Κατά την επικείμενη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει δέσμη μέτρων που αφορούν στις τράπεζες, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και ανακοίνωση – έκπληξη από το κυβερνητικό επιτελείο.
Η Real News που κυκλοφορεί αποκαλύπτει ποιες παρεμβάσεις συζητά η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων:
- Πόσο θα μειωθούν οι τραπεζικές χρεώσεις για συναλλαγές στα ΑΤΜ, πληρωμές ΔΕΚΟ, συνδρομές πιστωτικών καρτών και εμβάσματα.
- Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης τα πιστωτικά ιδρύματα σχεδιάζουν να διαθέσουν προς πώληση 20.000 ακίνητα, που βρίσκονται στην κατοχή τους, σε ελκυστικές τιμές και με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης.
- Στο τραπέζι βρίσκονται, ακόμη, η βελτίωση των όρων του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» και η κατάργηση ή η δραστική μείωση της εισφοράς του νόμου 128/75 που επιβαρύνει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.
- Με ποιο τρόπο θα ανοίξει η στρόφιγγα της δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε διευκρινίσεις για τις συναλλαγές που θα γίνονται χωρίς προμήθεια μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS αλλά και για τις τραπεζικές προμήθειες.
«Και κάτι που αφορά τις συναλλαγές χωρίς προμήθεια μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS που κερδίζει καθημερινά όλο και μεγαλύτερη αποδοχή από καταναλωτές και επαγγελματίες: Αποφασίστηκε από τη ΔΙΑΣ να αυξηθεί από τα 500 στα συνολικά 1.000 ευρώ ημερησίως το όριο για άμεσες μεταφορές χρημάτων (500 ευρώ ημερησίως για άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων και 500 ευρώ για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις). Στην πράξη, δηλαδή, ένα φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να μεταφέρει χωρίς προμήθεια έως το ποσό των 500 ευρώ ημερησίως σε άλλα φυσικά πρόσωπα και θα έχει τη δυνατότητα συναλλαγής επιπλέον 500 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις. Τα νέα όρια θα ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025. Μέσα στο 2024 η αξία των συναλλαγών μέσω IRIS υπερέβη τα 6 δισ. ευρώ, 30 φορές πάνω σε σχέση με το 2020. Η πορεία αυτή καταδεικνύει την ευρεία αποδοχή του προϊόντος από την ελληνική αγορά και δημιουργεί τις βάσεις για την επόμενη φάση ανάπτυξής του, με στόχο την καθολική επέκταση του τα επόμενα τρία χρόνια» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στο θέμα των τραπεζικών προμηθειών. «Μιλώντας για τις τραπεζικές προμήθειες, θέλω να σταθώ στην ανάγκη για μια πιο ανταγωνιστική λειτουργία των τραπεζών προς όφελος των δανειοληπτών και των καταθετών. Τώρα που έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανσή τους με τη σημαντική βοήθεια κράτους και φορολογουμένων, οι τράπεζες πρέπει με τη σειρά τους να επιστρέψουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα προς την κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης που τους αναλογεί. Να δώσουν περισσότερα και φθηνότερα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και να μειώσουν τις χρεώσεις που προκαλούν την κοινή λογική. Η αντίδρασή τους μέχρι σήμερα, όπως είπα και την Πέμπτη στη Βουλή, δεν μας ικανοποιεί. Συνεπώς, ναι, σύντομα θα ανακοινώσουμε παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, με στόχο την εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία τους», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των τραπεζών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό είχε επίσης αναφέρει πως λίαν συντόμως θα υπάρξουν παρεμβάσεις με στόχο την ανακούφιση των καταναλωτών και των καταθετών.
«Υπάρχουν ζητήματα, όσον αφορά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως οι υψηλές προμήθειες, τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, τα στεγαστικά δάνεια, που δεν δίνονται με τον καλύτερο ρυθμό, αλλά και ακίνητα που ακόμη δεν έχουν εκποιήσει προκειμένου να μπουν στην αγορά. Έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν, δεν μας έχει ικανοποιήσει η αντίδραση τους και πολύ σύντομα να αναμένετε παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, που θα αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, σε αυτή τη συγκυρία, πυροτεχνήματα, όπως η έκτακτη φορολόγηση δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Τα επικρατέστερα σενάρια και οι τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης, αφορούν σε:
- Χρεώσεις και τις προμήθειες: Τα σενάρια αφορούν για επιπλέον «κούρεμα» κάποιων χρεώσεων ή προμηθειών, μάλιστα κάποιες χρεώσεις – προμήθειες δεν έχουν κουρευτεί καθόλου τα τελευταία χρόνια, κάποιες άλλες έχουν μειωθεί, αλλά όχι ικανοποιητικά. Κάποιες δε, αφορούν καθημερινές συναλλαγές, μεταφορά χρημάτων, πληρωμή λογαριασμών κλπ..
- Ρευστότητα στην αγορά: Δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά να δίνονται με πιο έντονο ρυθμό. Υπάρχουν τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο δεν δίνονται με τον ρυθμό που θα ήθελε το οικονομικό επιτελείο και θα πρέπει να αρθούν κάποια εμπόδια. Ο λόγος που δεν δίνονται, είναι γιατί υπάρχουν διάφορα εμπόδια, είτε αυτά είναι εποπτικά είτε είναι με εγγυήσεις εξασφαλίσεις. Πάντως, θα επανεξεταστούν κάποια από αυτά τα εμπόδια.
- Επιτόκια: Αναμένεται να ανακοινωθούν παρεμβάσεις αφού έχει ανοίξει η «ψαλίδα». Το ίδιο ισχύει και για τα ακίνητα που κατέχουν οι τράπεζες, καθώς υπάρχει στεγαστική κρίση και πρέπει κάποια από αυτά τα ακίνητα να «πέσουν» στην αγορά.
Η «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια χορηγήσεων άνοιξε πάρα πολύ μετά την πληθωριστική κρίση, όταν δηλαδή υπήρξε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η αύξηση των επιτοκίων. Ειδικότερα, η ψαλίδα ανάμεσα στις χορηγήσεις και τις καταθέσεις άνοιξε. Έγινε μια προσπάθεια να μαζευτεί λίγο, αλλά η ψαλίδα παραμένει μεγάλη, σίγουρα μεγαλύτερη, λένε στο οικονομικό επιτελείο, απ’ ότι είναι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η στόχευση αφορά στη μείωση του κόστους χορηγήσεων με κάποιο τρόπο. Χαμηλότερα επιτόκια στα δάνεια, καλύτερες αποδόσεις σε αποταμιευτικά προϊόντα και ενίσχυση του ανταγωνισμού που θα φέρει καλύτερα επιτόκια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, είτε μέσω του πέμπτου πυλώνα που υπήρξε με τη συγχώνευση των τραπεζών, είτε με μη τραπεζικά μη πιστωτικά ιδρύματα.
- Ακίνητα: Ένα σημαντικό ζήτημα, είναι η αντιμετώπιση με την αύξηση του αποθέματος ακινήτων στην αγορά, αλλά τα διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά δεν είναι μόνο αυτά τα οποία χτίζονται τώρα. Τα καινούργια είναι και ακίνητα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες.
Συνήθως τα έχουν από κατασχέσεις που έχουν γίνει και αφορούν σε κατοικίες αλλά και επαγγελματικούς χώρους που θα μπορούσαν να «πέσουν» στην αγορά και να βοηθήσουν έτσι να υποχωρήσει το κόστος ενοικίασης ή αγοράς ακινήτων.