LIVE – 38η ημέρα πολέμου ΗΠΑ – Ισραήλ με Ιράν – Όλες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να συμπληρώνει 38 ημέρες, η ένταση χτυπά «κόκκινο» με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύει πρωτοφανείς απειλές κατά της Τεχεράνης, την ώρα που το Ιράν διευρύνει τις επιθέσεις του σε ενεργειακές υποδομές του Κόλπου και ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο.

Οι τελευταίες εξελίξεις
  • 06:21 07/04/26

    Ο Τραμπ «έχει περίπου 20 ώρες» για να παραδοθεί στο Ιράν, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της Τεχεράνης

    – Κορυφαίος σύμβουλος του Προέδρου του Ιρανικού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «έχει περίπου 20 ώρες» για να παραδοθεί στο Ιράν «ή οι σύμμαχοί του θα επιστρέψουν στη λίθινη εποχή».

    – Ο αναλυτής εθνικής ασφάλειας Μαχντί Μοχαμαντί τόνισε «Δεν θα υποχωρήσουμε!», προσθέτοντας ότι «Το Ιράν έχει σαφώς και ανοιχτά κερδίσει τον πόλεμο».

    – Το Ιράν θα αποδεχτεί «μόνο ένα τέλος που θα εδραιώνει τα κέρδη του και θα δημιουργεί ένα νέο καθεστώς ασφαλείας στην περιοχή», σύμφωνα με τον Μοχαμαντί.

  • 06:07 07/04/26

    Ο Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε νέα ενεργειακή στρατηγική για την ασφάλεια της Κίνας – Στροφή σε υδροηλεκτρικά και πυρηνικά

    – Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να επιταχύνει τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός νέου ενεργειακού συστήματος για να διασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, εν μέσω του σοκ στις τιμές καυσίμων που προκαλεί η πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή.

    – Ο Σι τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης της υδροηλεκτρικής ενέργειας και κάλεσε σε «ασφαλή και οργανωμένη επέκταση» της πυρηνικής ενέργειας.

    – «Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος έχει αποκτήσει βαθιά κατανόηση των παγκόσμιων τάσεων ανάπτυξης της ενέργειας και έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις, προωθώντας σε βάθος τη νέα στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας», ανέφερε ο Σι Τζινπίνγκ.

  • 05:17 07/04/26

    Ιρανός αξιωματούχος λέει ότι το «σκάσε» δεν είναι η σωστή απάντηση στον Τραμπ – «Ας μιλήσει περισσότερο»

    – Ο Σαΐντ Τζαλίλι, Μέλος του Συμβουλίου Σκοπιμότητας του Ιράν, θεωρεί ότι η απόρριψη όσων συχνά λέει ο Προέδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση.

    – Ο Τζαλίλι υποστηρίζει ότι τα σχόλια του Τραμπ αποκαλύπτουν την πραγματική φύση των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλώνοντας πως «το ‘σκάσε’ δεν είναι η κατάλληλη απάντηση».

    – Ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι το Ιράν θα μπορούσε να «εξουδετερωθεί» σε μια νύχτα.

  • 03:03 07/04/26

    Ιρακινό Κουρδιστάν: Δύο νεκροί από ιρανικό drone

    Μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο φέρεται να προερχόταν από το Ιράν, συνετρίβη σε κατοικία στο Ιρακινό Κουρδιστάν, προκαλώντας τον θάνατο ενός ζευγαριού, σύμφωνα με τοπικές αρχές.

    Όπως αναφέρθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης, το περιστατικό σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν drone παγιδευμένο με εκρηκτικά έπληξε σπίτι αμάχων στην Ντάρα Σακράν, στην επαρχία Ερμπίλ.

    Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της αυτόνομης περιοχής έκανε λόγο για μη επανδρωμένο αεροσκάφος «που ερχόταν από το Ιράν».

    Ο κυβερνήτης της Ερμπίλ Ομέντ Χοσνάου κατήγγειλε μέσω Facebook την «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» κι έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου».

    Πηγή: AFP

  • 02:43 07/04/26

    Σαουδική Αραβία: Συντρίμμια από αναχαίτιση πυραύλων έπεσαν κοντά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις

    Ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι επτά βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν προς την ανατολική περιοχή αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν. Συντρίμμια από τους βαλλιστικούς πυραύλους έπεσαν κοντά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και η αξιολόγηση των ζημιών βρίσκεται σε…

  • 02:17 07/04/26

    Ιρακινό Κουρδιστάν: Εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της Ερμπίλ

    – Δύο εκρήξεις ακούστηκαν χθες κοντά στο αεροδρόμιο της Ερμπίλ, όπου έχουν τη βάση τους ξένοι «σύμβουλοι» των ΗΠΑ, ενώ λίγο νωρίτερα αναχαιτίστηκαν τέσσερις πύραυλοι που κατευθύνονταν στο αμερικανικό προξενείο. – Το Ιράκ έχει συρθεί σ’ έναν πόλεμο που ξέσπασε την 28η Φεβρουαρίου με βομβαρδισμούς ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, με την αμερικανική πρεσβεία να προειδοποιεί πως «δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε το προσωπικό μας» αν η Βαγδάτη δεν δράσει. – Παράλληλα, οι δυνάμεις ασφαλείας (Πεσμεργκά) του Κουρδιστάν έγιναν στόχος επίθεσης με drones χθες, ενώ το ιρακινό ΥΠΕΞ διαβεβαιώνει ότι «γίνεται το παν για να αποτραπεί κλιμάκωση».

  • 02:00 07/04/26

    Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Σήμερα η ψηφοφορία επί της πρότασης του Μπαχρέιν για τη λήψη μέτρων στα Στενά του Ορμούζ

    – Σήμερα, Τρίτη 7 Απριλίου 2026, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζει επί του σχεδίου Απόφασης του Μπαχρέιν για την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.

    – Το σχέδιο απόφασης, που τροποποιήθηκε λόγω ενστάσεων από Κίνα και Ρωσία, καταδικάζει τις ιρανικές επιθέσεις και «ενθαρρύνει σθεναρά τα κράτη» να συντονίσουν αμυντικές προσπάθειες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

    – Το κείμενο «απαιτεί» από το Ιράν να «σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον πλοίων» και η ψηφοφορία διεξάγεται λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ στην Τεχεράνη.

  • 01:41 07/04/26

    Κουβέιτ: Δεκαπέντε Αμερικανοί τραυματίστηκαν σε ιρανική επίθεση σε αεροπορική βάση

    Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CBS αναφέρει ότι 15 Αμερικανοί τραυματίστηκαν σε ιρανική επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην αεροπορική βάση Ali Al Salem στο Κουβέιτ κατά τη διάρκεια της νύχτας, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

    Παράλληλα ανέφερε ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη επιστρέψει στην υπηρεσία τους.

  • 01:30 07/04/26

    Ιράν: Δεν μας αγγίζει η «αλαζονική ρητορική» του «ανισόρροπου» Ντόναλντ Τραμπ

    – Ο στρατός του Ιράν κάνει λόγο για «αλαζονική ρητορική» και «ανυπόστατες απειλές» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

    – Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν δήλωσε ότι η απειλή του Τραμπ πως η Ισλαμική Δημοκρατία «θα μπορούσε να καταστραφεί ολόκληρη σε μια νύχτα» δεν έχει την παραμικρή «επίπτωση» στις επιχειρήσεις τους.

    – Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προηγουμένως δηλώσει ότι ο στρατός των ΗΠΑ μπορεί να καταστρέψει μέσα σε τέσσερις ώρες τις γέφυρες και τις ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αν η Τεχεράνη δεν ανοίξει πλήρως τα Στενά του Ορμούζ.

  • 01:21 07/04/26

    Επικεφαλής CIA: «Σαν να ψάχνεις έναν κόκκο άμμου στην έρημο» η επιχείρηση εντοπισμού του πιλότου

    – Ο διευθυντής της CIA, Τζον Ράτκλιφ, δήλωσε ότι ο εντοπισμός και η διάσωση του Αμερικανού στρατιωτικού αποτέλεσε μια «εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση». Η αποστολή ήταν «σαν να ψάχνεις έναν μόνο κόκκο άμμου στη μέση της ερήμου».

    – Ο Ράτκλιφ τόνισε ότι επρόκειτο για αγώνα δρόμου με τον χρόνο, καθώς ήταν κρίσιμο να εντοπιστεί ο πιλότος το συντομότερο δυνατό. «Εκτελέσαμε μια επιχείρηση παραπλάνησης για να μπερδέψουμε το Ιράν», δήλωσε.

    – Η CIA εντόπισε και επιβεβαίωσε ότι ο στρατιωτικός ήταν ζωντανός το πρωί του Σαββάτου, αξιοποιώντας «ανθρώπινες και τεχνικές πηγές». «Επειδή αποτελεί θεμελιώδη αρχή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ότι δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, αυτή ήταν μια αποστολή που δεν επιτρεπόταν να αποτύχει».

