Ασανσέρ: Λήγει οριστικά στις 30 Ιουνίου η προθεσμία απογραφής, τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Η προθεσμία για την οριστική απογραφή των ανελκυστήρων λήγει στις 30 Ιουνίου, καθώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αποκλείει νέα παράταση. Η δήλωση πραγματοποιείται ψηφιακά, ενώ μετά την πάροδο της προθεσμίας προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα έως 5.000 ευρώ και αυστηροί έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΘΡΟΥ

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Λήγει οριστικά στις 30 Ιουνίου η προθεσμία για την απογραφή των ανελκυστήρων, καθώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αποκλείει το ενδεχόμενο νέας παράτασης.
  • Μετά τη λήξη της προθεσμίας προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα ανά ανελκυστήρα που φτάνουν έως και 5.000 ευρώ, ενώ η έλλειψη απογραφής συνεπάγεται την αδυναμία νόμιμης συντήρησης του ασανσέρ.
  • Η υποχρέωση αφορά πολυκατοικίες, κτίρια γραφείων και επαγγελματικούς χώρους, με τη διαδικασία δήλωσης να ολοκληρώνεται μέσω της πλατφόρμας elevator.mindev.gov.gr με κωδικούς Taxisnet.

Το κείμενο κάθε σύνοψης ελέγχεται από δημοσιογράφους του ENIKOS

Google Προσθέστε το ENIKOS ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Λήγει οριστικά στις 30 Ιουνίου η προθεσμία για την απογραφή των ανελκυστήρων, καθώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αποκλείει το ενδεχόμενο νέας παράτασης. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία εξέπνευσε στις 30 Νοεμβρίου, πριν δοθεί η τρέχουσα επτάμηνη παράταση.

Ανελκυστήρες: Τέλος χρόνου για την απογραφή – Η πλατφόρμα, τα πρόστιμα και τα επόμενα βήματα

Η διαδικασία της δήλωσης ολοκληρώνεται απλά και γρήγορα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας elevator.mindev.gov.gr, με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

Η υποχρέωση αφορά πολυκατοικίες, κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία, επαγγελματικούς και μεικτούς χώρους, ακόμη και αν τα ασανσέρ έχουν ήδη πιστοποιηθεί ή καταχωριστεί σε άλλο μητρώο.

Ο αριθμός απογραφής καθίσταται πλέον το κεντρικό στοιχείο τεχνικής ταυτοποίησης του ανελκυστήρα και η εγκυρότητά του θα πρέπει να πιστοποιείται από τον υπεύθυνο συντηρητή ή εγκαταστάτη. Στην πράξη, η έλλειψη απογραφής συνεπάγεται την αδυναμία νόμιμης συντήρησης του ασανσέρ.

Παράλληλα, αμέσως μετά την παρέλευση της 30ής Ιουνίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς πρόκειται να προχωρήσει σε αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών.

Χρήσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις για την απογραφή ανελκυστήρων

1. Ποιους ανελκυστήρες αφορά η απογραφή;

Η απογραφή αφορά όλους τους ανελκυστήρες, χωρίς εξαίρεση.

Αφορά ανελκυστήρες σε:

• πολυκατοικίες,

• μονοκατοικίες,

• γραφεία,

• ξενοδοχεία,

• σούπερ μάρκετ,

• εμπορικά κέντρα,

• επαγγελματικές εγκαταστάσεις,

• μικτές χρήσεις, δηλαδή κτίρια που έχουν και κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Η απογραφή πρέπει να γίνει ακόμη και αν ο ανελκυστήρας έχει ήδη πιστοποιηθεί ή έχει δηλωθεί στο παρελθόν σε άλλο μητρώο.

2. Μέχρι πότε πρέπει να γίνει η απογραφή;

Η προθεσμία λήγει οριστικά στις 30 Ιουνίου 2026.  Μετά την ημερομηνία αυτή, η απογραφή δεν θα θεωρείται εμπρόθεσμη.

3. Θα δοθεί άλλη παράταση;

Όχι.  Η νομοθεσία προέβλεπε δυνατότητα παράτασης μόνο μία φορά και αυτή έχει ήδη δοθεί.  μΣυνεπώς, δεν υπάρχει νόμιμο περιθώριο για νέα παράταση. Όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει την απογραφή πρέπει να το κάνουν άμεσα.

4. Πού γίνεται η απογραφή και πόσο κοστίζει;

Η απογραφή γίνεται ηλεκτρονικά, στην πλατφόρμα: elevator.mindev.gov.gr

Η διαδικασία γίνεται με κωδικούς Taxisnet, είναι απλή, διαρκεί λίγα λεπτά και είναι εντελώς δωρεάν. Δεν υπάρχει κανένα τέλος ή κόστος για την απογραφή.

