Σαν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου, τιμώνται η Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας, η Παγκόσμια Ημέρα Γενειάδας και η Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί επίσης σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η άφιξη του Γεωργίου Α’ στην Ελλάδα το 1863, η λήξη του ρωσοϊαπωνικού πολέμου το 1905, η επίθεση στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου το 1972, καθώς και γεννήσεις και θανάτους προσωπικοτήτων.

ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΘΡΟΥ

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου, τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα Φιλανθρωπίας, την Παγκόσμια Ημέρα Γενειάδας και την Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού.
  • Το 1972, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, Άραβες τρομοκράτες του κινήματος «Μαύρος Σεπτέμβρης» επιτέθηκαν στο Ολυμπιακό Χωριό, σκοτώνοντας μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας και αστυνομικούς.
  • Το 2016, ο αστεροειδής «17473», που ανακαλύφθηκε το 1991, ονομάστηκε «17473 Φρέντι Μέρκιουρι» από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, τιμώντας τον θρυλικό σταρ.

Το κείμενο κάθε σύνοψης ελέγχεται από δημοσιογράφους του ENIKOS

Google Προσθέστε το ENIKOS ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Επέτειοι

  • Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας
  • Παγκόσμια Ημέρα Γενειάδας
  • Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού

Γεγονότα

  • 1863: Ο πρίγκιπας της Δανίας, Γουλιέλμος Χριστιανός Γεώργιος, που έχει ανακηρυχθεί βασιλιάς των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος Α’, αναχωρεί από την Κοπεγχάγη με προορισμό την Αθήνα. Αποχαιρετώντας τον, ο πατέρας του, βασιλιάς της Δανίας, υπενθυμίζει: «Να θυμάσαι ότι αποστολή των βασιλέων είναι να βασιλεύουν και όχι να κυβερνούν». Θα την παραβιάσει αρκετές φορές.
  • 1899: Ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει το ποίημά του «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου».
  • 1905: Λήγει ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος, με την υπογραφή της συνθήκης του Πόρτσμουθ, στο Νιου Χαμσάιρ. Μεσολαβητής ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τίοντορ Ρούσβελτ, και υπογράφοντες η νικήτρια Ιαπωνία και η ηττημένη Ρωσία. Σύμφωνα με τη συνθήκη, η Ρωσία παραχωρεί στην Ιαπωνία το νησί Σαχαλίνη και τα λιμενικά και σιδηροδρομικά δικαιώματα της Μαντζουρίας.
  • 1929: Ο Γάλλος πρωθυπουργός Αριστείδης Μπριάν προτείνει τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Η αντίδραση είναι ψυχρή.
  • 1972: Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, Άραβες τρομοκράτες του κινήματος «Μαύρος Σεπτέμβρης» επιτίθενται στο Ολυμπιακό Χωριό, σκοτώνοντας δύο μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας. Αργότερα, εννιά Ισραηλινοί, πέντε τρομοκράτες κι ένας δυτικογερμανός αστυνομικός, σκοτώνονται σε συγκρούσεις που γίνονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου.
  • 2016: Ο αστεροειδής «17473», ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1991, τη χρονιά θανάτου του μεγάλου σταρ της ροκ μουσικής Φρέντι Μέρκιουρι, ονομάζεται «17473 Φρέντι Μέρκιουρι» από το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. H ονοματοδοσία του αστεροειδούς γίνεται γνωστή από τον κιθαρίστα των «Oueen» και αστροφυσικό Μπράιαν Μέι, στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ελβετία. Ο αστεροειδής «17473 Φρέντι Μέρκιουρι» είναι ένας πολύ σκούρος διαστημικός βράχος, διαμέτρου περίπου τριών χιλιομέτρων, ο οποίος κινείται στη μεγάλη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία.

Γεννήσεις

  • 1850: Τζάσπερ Νιούτον «Τζακ» Ντάνιελ, Αμερικανός ποτοποιός, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ουίσκι «Jack Daniel’s». (Θαν. 10/10/1911)
  • 1939: Τζορτζ Λάζενμπι, Αυστραλός ηθοποιός. Πρωταγωνίστησε ως Τζέιμς Μποντ στην ταινία «Στην Υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας».
  • 1946: Φρέντι Μέρκιουρι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Φαρόκ Μπουλσάρα, Βρετανός τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος «Queen». (Θαν. 24/11/1991)

Θάνατοι

  • 1857: Αύγουστος Κοντ, Γάλλος διανοούμενος, που θεωρείται ο ιδρυτής της επιστήμης της κοινωνιολογίας. (Γεν. 17/1/1798)
  • 1944: Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Eλληνίδα ηρωίδα της Αντίστασης. (Γεν. 16/7/1927)
  • 2007: Νίκος Νικολαΐδης, Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου και συγγραφέας. («Τα κουρέλια τραγουδούν ακόμα») (Γεν. 25/10/1939)
Google Προσθέστε το ENIKOS στην Google
Ακολουθήστε το ENIKOS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.