  • 00:56 07/04/26

    Ο Νετανιάχου φέρεται να ζήτησε από τον Τραμπ να μην προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στο Ιράν

    – Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται να προειδοποίησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να μην συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με το Ιράν σε αυτό το στάδιο του πολέμου. – Ο Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Τραμπ για να εκφράσει την ανησυχία του ότι μια κατάπαυση του πυρός ενέχει σημαντικούς κινδύνους, σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο. – Ο Τραμπ τόνισε ότι μια εκεχειρία παραμένει πιθανή αν το Ιράν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, παραδίδοντας όλο το εμπλουτισμένο ουράνιό του και συμφωνώντας να μην ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό.

  • 00:05 07/04/26

    Ιράν: Ανακοίνωσε επίθεση στο αμερικάνικο ελικοπτεροφόρο USS Tripoli – Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

    – Οι ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε ένα αμερικανικό πλοίο αμφίβιας επίθεσης και μεταφοράς ελικοπτέρων, σύμφωνα με δημοσίευμα των κρατικών μέσων ενημέρωσης. – Η επίθεση ανάγκασε το πλοίο USS Tripoli (LHA-7) να «υποχωρήσει βαθιά» στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, ανέφερε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. – Από την πλευρά της, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) διέψευσε το συμβάν και ανέφερε ότι το USS Tripoli «δεν έχει δεχτεί επίθεση και συνεχίζει να πλέει στην Αραβική Θάλασσα».

  • 23:21 06/04/26

    «Ο Θεός είναι καλός»: Τραμπ και Χέγκσεθ επικαλούνται πασχαλινό θαύμα για τη διάσωση των πιλότων

    – Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, επικαλέστηκαν τον Θεό για την επιτυχημένη διάσωση των δύο Αμερικανών αεροπόρων, κάνοντας αναφορές σε «θαύμα» και συμβολισμούς Πάσχα.

    – Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά το πρώτο πασχαλινό μήνυμα του Πάπα Λέοντα ΙΔ’, ο οποίος κάλεσε όσους έχουν τη δύναμη να προκαλούν πολέμους να επιλέξουν την ειρήνη.

    – Ο αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν, δήλωσε ότι η διάσωση του Αμερικανού πιλότου κρίθηκε από την «απόλυτη προσήλωσή του στην επιβίωση» και το «επιθετικό πνεύμα» του.

  • 22:55 06/04/26

    Τραμπ: «Προτεραιότητα η ελεύθερη διέλευση πετρελαίου» – «Στο τραπέζι» το σχέδιο για διόδια στα Στενά του Ορμούζ

    – Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία τερματισμού του πολέμου με το Ιράν, τονίζοντας ότι «η ελεύθερη διέλευση πετρελαίου» είναι «πολύ μεγάλη προτεραιότητα».

    – Ο Τραμπ πρότεινε οι ΗΠΑ να επιβάλλουν διόδια στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, λέγοντας «Γιατί να μην το κάνουμε εμείς; Θα προτιμούσα αυτό, αντί να τα έχουν εκείνοι».

    – Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ξεκίνησε από την πρότασή του για την απόκτηση της Γροιλανδίας, χαρακτηρίζοντας τη Συμμαχία «χάρτινη τίγρη».

  • 20:51 06/04/26

    Τεχεράνη: «Εντοπίστε προδότες» – Κυνήγι Ιρανών στο εξωτερικό για στήριξη στα πλήγματα ΗΠΑ–Ισραήλ

    Ιρανικά μέσα ενημέρωσης καλούν το κοινό να ταυτοποιήσει Ιρανούς στο εξωτερικό που φέρονται να πανηγυρίζουν τα ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν, ενώ έχουν ήδη ανοίξει δεκάδες υποθέσεις εις βάρος ομογενών που κατηγορούνται για συνεργασία με «εχθρικό αντίπαλο». Κλήσεις για «καταγγελίες»…

  • 20:43 06/04/26

    Ο διευθυντής της CIA αποκάλυψε πώς παραπλάνησαν τους Ιρανούς

    Η αποστολή για τη διάσωση του αγνοούμενου Αμερικανού πιλότου ήταν ένας «αγώνας δρόμου ενάντια στον χρόνο», δήλωσε ο διευθυντής της CIA.

    Μιλώντας για τη χρήση τεχνασμάτων στην επιχείρηση διάσωσης, ο Τζον Ράτκλιφ ανέφερε ότι ήταν «κρίσιμο» να βρεθεί ο πιλότος όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ενώ «ταυτόχρονα κρατούσαμε τους εχθρούς μας παραπλανημένος».

    Σημείωσε ότι εξαπέλυσαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης για να μπερδέψουν τους Ιρανούς, οι οποίοι τον αναζητούσαν απεγνωσμένα.

    Πρόσθεσε ότι οι Ιρανοί είναι «εκτεθειμένοι και τελικά ταπεινωμένοι» από την επιτυχία της αποστολής διάσωσης και τόνισε ότι κανένας Αμερικανός δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί πίσω.

     

     

  • 20:40 06/04/26

    Ο Νετανιάχου συγχαίρει τον Τραμπ για τη διάσωση του πιλότου - Η ειρωνική ανάρτηση για το Ιράν

    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησαν νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

    Σε μια ανάρτηση στο X, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι συνεχάρη τον Τραμπ για τη διάσωση του Αμερικανού πιλότου από το Ιράν, μετά την κατάρριψη του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε.

    «Είμαι βαθιά περήφανος που η συνεργασία μας εκτός πεδίου μάχης είναι άνευ προηγουμένου και ότι το Ισραήλ μπόρεσε να συμβάλλει στη διάσωση ενός γενναίου Αμερικανού πολεμιστή», έγραψε ο Νετανιάχου.

    Ο Νετανιάχου ειρωνεύτηκε επίσης το Ιράν, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία με το «πριν» και το «μετά» της ιρανικής ηγεσίας.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνόδευσε την ανάρτηση με τη λεζάντα: «Συνεχίζουμε το καθάρισμα του Πάσχα – συνθλίβουμε τον ιρανικό εχθρό».

  • 20:38 06/04/26

    «Τιτάνια επιχείρηση» για τη διάσωση του πιλότου

    Μια «τιτάνια επιχείρηση» πραγματοποιήθηκε για τη διάσωση του πιλότου που είχε εγκλωβιστεί σε ιρανικό έδαφος, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, εξηγώντας ότι χρησιμοποίησαν τεχνάσματα για να κάνουν τους Ιρανούς να πιστέψουν ότι βρισκόταν σε διαφορετική τοποθεσία.

    «Σε μια εκπληκτική επίδειξη ικανότητας και θανατηφόρας ακρίβειας, ο στρατός της Αμερικής κατέβηκε στην περιοχή, την πραγματική περιοχή, ενεπλάκη με τον εχθρό, διέσωσε τον εγκλωβισμένο αξιωματικό και κατέστρεψε κάθε απειλή», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Ανέφερε ότι αποχώρησαν από την περιοχή μαζί με τον πιλότο, ο οποίος ήταν εγκλωβισμένος για σχεδόν 48 ώρες – χωρίς να υπάρξουν απώλειες.

    Απαριθμώντας τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε, είπε ότι ο στρατός ανέπτυξε 155 αεροσκάφη, τέσσερα βομβαρδιστικά, 64 μαχητικά, 48 αεροσκάφη ανεφοδιασμού και 13 αεροσκάφη διάσωσης.

    Πολλά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως δολώματα, πρόσθεσε.

    Ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν έχει τον εξοπλισμό» που διαθέτουν οι ΗΠΑ, λέγοντας: «Είμαστε ο ισχυρότερος στρατός οπουδήποτε στον κόσμο, με τεράστια διαφορά».

  • 20:21 06/04/26

    Τραμπ: Δεν αφήνουμε κανέναν Αμερικανό πίσω - Θα μπορούσε να εξουδετερωθεί το Ιράν μέσα σε μία νύχτα

    Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε την «πολύ ιστορική» επιχείρηση διάσωσης δύο Αμερικανών στρατιωτικών, οι οποίοι εκτινάχθηκαν από μαχητικό F-15 στο Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η απόφαση για τη διάσωση ήταν δύσκολη, τονίζοντας πως «δεν αφήνουμε κανέναν Αμερικανό πίσω». «Ιστορική…

  • 20:17 06/04/26

    Τραμπ: «Δεν αφήνουμε κανέναν Αμερικανό πίσω»

    Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε την «ιστορική» διάσωση των δύο Αμερικανών πιλότων του F-15 στο Ιράν.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ήταν μια δύσκολη «απόφαση» η διάσωσή τους, αλλά τόνισε πως «δεν αφήνουμε κανέναν Αμερικανό πίσω».

    «Πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη απόφαση, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε καταλήξει με 100 νεκρούς αντί για έναν ή δύο», πρόσθεσε ο Τραμπ.

    Ανέφερε, επίσης, ότι οι ομάδες διάσωσης δέχθηκαν «πολύ σφοδρά εχθρικά πυρά» και ότι ένα ελικόπτερο φέρει πλέον «τρύπες από σφαίρες».

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το Ιράν θα μπορούσε να «εξουδετερωθεί σε ένα βράδυ».

    Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί «αύριο το βράδυ», καθώς περιγράφει την αποστολή διάσωσης των δύο στρατιωτικών που εκτινάχθηκαν από ένα αμερικανικό F-15.

    Ο Τραμπ συμπληρώνει ότι οι ΗΠΑ «τα πηγαίνουν απίστευτα καλά» στην Επιχείρηση Epic Fury (Επική Οργή). «Σε ένα επίπεδο που δεν έχει ξαναδεί κανείς ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

     

  • 19:58 06/04/26

    Τραμπ: «Δεν ανησυχώ για εγκλήματα πολέμου» – Η νέα δήλωση εν μέσω απειλών κατά κρίσιμων υποδομών του Ιράν

    – Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν ανησυχεί» για το ενδεχόμενο οι αμερικανικές επιθέσεις σε ενεργειακές και άλλες κρίσιμες υποδομές στο Ιράν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

    – Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Ξέρετε ποιο είναι το έγκλημα πολέμου; Το να επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο». Έχει προειδοποιήσει για πλήγματα σε υποδομές του Ιράν.

    – Οι απειλές για πλήγματα συνδέονται με την μη επίτευξη συμφωνίας ή την μη διέλευση από το Στενό του Ορμούζ, με τον Τραμπ να είχε θέσει προθεσμία για συμφωνία.

  • 19:35 06/04/26

    Τραμπ: «Μόνο εγώ θα αποφασίσω για εκεχειρία» – Ο Βανς «θα μπορούσε» να συμμετάσχει σε δια ζώσης συνάντηση για το Ιράν

    – Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς «θα μπορούσε» να συμμετάσχει σε δια ζώσης συνάντηση για διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν.

    – Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ο Βανς, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, βρίσκονται σε επαφές με χώρες-διαμεσολαβητές για το ζήτημα.

    – «Όλοι είναι ενωμένοι και συνομιλούν μεταξύ τους», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πασχαλινής εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο.

  • 18:47 06/04/26

    Τραμπ: «Δεν μπορείς να βάζεις πυρηνικά στα χέρια τρελών» – Δηλώσεις για Ιράν, εκεχειρία και πετρέλαιο

    – Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν μπορείς να βάζεις πυρηνικά όπλα στα χέρια τρελών», αναφερόμενος στην ηγεσία του Ιράν, η οποία πλέον είναι «πολύ πιο λογικοί».- Αναφερόμενος στα σενάρια εκεχειρίας, ο Τραμπ δήλωσε ότι «δεν είναι αρκετή», προσθέτοντας πως αν εξαρτιόταν από τον ίδιο, θα συνέχιζε τον πόλεμο για οικονομικούς λόγους, λέγοντας «θα έπαιρνα το πετρέλαιο, θα το κρατούσα και θα βγάζαμε πολλά χρήματα».- Ο Τραμπ σημείωσε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να λήξει «πολύ γρήγορα» εφόσον η ιρανική κυβέρνηση κάνει «αυτό που πρέπει», ενώ αναφέρθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας: «Δεν θέλουμε έναν ακόμη Νέβιλ Τσάμπερλεν, συμφωνούμε;».

  • 18:38 06/04/26

    Ερυθρός Σταυρός: Έκκληση για αποκλιμάκωση μετά τις απειλές Τραμπ για πλήγματα σε ιρανικές υποδομές

    – Ο Ερυθρός Σταυρός εντάχθηκε στις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα πλήξει ενεργειακές εγκαταστάσεις και γέφυρες στο Ιράν.

    – Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Μιριάνα Σπολγιάριτς, τόνισε ότι «οι σκόπιμες απειλές … κατά ζωτικής σημασίας πολιτικών υποδομών και πυρηνικών εγκαταστάσεων, δεν πρέπει να αποτελέσουν τον νέο κανόνα στον πόλεμο».

    – Τόσο το Ιράν όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιούν για τις συνέπειες. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε για «καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ενέργεια και οικονομία», ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε τη στοχοποίηση πολιτικών υποδομών «παράνομη και απαράδεκτη».

  • 18:30 06/04/26

    Χούθι: Συμμετείχαν σε επίθεση στο Εϊλάτ του Ισραήλ – «Συντονισμένη επιχείρηση με Ιράν και Χεζμπολάχ»

    – Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι συμμετείχαν σε συντονισμένη επίθεση μαζί με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, με στόχο τη νότια ισραηλινή πόλη Εϊλάτ. – Η οργάνωση υποστήριξε ότι η επίθεση στόχευσε «πολλαπλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας», σύμφωνα με ανακοίνωση στο Al-Masirah. – Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει ότι η πόλη Εϊλάτ δέχθηκε επίθεση με drones που εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη, επιβεβαιώνοντας το περιστατικό.

  • 18:26 06/04/26

    Τραμπ: «Τι γίνεται με τη διάσωση;» – Η αναφορά στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των πιλότων

    – Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην επιχείρηση διάσωσης των δύο Αμερικανών πιλότων κατά τη διάρκεια της πασχαλινής εκδήλωσης του Λευκού Οίκου. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Τι γίνεται με τη διάσωση;» αναφερόμενος στην ανάσυρση των πιλότων που κατέπεσαν στο Ιράν.

    – Ο Τραμπ χαρακτήρισε τους δύο πιλότους «απίστευτους» και «γενναίους», αποδίδοντας την επιτυχία της επιχείρησης και στη μυστικότητα που τηρήθηκε αρχικά.

    – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε ότι θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση σε συνέντευξη Τύπου που αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα.

  • 17:51 06/04/26

    Ιράν: Απορρίπτει την εκεχειρία αλλά ζητά μόνιμο τέλος του πολέμου – Οι όροι που θέτει η Τεχεράνη

    Το Ιράν υπέβαλε την απάντησή του στο Πακιστάν σχετικά με την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, η ιρανική πρόταση απορρίπτει το ενδεχόμενο εκεχειρίας, ωστόσο δίνει…

  • 17:26 06/04/26

    Λίβανος: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Ανάμεσά τους 15χρονη

    – Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, ανάμεσά τους και ένα 15χρονο κορίτσι, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.

    – Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε νέες επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού μετά από εντολές εκκένωσης, καθώς η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ συνεχίζεται με σφοδρότητα.

    – Το Ισραήλ επιδιώκει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας έως τον ποταμό Λιτάνι, ενώ ο βαρύς απολογισμός της σύγκρουσης στον Λίβανο ξεπερνά τους 1.400 νεκρούς και το ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους.

  • 17:14 06/04/26

    ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν έχει εγκρίνει την 45ήμερη εκεχειρία που προτείνουν μεσολαβητές

    – Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 45 ημερών δεν έχει εγκριθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν έχει δώσει το πράσινο φως».

    – Δύο διαφορετικά σχέδια εκεχειρίας βρίσκονται στο προσκήνιο: ένα με μεσολάβηση του Πακιστάν και ένα άλλο για 45ήμερη εκεχειρία από συζητήσεις ΗΠΑ-Ιράν.

    – Οι επαφές αυτές φαίνεται να εντάθηκαν μετά το τελεσίγραφο του Τραμπ προς την Τεχεράνη για την πλήρη αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ. Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει για στοχοποίηση ενεργειακών υποδομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

  • 16:54 06/04/26

    Υεμένη: Οι Χούθι δηλώνουν ότι θα τηρήσουν την εκεχειρία με τις ΗΠΑ – Προειδοποιούν για κλιμάκωση

    – Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης δηλώνουν ότι θα σεβαστούν την εκεχειρία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την προϋπόθεση ότι η Ουάσινγκτον «θα τηρήσει τη δέσμευσή της να σταματήσει την επιθετικότητα» εναντίον τους.

    – Τον περασμένο μήνα, οι Χούθι επανεκκίνησαν επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ, ωστόσο δεν έχουν στοχοποιήσει εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

    – Στόχος τους είναι «να αποτραπεί η χρήση της Ερυθράς Θάλασσας για στρατιωτικούς σκοπούς εναντίον οποιασδήποτε μουσουλμανικής χώρας», ενώ υποστήριξαν ότι η απόφασή τους να επιτεθούν στο Ισραήλ ήταν αυτόνομη.

  • 16:41 06/04/26

    Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα σκότωσε λάθος στόχο – Νεκρός πολιτικός αντίπαλος της Χεζμπολάχ

    – Μια ισραηλινή επιχείρηση με στόχο τη δολοφονία στελέχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο κατέληξε στον θάνατο λάθος προσώπου, καθώς σκοτώθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος πολιτικού κόμματος που αντιτίθεται έντονα στη Χεζμπολάχ.

    – Ο ισραηλινός στρατός (IDF) αναγνώρισε ότι η επιχείρηση δεν πέτυχε τον επιδιωκόμενο στόχο και εξέφρασε «λύπη για τη βλάβη» που προκλήθηκε σε αμάχους. Το κόμμα Lebanese Forces ανακοίνωσε ότι από το πλήγμα σκοτώθηκαν ο ανώτερος αξιωματούχος Πιερ Μουαουάντ και η σύζυγός του Φλάβια.

    – Το κόμμα Lebanese Forces υποστήριξε ότι ο Πιερ Μουαουάντ «δεν ήταν μαχητής ούτε στρατιωτικός στόχος», καταδικάζοντας παράλληλα τη Χεζμπολάχ για τη μεταφορά στρατιωτικών συγκρούσεων σε κατοικημένες περιοχές.

  • 16:21 06/04/26

    Κρεμλίνο: «Όλη η περιοχή φλέγεται» – Προειδοποίηση για τις συνέπειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή

    – Το Κρεμλίνο άσκησε έντονη κριτική σε ΗΠΑ και Ισραήλ για την έναρξη του πολέμου, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει πως «ολόκληρη η περιοχή φλέγεται», προειδοποιώντας για «επικίνδυνες και αρνητικές συνέπειες».

    – Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προειδοποίησε επίσης για τη διεύρυνση της γεωγραφικής έκτασης των συγκρούσεων, τονίζοντας τις «πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία».

    – Ο ρόλος της Ρωσίας παραμένει στο παρασκήνιο, με τον Πούτιν να αποφεύγει την ένταση με τον Τραμπ, ενώ η άρση κυρώσεων σε ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου λόγω της κρίσης προσφέρει οικονομικά οφέλη.

  • 15:57 06/04/26

    Ισραήλ: Χτύπησε βασική πετροχημική εγκατάσταση στο Ιράν – «Οικονομικό πλήγμα δισεκατομμυρίων»

    – Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν «τη μεγαλύτερη πετροχημική εγκατάσταση στο Ιράν, που βρίσκεται στο Asaluyeh».

    – Πρόκειται για το δεύτερο πλήγμα μέσα σε μία εβδομάδα, με τον Κατς να δηλώνει ότι «οι δύο εγκαταστάσεις, που μαζί είναι υπεύθυνες για περίπου το 85% των εξαγωγών πετροχημικών του Ιράν, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν λειτουργούν».

    – Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «σοβαρό οικονομικό πλήγμα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων» για το ιρανικό καθεστώς, καθώς η πετροχημική βιομηχανία χρηματοδοτεί τους Φρουρούς της Επανάστασης.

  • 15:12 06/04/26

    IDF: Εξοντώθηκε ο διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων της Δύναμης Κουντς στην Τεχεράνη

    O ισραηλινός στρατός (IDF) προχώρησε σε ένα ακόμα καίριο πλήγμα κατά της ηγεσίας των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), ανακοινώνοντας την εξόντωση του Ασγκάρ Μπαγκερί, διοικητή της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της Δύναμης Κουντς.

     

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των, ο Μπαγκερί σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Τεχεράνη. Λίγο νωρίτερα, την «εξόντωση» του Μπαγκερί είχε αναφέρει και σε ανάρτησή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

     

    Ο Μπαγκερί θεωρείτο πρόσωπο-κλειδί για τη δράση του Ιράν στο εξωτερικό, καθώς ηγείτο της συγκεκριμένης μονάδας από το 2019. Σύμφωνα με τις IDF, «Ο Μπαγκερί κατείχε σειρά ανώτερων θέσεων εντός της Δύναμης Κουντς, κατά τη διάρκεια των οποίων προώθησε πολυάριθμες προσπάθειες και συμμετείχε σε επιθέσεις με στόχο Ισραηλινούς και Αμερικανούς πολίτες παγκοσμίως».

     

     

    Υπό την ηγεσία του, η μονάδα φέρεται να «προώθησε επιχειρήσεις με στόχο στρατιώτες των IDF στα σύνορα Συρίας-Ισραήλ» χρησιμοποιώντας Σύρους πράκτορες. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ο Μπαγκερί δρούσε «προσωπικά, μαζί με τον αναπληρωτή του Μοχαμάντ Ρεζά Ανσάρι, και με τη βοήθεια του Κασέμ Σαλάχ αλ-Χουσεϊνί, ο οποίος εξοντώθηκε κοντά στη Βηρυτό το 2025».

     

     

    Εκτός από τον σχεδιασμό επιθέσεων, ο Μπαγκερί κατηγορείται ότι «ενήργησε για την προώθηση της μεταφοράς όπλων από το Ιράν προς το Ισραήλ».

  • 14:51 06/04/26

    Φρουροί της Επανάστασης: Ισχυρίζονται ότι έπληξαν το αμερικανικό πλοίο «USS Tripoli»

    Το Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του στοχοποίησαν επιτυχώς ένα από τα πλέον εμβληματικά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, καθώς και ένα εμπορικό πλοίο ισραηλινών συμφερόντων.

     

    Σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) εξαπέλυσαν επίθεση κατά του αμερικανικού αμφίβιου επιθετικού πλοίου «LHA-7», γνωστού ως «USS Tripoli», αναγκάζοντάς το σε υποχώρηση.

     

    Το Γραφείο των IRGC, σε δήλωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Fars, περιέγραψε με δραματικό τόνο την επιχείρηση κατά του γιγαντιαίου αμερικανικού πλοίο, το οποίο μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες. «Το αμφίβιο επιθετικό πλοίο LHA-7 του τρομοκρατικού στρατού των ΗΠΑ, με περισσότερους από 5.000 ναύτες και πεζοναύτες, δέχθηκε επίθεση από αστραπιαίους ιρανικούς πυραύλους και έπειτα από αυτό το κύμα επίθεσης, αναγκάστηκε να υποχωρήσει βαθιά στο νότιο Ινδικό Ωκεανό».

     

     

    Το USS Tripoli αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μονάδες των ΗΠΑ, λειτουργώντας ως κινητή βάση για ελικόπτερα και αεροσκάφη, γεγονός που καθιστά το πλήγμα αυτό —εφόσον επιβεβαιωθεί— ένα από τα σοβαρότερα πλήγματα κατά του αμερικανικού ναυτικού.

     

     

    Νωρίτερα, οι IRGC ανέφεραν ότι στοχοποίησαν και ένα ισραηλινό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το οποίο ταυτοποίησαν ως «SDN7».

     

  • 14:39 06/04/26

    Τεχεράνη: Προειδοποίηση του Ιρανού ΥΠΕΞ για «ολοκληρωτική απάντηση» στις απειλές Τραμπ

    – Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε για «ολοκληρωτικό πλήγμα στις υποδομές της Τεχεράνης», αναφέροντας πως η Τρίτη θα είναι «η ημέρα των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και η ημέρα των γεφυρών, όλα σε ένα, στο Ιράν».

    – Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί διεμήνυσε ότι τυχόν υλοποίηση των αμερικανικών απειλών θα πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου απάντηση, δηλώνοντας πως «Αυτή η απειλή ισοδυναμεί με κανονικοποίηση των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας».

    – Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό εξέφρασε την έντονη ανησυχία του Παρισιού για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης επέκτασης της σύγκρουσης και «υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης των διαφορών μέσω της διπλωματίας».

  • 14:26 06/04/26

    Ιράν: Στις φλόγες η μεγαλύτερη πετροχημική εγκατάσταση, South Pars - Το Ισραήλ επιβεβαιώνει το πλήγμα στην Ασαλουγιέ

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο πετροχημικό συγκρότημα South Pars στην Ασαλουγιέ (Asaluyeh), την καρδιά της ιρανικής ενεργειακής βιομηχανίας. Οι πρώτες πληροφορίες για το συμβάν ήρθαν από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

     

     

    Λίγο μετά τις αναφορές από το εσωτερικό του Ιράν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ, προχώρησε σε επίσημη επιβεβαίωση της επιχείρησης, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία του στόχου.

     

    Σε δήλωσή του, ο Κατς ανέφερε ότι το Ισραήλ «μόλις πραγματοποίησε ένα ισχυρό πλήγμα στη μεγαλύτερη πετροχημική εγκατάσταση στο Ιράν, που βρίσκεται στην Ασαλουγιέ, έναν κεντρικό στόχο υπεύθυνο για περίπου το 50% της πετροχημικής παραγωγής της χώρας».

     

     

    Η στοχοποίηση της Ασαλουγιέ δεν είναι μια τυχαία επιλογή, καθώς αποτελεί τον πνεύμονα της ιρανικής οικονομίας. Ωστόσο, η ιστορία δείχνει ότι τέτοιου είδους πλήγματα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

     

    Υπενθυμίζεται ότι μια αντίστοιχη ισραηλινή επίθεση στις εγκαταστάσεις του South Pars τον Μάρτιο είχε πυροδοτήσει μαζικά ιρανικά αντίποινα, με στόχο τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλα τα αραβικά κράτη του Κόλπου.

