Γαλλία: Το ΝΑΤΟ «δεν έχει σχεδιαστεί» για επιχειρήσεις στα Στενά του Ορμούζ

ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΘΡΟΥ

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Η αναπληρώτρια υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Άλις Ρουφό, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ «δεν έχει σχεδιαστεί για να διεξάγει επιχειρήσεις στα Στενά του Ορμούζ, κάτι που θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
  • Η γαλλική τοποθέτηση έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει τους συμμάχους, αποκαλώντας τους «δειλούς», και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.
  • Παράλληλα, η Ρουφό αναφέρθηκε στις δραματικές εξελίξεις στον νότιο Λίβανο, όπου τρεις Ινδονήσιοι κυανόκρανοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του Παρισιού.

Το κείμενο κάθε σύνοψης ελέγχεται από δημοσιογράφους του ENIKOS

Google Προσθέστε το ENIKOS ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Σε μια σαφή οριοθέτηση του ρόλου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Άλις Ρουφό, απαντώντας εμμέσως στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην κρίση του Περσικού Κόλπου.

LIVE – 33η ημέρα πολέμου ΗΠΑ – Ισραήλ με Ιράν – Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Μιλώντας από το Παρίσι, η Ρουφό υπενθύμισε το καταστατικό πλαίσιο της Συμμαχίας.

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω τι είναι το ΝΑΤΟ. Είναι μια στρατιωτική συμμαχία που αφορά την ασφάλεια της ευρωατλαντικής περιοχής. Δεν έχει σχεδιαστεί για να διεξάγει επιχειρήσεις στα Στενά του Ορμούζ, κάτι που θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει σφοδρά τους συμμάχους, αποκαλώντας τους «δειλούς» για την άρνησή τους να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Στενά.

Παράλληλα, η Ρουφό αναφέρθηκε και στις δραματικές εξελίξεις στον νότιο Λίβανο, όπου τρεις Ινδονήσιοι κυανόκρανοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν από εκρήξεις.

Η Ρουφό εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του Παρισιού, δηλώνοντας: «Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στους Ινδονήσιους. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους στρατιώτες μας, οι οποίοι υπήρξαν αντικείμενο εντελώς απαράδεκτου εκφοβισμού».

Google Προσθέστε το ENIKOS στην Google
Ακολουθήστε το ENIKOS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.