδειγμα, ότι το ποσοστό κλειστών καταστημάτων στο κέντρο του Πειραιά ήταν τον Σεπτέμβριο, 36,31%.

Ειδικότερα, παραδοσιακοί κλάδοι του λιανεμπορίου όπως η ένδυση, υπόδηση, καλλυντικών και αργυροχρυσοχοΐας έχουν δεχθεί πολύ ισχυρό πλήγμα, με απώλειες άνω του μισού ετήσιου τζίρου σε πολύ μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων. Άλλωστε τα δύο lockdowns, ο «εγκλεισμός» των καταναλωτών στο σπίτι και η τηλεργασία, άλλαξαν ανάγκες και προτεραιότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η υποχώρηση του τζίρου στο εννεάμηνο του 2020 ήταν στον κλάδο ένδυσης 30,12%, στον κλάδο υπόδησης 29,1%, στον κλάδο καλλυντικών 37,41% και στον κλάδο κοσμήματος-ρολογιών 47,75%.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