     

  • 14:13 06/04/26

    Αντόνιο Κόστα: Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «δεν θα φέρει την εκεχειρία» – Έκκληση για τις επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές

    – Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, υπογράμμισε ότι «η κλιμάκωση δεν θα επιτύχει εκεχειρία και ειρήνη», τονίζοντας πως μόνο οι διαπραγματεύσεις θα το καταφέρουν.

    – Ο Κόστα χαρακτήρισε «παράνομη και απαράδεκτη» οποιαδήποτε στοχοποίηση πολιτικών υποδομών, και συγκεκριμένα ενεργειακών εγκαταστάσεων, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε διεύρυνση της στρατιωτικής εκστρατείας.

    – Εστίασε στις ανθρωπιστικές συνέπειες, επισημαίνοντας ότι ο ιρανικός άμαχος πληθυσμός θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα. Κάλεσε επίσης το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις και να αποκαταστήσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ.

  • 14:06 06/04/26

    Τεχεράνη: 15 νεκροί από πλήγμα των ΗΠΑ-Ισραήλ στη συνοικία Μπαχαρεστάν

    Η Τεχεράνη βίωσε ακόμη μια νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών, καθώς αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το ανατολικό, το νότιο και το δυτικό τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.

     

    Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν, Tasnim, μια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο τη συνοικία Μπαχαρεστάν της Τεχεράνης σκότωσε 15 ανθρώπους -ανάμεσά τους 6 παιδιά- και τραυμάτισε πολλούς άλλους.

     

     

     

    Η επίθεση στη συγκεκριμένη συνοικία προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, με τις δυνάμεις διάσωσης να επιχειρούν στα ερείπια καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. «Τέσσερις οικιστικές μονάδες καταστράφηκαν και περισσότερα από 40 άλλα σπίτια και οχήματα υπέστησαν σημαντικές ζημιές», μετέδωσε το Tasnim.

     

  • 13:55 06/04/26

    Τραγωδία στη Χάιφα: 4 νεκροί στα ερείπια 6ώροφου κτιρίου έπειτα από απευθείας πλήγμα ιρανικού πυραύλου

    Τραγικό επίλογο είχε η γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Χάιφα, καθώς οι ισραηλινές υπηρεσίες πυροσβεστικής και διάσωσης ανέσυραν τις σορούς 4 ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί σε εξαώροφο κτίριο. Το κτίριο δέχθηκε απευθείας πλήγμα από ιρανικό πύραυλο την Κυριακή, και οι προσπάθειες ανάσυρσης διήρκεσαν περίπου 18 ώρες υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

     

    Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του στρατού: «Τέσσερα άτομα που είχαν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια ανασύρθηκαν από το σημείο νεκρά». Τα θύματα της επίθεσης ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας: ένα ζευγάρι ηλικιωμένων περίπου 80 ετών, ο 42χρονος γιος τους και η 35χρονη σύντροφός του.

     

     

    Αξιωματούχος των υπηρεσιών διάσωσης εξήγησε ότι οι τέσσερις άμαχοι πολίτες βρίσκονταν σε χαμηλότερο όροφο και επιχείρησαν να προστατευτούν στο κλιμακοστάσιο, όταν τρεις από τους επάνω ορόφους κατέρρευσαν πάνω τους. Η κλίση του εδάφους στο οποίο ήταν χτισμένο το κτίριο δυσχέρανε περαιτέρω το έργο των αρχών.

     

     

    Οι δυνάμεις διάσωσης χρησιμοποίησαν «προηγμένα τεχνολογικά μέσα», συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού τηλεφωνικών σημάτων, παράλληλα με γεωτρύπανα και βαρέα μηχανήματα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε προσωρινά από την έκρηξη φιάλης αερίου που προκάλεσε πυρκαγιά στο σημείο, η οποία ωστόσο τέθηκε υπό έλεγχο.

     

    Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει έρευνα για το πώς ο πύραυλος κατάφερε να πλήξει το κτίριο, παραδεχόμενος ότι «μια αποτυχία πιθανότατα απέτρεψε την αναχαίτιση του πυραύλου».

  • 13:48 06/04/26

    Νετανιάχου: «Το αίμα τους πέφτει στα κεφάλια τους» – Μήνυμα ισχύος μετά τις εξοντώσεις κορυφαίων στελεχών των IRGC

    – Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε τις πρόσφατες επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων που οδήγησαν στην εξόντωση δύο κορυφαίων στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

    – Εξήρε την εξουδετέρωση του αρχηγού πληροφοριών των IRGC, Ματζίντ Χαντεμί, καθώς και του Γιαζντάν Μιρ, επικεφαλής της μυστικής «Μονάδας 840» της Δύναμης Κουντς.

    – Ο Νετανιάχου απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στον «Άξονα του Κακού», τονίζοντας ότι «το αίμα τους είναι στο κεφάλι τους» και δεσμεύτηκε: «Θα συνεχίσουμε με πλήρη ισχύ, σε όλα τα μέτωπα».

     

  • 13:32 06/04/26

    Φρουροί της Επανάστασης: Έπληξαν το ισραηλινό πλοίο «SDN7» μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

    Το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ανακοίνωσε την καταστροφή ενός πλοίου ισραηλινών συμφερόντων.

     

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή: «Το Ναυτικό των IRGC κατέστρεψε το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων SDN7 που ανήκει στο Ισραήλ με έναν πύραυλο κρουζ».

     

     

    Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι το ισραηλινό πλοίο «φλέγεται τώρα».

     

  • 13:14 06/04/26

    ΗΑΕ: Εκρήξεις σε Ντουμπάι και Σάρτζα – Αναφορές για πλήγμα κοντά στο αεροδρόμιο

    Σε κατάσταση συναγερού βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς αναφορές για ισχυρές εκρήξεις και στοχοποίηση αμερικανικών συμφερόντων προκαλούν ανησυχία. Η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται επικίνδυνα, με τις πρώτες εικόνες να δείχνουν πυκνούς καπνούς πάνω από στρατηγικές υποδομές.

     

    Σύμφωνα με πληροφορίες που καταγράφονται στα social media από την περιοχή και μετέδωσε το πρακτορείο Fars, εικόνες δείχνουν πυκνούς καπνούς πάνω από στρατηγικές υποδομές, κοντά στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

    <br

     

    Εκρήξεις ακούστηκαν και στη Σάρτζα.

     

  • 12:56 06/04/26

    Τεχεράνη: «Υπερβολικά φιλόδοξο και παράλογο» το αμερικανικό σχέδιο 15 σημείων – «Λάβαμε τις προτάσεις τους»

    – Η Τεχεράνη απέρριψε ηχηρά τις αμερικανικές προτάσεις για τερματισμό του πολέμου, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ «εξαιρετικά φιλόδοξο, ασυνήθιστο και παράλογο».

    – Το Ιράν διαμηνύει ότι έχει διαμορφώσει το δικό του πλαίσιο απαιτήσεων, αρνούμενο να υποκύψει σε πιέσεις και τονίζοντας ότι η παρουσίαση των απόψεών του «δεν θα πρέπει να θεωρείται σημάδι παράδοσης στον εχθρό».

    – Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για τα επόμενα βήματα, επιλέγοντας όμως εκείνη πότε θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, καθώς έχει ήδη διαμορφώσει τις απαντήσεις της.

     

  • 12:50 06/04/26

    Τεχεράνη: «Οι συνέπειες της επίθεσης σε πολιτικές υποδομές δεν θα περιοριστούν στο Ιράν» - Η απάντηση στις απειλές Τραμπ

    Σε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα και τους αντιπάλους της Τεχεράνης προχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν για Νομικές και Διεθνείς Υποθέσεις, Καζέμ Γκαριμπαμπαντί, σχετικά με τη στοχοποίηση μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

     

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, ο Ιρανός διπλωμάτης υπογράμμισε τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια κλιμάκωση. «Οι συνέπειες της επιθετικότητας κατά των πολιτικών υποδομών δεν θα περιοριστούν στο Ιράν», τόνισε χαρακτηριστικά.

     

     

    «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ», σημείωσε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, «απείλησε ανοιχτά να διαπράξει εγκλήματα πολέμου — πράξη που συνεπάγεται την ατομική ποινική ευθύνη του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και οποιουδήποτε αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου».

     

    Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ, με μια ανάρτηση στο Truth Social, απείλησε ευθέως τις ενεργειακές υποδομές του Ιράν. Συγκεκριμένα έγραψε: «Η Τρίτη θα είναι η Ημέρα των Εργοστασίων Παραγωγής Ενέργειας και η Ημέρα των Γεφυρών, όλα σε ένα, στο Ιράν. Δεν θα υπάρξει τίποτα παρόμοιο!» ανέφερε, προσθέτοντας: «Ανοίξτε τα Γ@μ@μ@να Στενά, τρελοί μπ@στ@ρδοι, αλλιώς θα ζήσετε στην Κόλαση — απλώς δείτε».