5. Η προσωρινή αποθήκευση αρκεί;

Όχι. Η προσωρινή αποθήκευση δεν αποτελεί οριστική απογραφή.  Για να θεωρηθεί ότι ο ανελκυστήρας έχει απογραφεί, πρέπει να έχει γίνει οριστική υποβολή μέσα στην πλατφόρμα.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 7.500 προσωρινά αποθηκευμένες δηλώσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Αν δεν ολοκληρωθούν έως τις 30 Ιουνίου, κινδυνεύουν να θεωρηθούν εκπρόθεσμες.

Για τον λόγο αυτό, όσοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πρέπει να συνδεθούν εκ νέου στην πλατφόρμα και να επιβεβαιώσουν ότι η απογραφή έχει ολοκληρωθεί οριστικά.

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να βεβαιωθεί ο καταχωρών ότι η απογραφή ολοκληρώθηκε επιτυχώς είναι να έχει εκδοθεί και να έχει ανοίξει το σχετικό αρχείο PDF που περιλαμβάνει τον μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (UUID) της απογραφής. Εάν δεν έχει εκδοθεί το συγκεκριμένο PDF ή υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, συνιστάται να γίνει άμεσα έλεγχος της δήλωσης στην πλατφόρμα πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

6. Ποιος μπορεί να κάνει την απογραφή;

Την απογραφή μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης, ο διαχειριστής ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του κτιρίου.

Αν κάποιος δυσκολεύεται, μπορεί να επικοινωνήσει με τον συντηρητή ή τον εγκαταστάτη του ανελκυστήρα. Οι επαγγελματίες του κλάδου μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά ώστε η απογραφή να ολοκληρωθεί σωστά και έγκαιρα.

7. Τι θα γίνει αν ο ανελκυστήρας δεν απογραφεί μέχρι τις 30 Ιουνίου;

Μετά την 1η Ιουλίου, οι ανελκυστήρες που δεν έχουν απογραφεί θα μπορούν να απογραφούν μόνο μετά την καταβολή του προβλεπόμενου προστίμου, με διαδικασία που θα προβλέπεται μέσα από την πλατφόρμα.

Τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες, διαχειριστές ή νόμιμους εκπροσώπους είναι ανά ανελκυστήρα:

• 1.000 ευρώ για κτίρια με χρήση κατοικίας,

• 2.500 ευρώ για κτίρια με επαγγελματική ή μικτή χρήση,

• 5.000 ευρώ για κτίρια προσπελάσιμα από το ευρύ κοινό.

8. Θα μπορεί να συντηρείται ένας ανελκυστήρας που δεν έχει απογραφεί;

Όχι νόμιμα.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, ο αριθμός απογραφής θα αποτελεί βασικό στοιχείο τεχνικής ταυτοποίησης του ανελκυστήρα.  Αυτό σημαίνει ότι οι συντηρητές και οι εγκαταστάτες θα πρέπει να ζητούν από τον υπεύθυνο του κτιρίου τον αριθμό απογραφής του ανελκυστήρα που συντηρούν.

Αν ένας ανελκυστήρας δεν έχει απογραφεί, δεν θα μπορεί να συντηρείται νόμιμα χωρίς την προηγούμενη τακτοποίησή του και την καταβολή του σχετικού προστίμου.

9. Πώς θα ελέγχονται οι συντηρητές και οι εγκαταστάτες;

Ο έλεγχος θα είναι απλός και διασταυρωτικός. Μετά την 1η Ιουλίου, οι συντηρητές και οι εγκαταστάτες θα πρέπει να αναγράφουν στα παραστατικά συντήρησης τον νόμιμο αριθμό απογραφής του ανελκυστήρα.

Τα στοιχεία των παραστατικών θα μπορούν να διασταυρώνονται με τα στοιχεία του Μητρώου Απογραφής. Αν διαπιστωθεί ότι συντηρήθηκε ανελκυστήρας που δεν είχε απογραφεί, τότε θα επιβάλλονται και στον συντηρητή ή εγκαταστάτη οι αντίστοιχες κυρώσεις.

10. Τι πρέπει να κάνω σήμερα;

Αν είστε ιδιοκτήτης ή διαχειριστής, μπείτε άμεσα στην πλατφόρμα elevator.mindev.gov.gr και ολοκληρώστε την απογραφή.  Αν έχετε κάνει μόνο προσωρινή αποθήκευση, προχωρήστε σε οριστική υποβολή. Αν δυσκολεύεστε, επικοινωνήστε με τον συντηρητή ή τον εγκαταστάτη του ανελκυστήρα σας.

Για πληροφορίες και τεχνική υποστήριξη μπορείτε να επικοινωνείτε με την αρμόδια υπηρεσία στο: [email protected].

 

Google Προσθέστε το ENIKOS στην Google
Ακολουθήστε το ENIKOS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.