Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Ηράκλειο παρουσία υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του, ενόψει των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, με κεντρικό θέμα: «Ευρώπη της Αλληλεγγύης » με την παρουσία υποψήφιων ευρωβουλευτών, που νωρίτερα είχαν επαφές με φορείς της πόλης αλλά πραγματοποίησαν και επισκέψεις σε κοινωνικές δομές, όπως τη «Στέγη Κακοποιημένων Ανηλίκων».

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές με την ψήφο τους, ενώ επικεντρώθηκαν στο διακύβευμα αυτής της εκλογικής μάχης, όπως είπαν, κατά του νεοφασισμού στην Ευρώπη .

Όπως τόνισε ο δημοσιογράφος- υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης:

«Δεν βλέπω άνοδο της ακροδεξιά αλλά ήττα της. Και αυτό θα φανεί και στις ευρωεκλογές και ήδη φάνηκε και στην Ισπανία. Νομίζω ότι δεν ακούμε αυτό που πλασάρουνε, ότι οι Φραγκιστές πήραν ένα 3% φεύγοντας από το λαϊκό κόμμα. Είναι μια παραδοσιακή δύναμη η οποία άνοιξε την πόρτα, οι λαϊκοί της Δεξιάς την άνοιξαν, και εμφανίστηκαν. Όπως και στην Πορτογαλία όλες οι μετρήσεις που βλέπω είναι ότι το ακροδεξιό κόμμα δεν φτάνει το 0,3% με 0,5%. Οπότε αυτός ο μύθος ότι υπάρχει το φάντασμα της ακροδεξιάς, το οποίο το λέει η δεξιά, μου θυμίζει αυτό που λέει ο λύκος στα πρόβατα. Απέναντι στη δεξιά είμαστε εμείς. Απέναντι στη δεξιά και τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που είναι η βαθιά ψυχή της ακροδεξιάς. Ακροδεξιά σημαίνει να μην μπορούν να περπατήσουν όλοι, να μην έχουν ασφάλιση όλοι. Ακροδεξιά σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα στη δουλειά στη μόρφωση και βεβαίως δεν πρέπει να υπάρχουν, αυτό που λέμε, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δικαιώματα. Αυτό αντιπαλεύουμε και εδώ και βεβαίως στη μάχη που δίνουμε στην Ευρωβουλή. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα ότι θα είναι νικηφόρο και ελπιδοφόρο για άλλη μια φορά για όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα δείχνει το δρόμο. Πιστεύω ότι στις εκλογές θα υπάρξει συμμετοχή. Επηρεάζουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές έως ένα βαθμό, αλλά συμμετοχή θα υπάρχει γιατί είναι πια ώριμοι πολίτες οι Έλληνες, έχουν γνώση και δίνουν απαντήσεις».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο κοινωνικός ψυχολόγος, στέλεχος αναπηρικού κινήματος, χορογράφος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Χρηστάκης που ανέφερε: «Εκείνο που θεωρώ προσωπικά ως μεγάλο διακύβευμα, είναι η Ευρώπη της συνεργασίας, των λαών, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλες οι εκλογές είναι σημαντικές. Αυτές οι εκλογές, όμως, είναι μπροστά σε ένα κομβικό σημείο, σε ένα σταυροδρόμι, στο οποίο πραγματικά θα πρέπει να διαλέξουμε πολύ προσεχτικά την κατεύθυνση που θα πάρουμε. Αυτό που πρέπει να συμβεί τώρα, είναι στροφή στις ανθρώπινες αξίες, υπάρχει το επικίνδυνο μαύρο φάσμα, το μαύρο σεντόνι του νεοφασισμού που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας και θα πρέπει μαζί όλοι να φτιάξουμε ένα μεγάλο ανάχωμα για να το αντιμετωπίσουμε».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής – εκπρόσωπος πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης από το Ηράκλειο, δήλωσε:

«Νομίζω ότι αυτό που διακυβεύεται στις Ευρωεκλογές του Μάιου, είναι η φύση και η επιβίωση της Ε.Ε όπως ιδρύθηκε, όπως την οραματίστηκε ο Σπινέλι και οι σύντροφοί του και όχι όπως είναι σήμερα. Μια Ένωση των λαών , μια Ένωση της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας. Όλα αυτά απειλούνται σήμερα από μια ραγδαία άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, τα οποία είναι σκοταδιστικά και μισαλλόδοξα και ξανά για δεύτερη φορά σχεδόν μετά από 100 χρόνια, διεκδικούν μέσα από την Δημοκρατία την ανατροπή της και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συμμετέχουμε μαζικά. Να πάρουμε σοβαρά το ρόλο μας στην Ε.Ε και να δουλέψουμε σκληρά τα επόμενα χρόνια για να καταργήσουμε τις συνθήκες που επέτρεψαν την άνοδο της ακροδεξιάς, δηλαδή την πολιτική της λιτότητας και την αποδυνάμωση της Δημοκρατίας. Προσωπικά προέρχομαι από το χώρο της αυτοδιοίκησης και έχω δει πως η Ε.Ε και τα προγράμματά της είναι εκείνα που μπορούν και να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν ευκαιρίες, εάν τα διαχειριστεί κανείς σωστά. Πιστεύω ότι πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας καθορίζεται από τις ευρωπαϊκές πολιτικές και αυτή είναι η ευκαιρία μας, να συμμετέχουμε σε αυτές».

Στην Κρήτη και τους κρητικούς, σημειώνοντας ότι ανοίγουν το δημοκρατικό δρόμο, αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, ολυμπιονίκης TAE KWON DO- υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαι πολύ περήφανος για τον κόσμο της Κρήτης, για να την δημοκρατική και προοδευτική στάση που κρατάει. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, είναι το μήνυμα που στέλνει και η ίδια η Κρήτη, το μήνυμα που φαίνεται να περνάει όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, ορμώμενη από την Ισπανία και με τα σημερινά αποτελέσματα που περιμένουμε να είναι ακόμα καλύτερα από την Πορτογαλία, με το Κομμουνιστικό κόμμα που είναι συνεργάτες μας, να παίρνουν την κυβέρνηση και εκεί η ακροδεξιά να τσακίζεται περισσότερο. Νομίζω ότι έχει ξεκινήσει η αλλαγή και αυτή η αλλαγή έχει ξεκινήσει από εμάς. Ήμασταν οι πρώτοι που φέραμε αυτό το κύμα αλλαγής στο Ευρωκοινοβούλιο, θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος θα καταλάβει την κρισιμότητα αυτών των εκλογών και έχει πάρει το μήνυμα και θα συμμετέχει. Η ακροδεξιά φυτρώνει και στη χώρα μας και νομίζω ότι δεν μπορούμε να το ανεχτούμε. Και εμείς από την πλευρά μας, θα γυρίσουμε σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσουμε αυτό το σκοπό».

Το παρών έδωσε και ο Μάριος Θεοφιλάτος υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε: «Νομίζω ότι πάντοτε, οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτή τη στιγμή η ιδιαίτερη διαδικασία η οποία ορίζει και το διακύβευμα, είναι αν θέλουμε να επιλέξουμε τον δρόμο της οπισθοχώρησης, το δρόμο μιας σκοταδιστικής αντίληψης, το δρόμο που ορίζει μια Ευρώπη που δεν μπορεί να καθορίζεται από πολιτικές της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού που βλέπουμε να αναπτύσσεται. Ο άλλος δρόμος που καλούμαστε να ορίσουμε είναι ότι οι δυνάμεις της προόδου και της δημοκρατίας, οι δυνάμεις που προτάσσουν το συλλογικό συμφέρον, είναι μια λύση που μπορεί να δώσει και διέξοδο σε αυτή την κρίση που περνάει η Ε.Ε . Οι νέοι άνθρωποι σίγουρα πρέπει πρωτοστατήσουν και σε αυτή τη μάχη, όχι μόνο ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά να πάρουν και την κατάσταση στα χέρια τους, δηλαδή από τα κάτω να αρχίσουν να διαβουλεύονται και να αρχίσουν να βλέπουν το μέλλον έτσι όπως πρέπει να χαραχθεί».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