     

    Πηγή: Truth Social
  • 12:12 06/04/26

    Πακιστάν: Κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το «σχέδιο ειρήνης» – «Δεν σχολιάζουμε μεμονωμένα περιστατικά»

    Σε κλίμα διπλωματικής αβεβαιότητας παραμένει η πρωτοβουλία για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν επέλεξε να μην επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να διαψεύσει τις πληροφορίες που το φέρουν ως τον «αρχιτέκτονα» ενός νέου ειρηνευτικού σχεδίου.

     

    Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού ΥΠΕΞ, Ταχίρ Αντράμπι, ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές που θέλουν το Ισλαμαμπάντ να έχει προτείνει ένα πλαίσιο για τον τερματισμό του εν εξελίξει πολέμου των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν, τήρησε προσεκτική στάση. Σε δηλώσεις του στο δίκτυο Al Jazeera, ο Αντράμπι είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρξαν αρκετές αναφορές για μια προσφορά κατάπαυσης του πυρός 45 ημερών ή για μια ανταλλαγή 15 σημείων».

     

    «Δεν σχολιάζουμε αυτά τα μεμονωμένα, συγκεκριμένα περιστατικά. Η θέση μας είναι ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

     

  • 12:05 06/04/26

    Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στον Λίβανο – Αισθητή η δόνηση και στο βόρειο Ισραήλ

    – Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στον θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου.

    – Σύμφωνα με το EMSC, το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ της Τύρου και της Σιδώνας, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

    – Η δόνηση έγινε αισθητή σε τμήματα του βορείου Ισραήλ, προκαλώντας αναστάτωση, κάτι που επιβεβαίωσε και η Γεωλογική Υπηρεσία της χώρας.

  • 12:05 06/04/26

    Σφυροκόπημα στη Βηρυτό: Το Ισραήλ ξεκίνησε επιθέσεις έπειτα από οδηγίες εκκένωσης

    Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την έναρξη σφοδρών πληγμάτων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγη ώρα μετά την έκδοση επειγόντων εντολών εκκένωσης για κατοίκους πολλών συνοικιών στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

     

    Οι προειδοποιήσεις αφορούσαν πυκνοκατοικημένες περιοχές, μεταξύ των οποίων οι:

     

    • Χαρέτ Χρέικ
    • Γκομπέιρι
    • Λαϊλάκι
    • Χαντάθ
    • Μπουρτζ αλ-Μπαράτζνε
    • Ταχουιτάτ αλ-Γκντείρ
    • Τσιγιά

     

    Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στις στρατιωτικές υποδομές της οργάνωσης σε όλα τα νότια προάστια. Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, συνταγματάρχης Αβιχαΐ Αντραΐ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης.

     

    «Οι IDF δεν προτίθεται να βλάψουν αμάχους και για την ασφάλειά σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως», τόνισε.

     

    .

  • 11:56 06/04/26

    Κουβέιτ: Το Ιράν έπληξε αμερικανικές δυνάμεις στη νήσο Μπουμπιγιάν

    To Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι στοχοποίησε αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στη νήσο Μπουμπιγιάν του Κουβέιτ. Η είδηση μεταδόθηκε μέσω βιντεοσκοπημένης δήλωσης του εκπροσώπου του Κεντρικού Αρχηγείου Khatam al-Anbiya του Ιράν, την οποία διένειμαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

     

    Ο εκπρόσωπος, Εμπραχίμ Ζολφακαρί, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Ιράν στοχοποίησε δορυφορικό εξοπλισμό και πυρομαχικά στο νησί με drones», προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν μεταφερθεί εκεί από το στρατόπεδο Αριφτζάν, αφού η συγκεκριμένη βάση είχε πληγεί επανειλημμένα από το Ιράν.

     

     

    Η νήσος Μπουμπιγιάν είναι το μεγαλύτερο από τα παράκτια νησιά του Κουβέιτ και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Περσικού Κόλπου, σε θέση στρατηγικής σημασίας κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν.

     

    Η επίθεση αυτή φαίνεται πως είχε άμεσο αντίκτυπο και στον άμαχο πληθυσμό του Κουβέιτ. Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, 6 άτομα τραυματίστηκαν από πτώση θραυσμάτων σε μια από τις κατοικημένες περιοχές στα βόρεια του Κουβέιτ έπειτα από ιρανική επίθεση.

  • 11:39 06/04/26

    Ιράν: Το Ισραήλ εξόντωσε τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των IRGC - «Θα τους κυνηγάμε έναν προς έναν»

    – Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ επιβεβαίωσε την εξόντωση του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), Ματζίντ Χαντεμί, δηλώνοντας: «Θα συνεχίσουμε να τους κυνηγάμε έναν προς έναν».

    – Η εξόντωση του Ματζίντ Χαντεμί αποτελεί ένα δομικό πλήγμα για το Ιράν και χαρακτηρίζεται ως σοβαρό πλήγμα στις πληροφοριακές και επιχειρησιακές ικανότητες των Φρουρών της Επανάστασης.

    – Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι εάν το Ιράν συνεχίσει να εξαπολύει πυρ εναντίον αμάχων, το Ισραήλ «θα προκαλέσει ζημιές και θα καταστρέψει τις ιρανικές εθνικές υποδομές».

  • 11:00 06/04/26

    Τεχεράνη: «Όχι» στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ για μια προσωρινή εκεχειρία

    Παρά την έντονη διπλωματική κινητοποίηση και την κατάθεση του πακιστανικού σχεδίου για κατάπαυση του πυρός, το Ιράν εμφανίζεται ανυποχώρητο στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ναυσιπλοΐα.

     

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η Τεχεράνη επιβεβαίωσε πως έχει λάβει την πρόταση του Πακιστάν και τη μελετά, ωστόσο θέτει σαφείς «κόκκινες γραμμές».

     

    Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως το Ιράν «δεν θα ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός».

     

    «Η Τεχεράνη δεν θα αποδεχθεί κανένα χρονοδιάγραμμα ή πίεση για τη λήψη απόφασης. Από την οπτική γωνία της Τεχεράνης, οι ΗΠΑ δεν είναι προετοιμασμένες να επιτύχουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.

  • 10:54 06/04/26

    Κουβέιτ: Τραυματίστηκαν 6 άμαχοι από θραύσματα έπειτα από ιρανική επίθεση

    Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι αρχές του Κουβέιτ. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν έπειτα από πτώση αντικειμένων που σχετίζονται με ιρανική επίθεση.

     

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Κουβέιτ δήλωσε συγκεκριμένα ότι, έξι άτομα τραυματίστηκαν από πτώση βλημάτων και θραυσμάτων σε μια από τις κατοικημένες περιοχές στα βόρεια της χώρας μετά από ιρανική επίθεση.

     

     

    Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ (KUNA), η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε ακαριαία. Μετά την πτώση των θραυσμάτων στην κατοικημένη ζώνη, ομάδες έκτακτης ανάγκης και υπηρεσίες ασθενοφόρων ανταποκρίθηκαν άμεσα στο περιστατικό.

  • 10:48 06/04/26

    Λίβανος: Οι IDF σκότωσαν τους ενόπλους που ευθύνονταν για τον θάνατο 4 Ισραηλινών στρατιωτών

    Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν στο νότιο Λίβανο εξουδετέρωσαν τρεις ενόπλους, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών των IDF την προηγούμενη εβδομάδα.

     

    Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον ισραηλινό στρατόι, οι ένοπλοι σκοτώθηκαν σε μάχες «σώμα με σώμα» και μεταγενέστερες πληροφορίες επιβεβαίωσαν ότι ήταν τα ίδια άτομα που είχαν προκαλέσει τους θανάτους των στρατιωτών.

     

     

    Οι τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους —ο λοχαγός Νοάμ Μαντμόνι, ο λοχίας Μπεν Κόεν, ο λοχίας Μαξίμ Εντίς και ο λοχίας Γκιλάντ Χαρέλ— σκοτώθηκαν την περασμένη Δευτέρα. Το περιστατικό είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ενόπλους στο νότιο Λίβανο, όταν οι στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι μαζί τους σε κοντινή απόσταση.

     

  • 10:41 06/04/26

    Ιράν: «Εξοντώθηκε» ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των IRGC σε πλήγμα των ΗΠΑ-Ισραήλ

    Σε ένα καίριο πλήγμα κατά της στρατιωτικής και κατασκοπευτικής ηγεσίας του Ιράν προχώρησαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του υποστράτηγου Ματζίντ Χαντεμί, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

     

     

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των IRGC, την οποία μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο Χαντεμί σκοτώθηκε σε κοινή επιχείρηση ΗΠΑ και Ισραήλ.

     

     

    Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται η πολυετής προσφορά του στο καθεστώς, σημειώνοντας πως «είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον μηχανισμό πληροφοριών και ασφαλείας του Ιράν για σχεδόν πέντε δεκαετίες». Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν επίσης ότι λεπτομέρειες για την κηδεία και την ταφή θα ανακοινωθούν αργότερα.

