Οι ΗΠΑ έριξαν στο Αφγανιστάν τη “μητέρα όλων των βομβών” – BINTEO

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η βόμβα κατέστρεψε ένα δίκτυο τούνελ που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος και σκότωσε τουλάχιστον 36 μαχητές του, ανακοίνωσε σήμερα η αφγανική κυβέρνηση αποκλείοντας το ενδεχόμενο να υπήρξαν άμαχοι μεταξύ των θυμάτων.

Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι CNN, η GBU-43, η “μητέρα όλων των βομβών” (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη ρίψη της τηλεκατευθυνόμενης βόμβας και επί του παρόντος εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, τον Άνταμ Σταμπ, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτού του είδους η συμβατική βόμβα σε μάχη.Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.Αυτή είναι η «μητέρα όλων των βομβών»Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν σήμερα την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα για να πλήξουν στόχο του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.Η μη πυρηνική βόμβα GBU-43 ερρίφθη από αεροσκάφος MC-130. Μπορεί να διαπεράσει 60 μέτρα ενισχυμένου σκυροδέματος και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για να πλήξει σπήλαια και αποθήκες. Μάλιστα, μπορεί να καταστρέψει έκταση σε διάμετρο 152 μέτρων.Είναι εμπλουτισμένη με το εκρηκτικό Η6, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για εκσκαφές και δημιουργία κρατήρων. Ένα τυποποιημένο εκρηκτικό όπως το Η6 προσφέρει ευκολία χρήσης σε εκσκαφές που έχουν χρονικό περιορισμό, κατεδαφίσεις αλλά και οχυρώσεις.Η βόμβα ζυγίζει 9.525 κιλά, είναι 9, 15 μέτρα ενώ κατευθύνεται από δορυφόρο, καθιστώντας την μια από τις παγκόσμιες μεγάλες “έξυπνες βόμβες”.Η πρώτη της δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου του 2003 στην αεροπορική βάση της Φλόριντα.

Υπερήφανος για τη ρίψη της βόμβας δήλωσε ο Τραμπ

Υπερήφανος για την ρίψη της «μητέρας όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως αναφέρει ο Independent, είναι απόλυτα ευχαριστημένος από την επιτυχή έκβαση της αποστολής.

«Όλοι γνωρίζουν τι γινόταν ακριβώς τα προηγούμενα χρόνια, αυτό που κάνω τώρα είναι να διοικώ το στρατό μου», είπε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εν συνεχεία υπογράμμισε ότι «έχουμε τον πιο σπουδαίο στρατό και κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