Προκαταρκτική έρευνα του Πενταγώνου φέρεται να αποδίδει ευθύνη στον στρατό των ΗΠΑ για πυραυλικό χτύπημα σε σχολείο του Ιράν, με θύματα εκατοντάδες μαθητές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, μια συνεχιζόμενη στρατιωτική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για μια θανατηφόρα επίθεση με πυραύλους Tomahawk σε ένα ιρανικό δημοτικό σχολείο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και άλλους που είναι εξοικειωμένοι με τα προκαταρκτικά ευρήματα.
Η επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου στο κτίριο του δημοτικού σχολείου Shajarah Tayyebeh ήταν αποτέλεσμα ενός λάθους στόχευσης από τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος πραγματοποιούσε επιθέσεις σε μια γειτονική ιρανική βάση της οποίας το σχολικό κτίριο αποτελούσε παλαιότερα μέρος, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας. Αξιωματικοί του Αμερικανικού Κεντρικού Στρατηγείου δημιούργησαν τις συντεταγμένες στόχευσης για την επίθεση χρησιμοποιώντας παρωχημένα δεδομένα που παρέχονται από την Υπηρεσία Αμυντικής Πληροφοριών, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για την έρευνα.
Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και ότι υπάρχουν σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι παρωχημένες πληροφορίες δεν είχαν ελεγχθεί εκ νέου.
Τουλάχιστον 175 θύματα – Τα περισσότερα παιδιά
Η επίθεση σε ένα σχολείο γεμάτο παιδιά θα καταγραφεί σίγουρα ως ένα από τα πιο καταστροφικά μεμονωμένα στρατιωτικά λάθη των τελευταίων δεκαετιών. Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν τουλάχιστον 175 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν παιδιά.
Αν και το συνολικό πόρισμα ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο — οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που εμπλέκεται στη σύγκρουση και χρησιμοποιεί πυραύλους Tomahawk — έχει ήδη ρίξει σκιά στην αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράν.
Οι προσπάθειες του Τραμπ να αποφύγει την ευθύνη για την επίθεση έχουν επίσης περιπλέξει την έρευνα, προκαλώντας ανησυχία στους αξιωματούχους που εξέτασαν τα ευρήματα που αποδεικνύουν την ευθύνη των ΗΠΑ. Οι άνθρωποι που ερωτήθηκαν για αυτό το άρθρο μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επικαλούμενοι τον ευαίσθητο χαρακτήρα της εν εξελίξει έρευνας και την ισχυρογνωμοσύνη του κ. Τραμπ σε κάποιο σημείο ότι υπεύθυνο ήταν το Ιράν και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Όπως αναγνωρίζει η ίδια η εφημερίδα The New York Times στην έκθεσή της, η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε η Καρολάιν Λίβιτ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, σε μια δήλωση.
Άτομα που ενημερώθηκαν για την έρευνα ανέφεραν ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με το γιατί χρησιμοποιήθηκαν παρωχημένες πληροφορίες και ποιος δεν επαλήθευσε τα δεδομένα.
