Σημαντικά πλήγματα στην ηγεσία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Χεζμπολάχ κατάφεραν οι IDF, ανακοινώνοντας την εξόντωση δύο κορυφαίων στελεχών που συντόνιζαν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ισραηλινού στρατού (IDF), ο Αμπού Αλί Ριγιάν, διοικητής του τομέα του νότιου Λιβάνου της επίλεκτης δύναμης Radwan, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή το περασμένο Σάββατο, στην κωμόπολη Χαρούφ.
Ο στρατός υπογραμμίζει πως ο Ριγιάν ήταν «κεντρικό πρόσωπο υπεύθυνο για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, τη στρατολόγηση πρακτόρων και τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού όπλων της μονάδας».
Η δύναμη Radwan, η οποία -σύμφωνα με τους Times of Israel- για χρόνια προετοίμαζε το σχέδιο «Κατάληψη της Γαλιλαίας» για μια μελλοντική εισβολή στο Ισραήλ, έχει δεχθεί σφοδρά χτυπήματα τον τελευταίο μήνα.
Οι IDF αναφέραν ότι έχουν σκοτώσει πάνω από 350 μαχητές («τρομοκράτες») στον Λίβανο από την έναρξη της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών, εκ των οποίων περισσότεροι από 100 ανήκαν στην επίλεκτη αυτή μονάδα, ενώ έχουν πληγεί περισσότερα από 60 κέντρα διοίκησής της.
Εξόντωση στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) στη Βηρυτό
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο του Αμπού Νταρ Μοχαμαντί, μέλους των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος δρούσε ως διοικητής στη μονάδα πυραύλων της Χεζμπολάχ.
Ο Μοχαμαντί στοχοποιήθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό την Τρίτη.
Ο ισραηλινός στρατός τον χαρακτηρίζει ως: «κεντρικό πρόσωπο στον στρατιωτικό συντονισμό» μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ιρανικού καθεστώτος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μοχαμαντί συντόνιζε τις επαφές με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, ήταν «πρόσωπο-κλειδί» στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της Χεζμπολάχ στον τομέα των πυραύλων και «υπηρετούσε ως αυθεντία στο θέμα των στρατηγικών όπλων της Χεζμπολάχ».
צה”ל חיסל מפקד מטעם משמרות המהפכה שפעל ביחידת הטילים של ארגון הטרור חיזבאללה בלבנון
צה”ל תקף מוקדם יותר השבוע, וחיסל את המחבל אבו ד’ר מחמדי, מפקד מטעם משמרות המהפכה שפעל ביחידת הטילים של ארגון הטרור חיזבאללה בביירות.
מחמדי היווה גורם מרכזי בתיאום הצבאי בין ארגון הטרור חיזבאללה… pic.twitter.com/tKwjQZ8XHH
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) March 12, 2026
