Σέρρες: Ένταση μεταξύ αγροτών και δυνάμεων της αστυνομίας στον Προμαχώνα – ΒΙΝΤΕΟ

Προσθέστε το enikos.gr στην Google

Σκηνικό έντασης επικράτησε μεταξύ αγροτών και αστυνομικών το μεσημέρι της Παρασκευής (15/5), στον Προμαχώνα, στις Σέρρες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, η ένταση ξεκίνησε όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να εμποδίσουν ένα νέο μπλόκο που ετοιμάζονταν να στήσουν οι διαμαρτυρόμενοι στο τελωνείο.

Ορισμένοι αγρότες, που είχαν φτάσει στον Προμαχώνα με τα επιβατικά τους αυτοκίνητα, αφήνοντας τα τρακτέρ τους στον Λευκώνα, προσπάθησαν να περάσουν τον μεθοριακό σταθμό με τους αστυνομικούς να επιχειρούν να τους απωθήσουν, κάνοντας χρήση χημικών.

Η κινητοποίηση παραμένει σε εξέλιξη, με τους αγρότες να δηλώνουν ανυποχώρητοι παρά την αστυνομική απαγόρευση μέχρι να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα προβλήματά τους. Στο κάλεσμα που κάνουν στους συναδέλφους τους με ανακοίνωση τους τονίζουν: «Δεν αντέχουμε άλλο. Τέρμα η κοροϊδία».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Η συγκέντρωση στον Λευκώνα

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις Σέρρες αλλά και από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας βγήκαν ξανά σήμερα στους δρόμους, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διασταύρωση του Λευκώνα.

Οι αγρότες πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της Ε.Ο. Σερρών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του Λευκώνα, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, είχαν παρατάξει κλούβες, ξεκαθαρίζοντας στους διαδηλωτές πως η κυκλοφορία τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο απαγορεύεται βάσει νόμου και υπογραμμίζοντας πως ο Προμαχώνας πρέπει να μείνει ανοιχτός πάση θυσία, καθώς η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη και ο όγκος των διερχόμενων οχημάτων είναι πολύ μεγάλος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lionnews.gr, η άρνηση της αστυνομίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συγκεντρωμένων. Σε μια κίνηση διαμαρτυρίας, οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό 5λεπτο αποκλεισμό του κόμβου, κλείνοντας τον δρόμο για οχήματα και φορτηγά, επιτρέποντας μόνο τη διέλευση ασθενοφόρων.

Στο σημείο επικράτησε ένταση όταν ένας οδηγός επιτέθηκε φραστικά στους αγρότες, κατηγορώντας τους για αιφνιδιασμό. «Θα έπρεπε να έχετε ενημερώσει, τώρα είμαστε εγκλωβισμένοι χωρίς εναλλακτική», φώναζε ο οδηγός, με τους αγρότες να απαντούν πως η δική τους απόγνωση είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης.

Γενική συνέλευση

Ο εκπρόσωπος του μπλόκου, Γιάννης Τουρτούρας, κάλεσε τους συναδέλφους του σε συνέλευση πάνω στο οδόστρωμα. Οι αγρότες στάθμιζαν τα δεδομένα και περίμεναν ενισχύσεις, ενώ εξέταζαν το ενδεχόμενο να αφήσουν τα τρακτέρ στον Λευκώνα και να συνεχίσουν προς τον Προμαχώνα με τα επιβατικά τους αυτοκίνητα, μια κίνηση που η αστυνομία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιτρέψει.

«Δεν ξέρω πώς θα ζήσω την οικογένειά μου»

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, όχι μόνο για την οικονομική κατάσταση των αγροτών και τις απλήρωτες ενισχύσεις, αλλά και για το μέλλον της παραγωγής.

Ένας κτηνοτρόφος της περιοχής συγκλόνισε με τις δηλώσεις του στις κάμερες, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε απόγνωση μετά το χτύπημα της ευλογιάς.

«Δεν ξέρω πώς θα ζήσω την οικογένειά μου. Κανείς δεν μας ενημερώνει πώς θα γίνει η ανασύσταση των κοπαδιών μας. Θέλουμε απλά να συνεχίσουμε τη ζωή μας από εκεί που τη σταμάτησε η αρρώστια και το κράτος μας αγνοεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κινητοποίηση παραμένει σε εξέλιξη, με τους αγρότες να δηλώνουν ανυποχώρητοι μέχρι να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα προβλήματά τους.

Μοιράσου το:

Προσθέστε το enikos.gr στην Google
σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK