Εδιμβούργο: Σειρά επιθέσεων πιθανά με αντιμουσουλμανικό κίνητρο – Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκωτίας ερευνά σειρά βίαιων επιθέσεων με πιθανό αντιμουσουλμανικό κίνητρο, που διαπράχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Εδιμβούργο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνδρες. Ένας 36χρονος έχει συλληφθεί, ενώ τόσο η υπαρχηγός της αστυνομίας όσο και ο πρωθυπουργός της Σκωτίας καταδίκασαν τις πράξεις βίας και μίσους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΘΡΟΥ

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκωτίας ερευνά σειρά βίαιων επιθέσεων, πιθανώς με αντιμουσουλμανικό κίνητρο, που διαπράχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Εδιμβούργο. Πέντε άνδρες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τρεις χρειάστηκαν νοσηλεία.
  • Ένας 36χρονος Σκωτσέζος έχει συλληφθεί και βαρύνεται με κατηγορίες για απειλές, ληστεία και βανδαλισμούς, μετά από πολλές κλήσεις για «βίαιες επιθέσεις, απειλές, κλοπές και βανδαλισμούς».
  • Σύμφωνα με το BBC, οι επιθέσεις φαίνεται ότι ξεκίνησαν κοντά σε ένα τζαμί, ενώ η Σκωτσέζικη Ένωση Τεμένων και η ΜΚΟ MEND αναφέρουν ότι πολλά από τα θύματα είναι μουσουλμάνοι.

Το κείμενο κάθε σύνοψης ελέγχεται από δημοσιογράφους του ENIKOS

Google Προσθέστε το ENIKOS ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Σειρά βίαιων επιθέσεων, ίσως με αντιμουσουλμανικό κίνητρο, ερευνά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκωτίας. Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Εδιμβούργο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνδρες.

Ένας 36χρονος Σκωτσέζος έχει συλληφθεί και βαρύνεται με κατηγορίες για απειλές, ληστεία και βανδαλισμούς. Τρία από τα θύματα χρειάστηκε να νοσηλευτούν, αλλά δεν απειλείται η ζωή τους.

Αστυνομικοί ήρθαν αντιμέτωποι με τον ύποπτο και τον συνέλαβαν γύρω στις 23.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

«Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης σε όλες τις κοινότητές μας, ότι δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό ή θρησκευτικό μίσος, σε μια Σκωτία που βρίσκεται στα καλύτερά της όταν είμαστε όλοι ενωμένοι», είπε η υπαρχηγός της αστυνομίας Κατριόνα Πάτον, καταδικάζοντας τις βιαιοπραγίες.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει έναν γυμνόστηθο άνδρα να περιφέρεται στους δρόμους της πρωτεύουσας της Σκωτίας, κρατώντας ένα όπλο.

Η αστυνομία έλαβε πολλές κλήσεις που κατήγγειλαν «βίαιες επιθέσεις, απειλές, κλοπές και βανδαλισμούς» από τον ύποπτο.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιθέσεις φαίνεται ότι ξεκίνησαν κοντά σε ένα τζαμί. Δύο άνδρες τραυματίστηκαν αρχικά στο Σάιτχιλ, ένα προάστιο στο δυτικό Εδιμβούργο, και μεταφέρθηκαν το νοσοκομείο. Άλλοι τρεις άνδρες δέχτηκαν επίθεση σε άλλες περιοχές. Τα θύματα είναι ηλικίας από 22 έως 39 ετών.

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Τζον Σουίνι δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» από τα συμβάντα αυτά και τόνισε ότι «η βία, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τη Σκωτσέζικη Ένωση Τεμένων και την αντιρατσιστική ΜΚΟ MEND, που αγωνίζεται κατά της ισλαμοφοβίας, πολλά από τα θύματα είναι μουσουλμάνοι. Η MEND ανέφερε ότι το βίντεο του γυμνόστηθου άνδρα τον δείχνει επίσης να φωνάζει ότι πρέπει «να προστατευθεί η χώρα» από τους μουσουλμάνους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Google Προσθέστε το ENIKOS στην Google
Ακολουθήστε το ENIKOS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.