Βανς: Είχε συνομιλίες με το Πακιστάν για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν – Το «αυστηρό μήνυμα» και οι όροι των ΗΠΑ

ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΘΡΟΥ

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, είχε επικοινωνία με μεσολαβητές από το Πακιστάν, επιβεβαιώνοντας τον διευρυμένο του ρόλο στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
  • Ο Βανς μετέφερε το μήνυμα πως ο Λευκός Οίκος είναι ανοιχτός σε κατάπαυση του πυρός υπό την προϋπόθεση της επαναλειτουργίας των Στενών του Ορμούζ, συνοδευόμενο από ένα «αυστηρό μήνυμα» για την ανυπομονησία του Τραμπ.
  • Προειδοποίησε ότι θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση στις ιρανικές υποδομές, εκτός εάν η Τεχεράνη συμφωνήσει με τους όρους των ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει καθυστερήσει την εξαπόλυση πληγμάτων στις ενεργειακές δομές του Ιράν μέχρι τις 6 Απριλίου.

Το κείμενο κάθε σύνοψης ελέγχεται από δημοσιογράφους του ENIKOS

Google Προσθέστε το ENIKOS ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Στο προσκήνιο των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό της σύρραξης στη Μέση Ανατολή αναδεικνύεται ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.

LIVE – 33η ημέρα πολέμου ΗΠΑ – Ισραήλ με Ιράν – Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο Βανς είχε επικοινωνία με μεσολαβητές από το Πακιστάν μόλις την περασμένη Τρίτη, επιβεβαιώνοντας τον διευρυμένο του ρόλο στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.

Οι όροι των ΗΠΑ για την εκεχειρία

Κατόπιν οδηγιών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Βανς μετέφερε ιδιωτικά το μήνυμα πως ο Λευκός Οίκος είναι ανοιχτός σε μια κατάπαυση του πυρός, υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν συγκεκριμένες αμερικανικές απαιτήσεις, με κυριότερη την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ.

Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή συνοδεύτηκε από μια αυστηρή προειδοποίηση.

Όπως ανέφερε πηγή στο Reuters την Τετάρτη: «Ο Βανς μετέφερε ένα “αυστηρό μήνυμα” ότι ο Τραμπ είναι ανυπόμονος, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση στις ιρανικές υποδομές, εκτός εάν η Τεχεράνη συμφωνήσει σε μια συμφωνία».

Η μεσολάβηση του Πακιστάν

Το Πακιστάν λειτουργεί ως ο βασικός ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης σε αυτή την κρίσιμη φάση.

Η εμπλοκή του Βανς στις διαπραγματεύσεις της πέμπτης πλέον εβδομάδας του πολέμου, αντανακλά τη διαχρονική του επιφύλαξη απέναντι σε παρατεταμένες στρατιωτικές εμπλοκές των ΗΠΑ στο εξωτερικό, σχολιάζει το Reuters.

Παρά τις απειλές για ολοκληρωτική επίθεση στις ιρανικές υποδομές, ο Τραμπ φαίνεται πως δίνει μια τελευταία ευκαιρία στη διπλωματία. Συγκεκριμένα, έχει καθυστερήσει την εξαπόλυση πληγμάτων στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράν μέχρι τις 6 Απριλίου.

Google Προσθέστε το ENIKOS στην Google
Ακολουθήστε το ENIKOS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.