     

  • 10:32 06/04/26

    Λίβανος: Τραγωδία με αμάχους στον νότο - Πλήγμα σε αυτοκίνητο σκότωσε 4 άτομα

    Η έκτη εβδομάδα των συγκρούσεων στον Λίβανο σημαδεύεται από μια δραματική αύξηση των απωλειών μεταξύ των αμάχων, καθώς οι αεροπορικές επιδρομές πλήττουν πλέον περιοχές πέρα από τα παραδοσιακά προπύργια της Χεζμπολάχ, πυροδοτώντας εσωτερικές εντάσεις στη χώρα.

     

    Στο νότιο Λίβανο, στην επαρχία Ναμπατιέ, 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από επίθεση σε όχημα στο χωριό Κφαρ Ρεμάν.

     

     

    Παράλληλα, αναφέρθηκε πλήγμα στο γειτονικό χωριό Αντ-Ντουέιρ, το οποίο προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε κτίριο και περιουσίες.

     

     

    Παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός χαρακτηρίζει αυτές τις επιχειρήσεις ως «στοχευμένα πλήγματα» κατά μελών της Χεζμπολάχ, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες παγιδεύονται όλο και συχνότερα στα πυρά των IDF. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Al Jazeera, τουλάχιστον 1.461 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 4.000 έχουν τραυματιστεί.

     

    Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία από το χωριό Τουλ της Ναμπατιέ, όπου σημειώθηκαν πλήγματα, με θύματα μια μητέρα και έναν πατέρα. Τα παιδιά τους, ηλικίας 15 και 9 ετών, τραυματίστηκαν.

     

     

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επίθεση στην περιοχή Αΐν Σαάντε, μια κυρίως χριστιανική συνοικία που βρίσκεται εκτός της ζώνης επιρροής της Χεζμπολάχ. Εκεί, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούσαν μέρος της σύγκρουσης.

     

     

    Το περιστατικό αυτό έχει εντείνει την πόλωση στις τοπικές κοινωνίες, καθώς η ένταση αυξάνεται σε αυτές τις περιοχές επειδή οι άνθρωποι κατηγορούν τη Χεζμπολάχ και τους υποστηρικτές της ότι αναζητούν καταφύγιο εκεί.

  • 10:23 06/04/26

    Στα χέρια των ΗΠΑ και Ιράν το «σχέδιο 2 φάσεων» για άμεση κατάπαυση του πυρός - Τι περιλαμβάνει το «Σύμφωνο του Ισλαμαμπάντ»

    – Μια αχτίδα ελπίδας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή αναδύεται, καθώς ΗΠΑ και Ιράν έχουν λάβει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για άμεση παύση των συγκρούσεων και επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ.

    – Το «Σύμφωνο του Ισλαμαμπάντ», που συντάχθηκε από το Πακιστάν, προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός και άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ακολουθούμενη από μια συνολική συμφωνία διευθέτησης εντός 15-20 ημερών.

    – Το Ιράν δεν έχει ακόμη δεσμευτεί επίσημα, επιζητώντας μόνιμη κατάπαυση του πυρός με εγγυήσεις, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε προθεσμία μέχρι «την Τρίτη στις 20:00» ώρα Ουάσινγκτον για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.

  • 09:50 06/04/26

    Ιράν: Πλήγμα στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Σαρίφ στην Τεχεράνη

    Σε μια κίνηση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν το κορυφαίο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Σαρίφ στην Τεχεράνη, που θεωρείται το «λίκνο» των λαμπρότερων μυαλών του Ιράν. Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η επίθεση προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές και τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

     

     

    «Το πλήγμα έπληξε τον σταθμό φυσικού αερίου του Πανεπιστημίου Σαρίφ και αντιμετωπίζουμε προσωρινή διακοπή αερίου στη γειτονιά Σαρίφ», μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας IRIB, επικαλούμενος τις δηλώσεις του επικεφαλής του 9ου Διαμερίσματος της Τεχεράνης.

     

     

    Ο επικεφαλής του Πανεπιστημίου, Μασούντ Τατζρισί, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο IRNA ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε κτίρια του ιδρύματος αλλά και σε παρακείμενες κατασκευές. «Το Πανεπιστήμιο Σαρίφ είναι ένα επιστημονικό ίδρυμα που εργάζεται για την ανάπτυξη του πολιτισμού και της επιστήμης. Υπέστη ζημιές μετά τη βαναυσότητα των εχθρών αυτής της γης», τόνισε.

     

    Ο Τατζρισί διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα, ενώ καταδίκασε τις ενέργειες αυτές ως «άνανδρες πράξεις, οι οποίες καταδεικνύουν την απελπισία του εχθρού να επιτύχει τους δυσοίωνους στόχους του».

     

     

    Το Πανεπιστήμιο Σαρίφ δεν είναι το μοναδικό ίδρυμα που μπαίνει στο στόχαστρο κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Οι επιθέσεις των ΗΠΑ-Ισραήλ έχουν πλήξει το Πανεπιστήμιο Σαχίντ Μπεχέστι, το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Τεχεράνης, τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σιράζ, καθώς και εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν και την Ουρμία.

  • 09:41 06/04/26

    IDF: Κατέστρεψαν «τρομοκρατικές υποδομές» και αποθήκες οπλισμού της Χεζμπολάχ σε κατοικημένες περιοχές του Λιβάνου

    Σε ένα νέο κύμα στοχευμένων πληγμάτων προχώρησε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) στον Λίβανο, εστιάζοντας στην εξάρθρωση του δικτύου της Χεζμπολάχ που, σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), βρίσκεται εγκατεστημένο εντός του αστικού ιστού.

     

    Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η IAF «εντόπισε και στοχοποίησε εκτοξευτές και κρύπτες όπλων που ήταν κρυμμένες μέσα σε κτίρια και πολιτικές υποδομές σε αρκετές διαφορετικές περιοχές στον Λίβανο».

     

     

    Η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ξεκαθάρισε πως οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του Ιράν στη σύγκρουση.

  • 08:56 06/04/26

    Ιράν: Νέα εκτέλεση διαδηλωτή για την απόπειρα εφόδου σε στρατιωτική εγκατάσταση

    Σε μια ακόμη εκτέλεση προχώρησαν οι αρχές του Ιράν, στο πλαίσιο της αυστηρής καταστολής που ακολουθεί το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Αλί Φαχίμ οδηγήθηκε στην αγχόνη, μετά την επικύρωση της ποινής του από το Ανώτατο Δικαστήριο.

     

    Ο Φαχίμ είχε καταδικαστεί για απόπειρα εισβολής σε στρατιωτική εγκατάσταση και πρόσβασης σε οπλοστάσιο κατά τη διάρκεια των ταραχών του Ιανουαρίου, αναφέρει το Reuters.

     

     

    Πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά κρατούμενο που εκτελείται για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Την προηγούμενη εβδομάδα εκτελέστηκε ο Αμίρ-Χοσεΐν Χαταμί, ενώ μόλις χθες οι αρχές προχώρησαν στην εκτέλεση των Μοχαμάντ-Αμίν Μπιγκλαρί και Σαχίν Βαχεντπαράστ.

     

    Οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν υποστηρίζουν ότι οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να κατασχέσουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, περιγράφοντάς τους ως «ταραχοποιούς που δρούσαν κατά της εθνικής ασφάλειας». Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ένας ακόμη άνδρας που συνδέεται με την ίδια υπόθεση πιστεύεται ότι «πρόκειται να αντιμετωπίσει την εκτέλεση τις επόμενες ημέρες».

  • 08:52 06/04/26

    Συναγερμός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Επιθέσεις με drones σε υποδομές τηλεπικοινωνιών και βιομηχανικές ζώνες

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE), έπειτα από διαδοχικά περιστατικά με drones που προσέγγισαν κρίσιμες υποδομές της χώρας.

     

    Στη Φουτζέιρα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανταποκρίνονται σε ένα «περιστατικό», αφού ένα drone πλησίασε από την κατεύθυνση του Ιράν προς το κτίριο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Du.

     

     

    Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ωστόσο οι αρχές δεν διευκρίνισαν το ακριβές σημείο όπου κατέληξε το drone ή αν υπήρξε απευθείας πλήγμα στο κτίριο.

     

    Την ίδια ώρα, ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στην πρωτεύουσα των Εμιράτων. Το Γραφείο Τύπου του Άμπου Ντάμπι ανακοίνωσε ότι οι αρχές ανταποκρίθηκαν σε ένα «περιστατικό πτώσης συντριμμιών στην εταιρεία Raneen Systems στη βιομηχανική περιοχή Μουσάφα έπειτα από επιτυχή αναχαίτιση από τα συστήματα αεράμυνας».

     

     

    Από την πτώση των συντριμμιών προκλήθηκαν «μέτριοι τραυματισμοί σε έναν υπήκοο Γκάνας», ο οποίος έλαβε τις πρώτες βοήθειες.

  • 08:11 06/04/26

    Ιράν: Τραγωδία με θύματα παιδιά από τους ολονύκτιους βομβαρδισμούς στην Τεχεράνη

    Συνεχίζεται το αιματηρό σφυροκόπημα στην ευρύτερη περιοχή της Τεχεράνης, με τις επιθέσεις να πλήττουν κατοικημένες ζώνες και να προκαλούν βαρύ φόρο αίματος μεταξύ των αμάχων, σύμφωνα με αναφορές των ιρανικών μέσων ενημέρωσης.

     

    Όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, ένα νέο αεροπορικό πλήγμα στο νοτιοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας έπληξε μια οικία, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 3 ανθρώπων.

     

     

    Ιδιαίτερα δραματικές είναι οι πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Fars, το οποίο κάνει λόγο για απώλειες ανηλίκων στις συντονισμένες επιχειρήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο αναφέρει ότι: 4 κορίτσια και 2 αγόρια κάτω των 10 ετών σκοτώθηκαν στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην επαρχία της Τεχεράνης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

     

    Η ενημέρωση αυτή αφορά ένα προγενέστερο πλήγμα σε οικιστική περιοχή στην Μπαχαρεστάν της ίδιας επαρχίας. Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το πρακτορείο, από την συγκεκριμένη επίθεση αναφέρθηκε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εκείνη την επίθεση.

     

  • 08:03 06/04/26

    Ισραήλ: Τουλάχιστον 2 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές από επίθεση του Ιράν με βόμβες διασποράς

    Σοβαρά επλήγη το κεντρικό Ισραήλ από ένα νέο κύμα ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίοι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, προκάλεσαν τουλάχιστον δύο τραυματισμούς, ο ένας εκ των οποίων κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρός.

     

     

    Η επίθεση χαρακτηρίζεται από τη χρήση κεφαλών με πυρομαχικά διασποράς, οι οποίες κατά την έκρηξή τους διασκορπίζουν εκατοντάδες μικρότερες βόμβες σε μεγάλη έκταση, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο για τους αμάχους.

     

     

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Ynet News, μια 34χρονη γυναίκα έχει «τραυματιστεί σοβαρά» από πυραύλους αναχαίτισης στην Πετάχ Τίκβα. Παράλληλα, το ίδιο μέσο αναφέρει ότι υπάρχουν «τουλάχιστον 15 σημεία πρόσκρουσης» σε ολόκληρο το κεντρικό Ισραήλ και ότι ένα κτίριο στο Τελ Αβίβ υπέστη ζημιές.

     

    Ο τηλεοπτικός σταθμός Channel 2 μετέδωσε εικόνες που δείχνουν καπνό να υψώνεται πάνω από τις περιοχές Γκους Νταν και Μπνέι Μπρακ, καθώς και βίντεο που αποτυπώνουν μικρές υλικές ζημιές σε κτίριο της πρωτεύουσας.

     

     

    Την ίδια ώρα, δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Χάιφα, όπου σωστικά συνεργεία εντόπισαν τις σορούς δύο ανθρώπων σε εξαώροφη πολυκατοικία που επλήγη από ιρανικό πύραυλο. Το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες μετά την πρόσκρουση και πλέον βρίσκεται υπό τον κίνδυνο κατάρρευσης.

     

     

    Συνολικά, τέσσερα άτομα είχαν παγιδευτεί στα ερείπια, με τις προσπάθειες των αρχών να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για τον εντοπισμό των υπόλοιπων δύο αγνοουμένων ενοίκων.

  • 07:51 06/04/26

    Νετανιάχου: «Περήφανος για την άνευ προηγουμένου συνεργασία με τις ΗΠΑ» μετά τη διάσωση του Αμερικανού πιλότου

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξήρε τη δράση των δυνάμεων των ΗΠΑ και την ισραηλινή συμβολή στην επιτυχή επιχείρηση διάσωσης του αγνοούμενου Αμερικανού πιλότου, του οποίου το μαχητικό αεροσκάφος F-15 καταρρίφθηκε πάνω από το Ιράν.

     

    Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Ισραηλινός ηγέτης χαρακτήρισε την αμερικανική αποστολή για την απομάκρυνση του αεροπόρου από εχθρικό έδαφος ως «τέλεια εκτελεσμένη», δίνοντας έμφαση στη στρατηγική σύμπνοια των δύο χωρών.

     

    Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Είμαι βαθιά περήφανος που η συνεργασία μας εντός και εκτός του πεδίου της μάχης είναι άνευ προηγουμένου, και που το Ισραήλ μπόρεσε να συνεισφέρει στη διάσωση ενός γενναίου Αμερικανού πολεμιστή».

     

     

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αναφερθεί νωρίτερα στην κρισιμότητα της κατάστασης, αποκαλύπτοντας πως ο πιλότος ήταν «σοβαρά τραυματισμένος» και ότι η διάσωσή του επετεύχθη ενώ βρισκόταν «βαθιά μέσα στα βουνά».

  • 07:40 06/04/26

    Δείτε LIVE εικόνα από τη Βηρυτό

  • 07:34 06/04/26

    Ελληνικοί patriot κατέρριψαν drone στη Σαουδική Αραβία

    – Ακόμη μια επιτυχημένη αναχαίτιση ιρανικού drone από το ελληνικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot στη Σαουδική Αραβία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας.

    – Το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε την αναχαίτιση, αναφέροντας ότι η Πυροβολαρχία PATRIOT της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ) κατέρριψε ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV) τη Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026.

    – Οι ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία είχαν καταρρίψει ξανά δύο ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου που έχει εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή.

Μια ανασκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων

  • Ο Ντόναλντ Τραμπ, με μια ανάρτηση σε επιθετικό ύφος στο Truth Social, έθεσε προθεσμία μέχρι «την Τρίτη στις 20.00» ώρα Ουάσινγκτον (03.00 της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, απειλώντας ευθέως τις ενεργειακές υποδομές του Ιράν που ηλεκτροδοτούν εκατομμύρια αμάχους. Συγκεκριμένα έγραψε: «Η Τρίτη θα είναι η Ημέρα των Εργοστασίων Παραγωγής Ενέργειας και η Ημέρα των Γεφυρών, όλα σε ένα, στο Ιράν. Δεν θα υπάρξει τίποτα παρόμοιο!» ανέφερε, προσθέτοντας: «Ανοίξτε τα Γ@μ@μ@να Στενά, τρελοί μπ@στ@ρδοι, αλλιώς θα ζήσετε στην Κόλαση — απλώς δείτε».
  • Η απειλή αυτή ακολούθησε την επιτυχή επιχείρηση διάσωσης ενός τραυματισμένου πιλότου, του οποίου το αεροσκάφος F-15E καταρρίφθηκε από ιρανικά πυρά την Παρασκευή. Επί δύο ημέρες, οι αμερικανικές δυνάμεις έδωσαν «μάχη με τον χρόνο» ενάντια στα ιρανικά στρατεύματα για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροπόρου, στην πρώτη επιβεβαιωμένη κατάρριψη αμερικανικού μαχητικού από εχθρικά πυρά από την έναρξη του πολέμου.
  • Το ειδησεογραφικό δίκτυο Mizan, που συνδέεται με τη δικαστική εξουσία του Ιράν, σχολίασε πως «Η σταθερότητα και η αντίσταση του Ιράν έχουν οδηγήσει τον Τραμπ στα πρόθυρα της τρέλας», κατηγορώντας τον παράλληλα για «χυδαία» γλώσσα.
  • Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπακέρ Γκαλιμπάφ, καταδίκασε τις απειλές, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ παραπλανάται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σε ανάρτησή του στο X ανέφερε: «Οι απερίσκεπτες κινήσεις σας παρασύρουν τις ΗΠΑ σε μια ζωντανή κόλαση για κάθε μία οικογένεια, και ολόκληρη η περιοχή μας πρόκειται να καεί επειδή επιμένετε να ακολουθείτε τις εντολές του Νετανιάχου».
  • Παρά τα συνεχή πλήγματα από ΗΠΑ και Ισραήλ, το Ιράν απέδειξε ότι διατηρεί την ικανότητα πρόκλησης πληγμάτων, επεκτείνοντας το Σαββατοκύριακο τις επιθέσεις του με drones και πυραύλους σε πετροχημικές εγκαταστάσεις στο Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  • Την Κυριακή, οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους. Στη Βηρυτό, πλήγμα στη συνοικία Jnah σκότωσε τουλάχιστον 5 άτομα και τραυμάτισε 52. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού επισκέφθηκε στρατεύματα στον νότιο Λίβανο, υποσχόμενος εντατικοποίηση των χτυπημάτων κατά της Χεζμπολάχ.
  • Σύμφωνα με το Axios, σε εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός διάρκειας 45 ημερών, με τη συμμετοχή περιφερειακών διαμεσολαβητών. Η προτεινόμενη εκεχειρία διάρκειας 45 ημερών εκτιμάται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο προς έναν πιο μόνιμο τερματισμό της σύγκρουσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK