Το παρασκήνιο της απόφασης για το δεύτερο lockdown – Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον Πρωθυπουργό

Καθοριστική υπήρξε για τη λήψη της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για δεύτερο καθολικό lockdown η σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όταν ο επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών παρουσίασε στη σύσκεψη τα στοιχεία που έδειχναν αύξηση σε όλους τους δείκτες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “Όπως στην πρώτη φάση δράσαμε έγκαιρα και νωρίτερα από τις άλλες χώρες, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και σήμερα. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα τώρα”.

“Αν περιμένουμε μία-δύο εβδομάδες, θα φτάσουμε στο σημείο όπου έφθασαν άλλες χώρες. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα πριν “κοκκινίσει” τελείως η χώρα και διαπιστώσουμε ότι οι πιέσεις στο σύστημα Υγείας είναι πια πολύ μεγάλες”, φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός στους συνεργάτες του. Με βάση τα στοιχεία που του παρουσιάστηκαν, έκρινε πως θα ήταν μεγάλο ρίσκο να αναμένει να δει την απόδοση των μέτρων που είχαν ήδη ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Τα διαγράμματα που παρουσιάστηκαν στον Πρωθυπουργό για τον κίνδυνο περαιτέρω έκρηξης των κρουσμάτων κορονοϊού ήταν ενδεικτικά. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, όπως προκύπτει, ο αναπαραγωγικός αριθμός, ο δείκτης Rt είχε φτάσει στην επικράτεια στο 1,22. Όμως στη Θεσσαλονίκη κυρίως, αλλά και στην Αττική η εικόνα ήταν πολύ πιο ανησυχητική. Από τα σχετικά στοιχεία, για την Αττική προκύπτει ότι από την περασμένη Δευτέρα υπήρξε αιφνίδια εκτόξευση των κρουσμάτων. Ενώ, παράλληλα, το ιικό φορτίο ήταν πλέον διάχυτο σε όλο το Λεκανοπέδιο. Με απλά λόγια, εκτός από το κέντρο της Αθήνας, υπήρχε “πύκνωση” των κρουσμάτων στα βόρεια, νότια – πλην κάποιων εξαιρέσεων – ανατολικά και δυτικά προάστια. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, παρότι στην Αττική δεν είχε παρουσιαστεί εκθετική αύξηση εκτιμήθηκε ότι όλα πολύ σύντομα μπορούσα να ανατραπούν “εάν υπήρχαν κάποιες συρροές”.

Ιδιαιτέρως προβληματική ήταν η εικόνα της Θεσσαλονίκης, καθώς η κάμψη που αρχικά παρατηρήθηκε “εξαφανίστηκε” και υπήρξε νέα εκτόξευση των ενεργών κρουσμάτων με το 70% να είναι ηλικίας μικρότερης των 45 ετών.

Υπέρ του γενικού lockdown, συνηγορούσαν ακόμη δύο παράγοντες. Τα ευρήματα από την ιχνηλάτηση των επαφών ανά χώρο και τύπο συνάθροισης, στην οποία προχώρησε η Πολιτική Προστασία και οι καταγεγραμμένες επαφές ανά ηλικιακή ομάδα κρουσμάτων. Σύμφωνα με την Καθημερινή, από τα στοιχεία προκύπτει ότι η κοινή στέγη είναι ο υπ΄αριθμόν ένας παράγοντας για τη μετάδοση του κορονοϊού. Επίσης, το εύρος μετάδοσης σε κλειστούς χώρους εξηγεί τον λόγο της επιβολής του καθολικού lockdown, με τη εστίαση και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να είναι τα πλέον “επικίνδυνα” σημεία για να νοσήσει κάποιος. Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα της Πολιτικής Προστασίας τα άτομα κάθε ηλικίας κολλούν πρωτίστως από τους συνομήλικούς τους, παρότι στους άνω των 65 ετών φαίνεται να υπάρχει αυξημένη μετάδοση και από άτομα από 40-64 ετών, πιθανώς, δηλαδή από τα παιδιά τους. Σημειώνεται πως οι ειδικοί έχουν επεξεργαστεί και διάφορα σενάρια για την πορεία του ιού εφεξής, ορισμένα εκ των οποίων είναι εξόχως ανησυχητικά.

Η σύγκριση με άλλες χώρες

Επίσης, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στην τελική του απόφαση συνέβαλε και η συγκριτική μελέτη του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, στις οποίες τις περασμένες εβδομάδες είχε διαφανεί απότομη αύξηση μέσα σε λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν τα παραδείγματα της Γαλλίας ( από 20.000 στις 15 Οκτωβρίου έφθασαν στις 30 Οκτωβρίου τα 42.000 και επιβλήθηκε lockdown) και του Βελγίου (την 1η Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 1.700 κρούσματα και στις 30 Οκτωβρίου 17.500). Η μελέτη αυτή σε συνδυασμό με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, που από 320 κρούσματα την 1η Οκτωβρίου έφτασε στα 1.300 στο τέλος του μήνα, ήταν που έπεισε τον κ. Μητσοτάκη να λάβει δραστικά μέτρα νωρίτερα, και όχι αφού η χώρα έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι τρεις εβδομάδες είναι επαρκές διάστημα για να περιοριστεί η μετάδοση εάν τηρηθούν τα μέτρα και θα δοθεί μεγάλη έμφαση σε αυτό, αφενός με διαρκή προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες για την πιστή εφαρμογή, αφετέρου όμως και με τους αυστηρούς ελέγχους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δεκέμβριος δεν θα είναι κανονικός μήνας, παρότι υπάρχει η ελπίδα ότι εάν τηρηθούν καθολικά τα μέτρα θα μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα, με περιορισμούς, αλλά όχι με πλήρες lockdown.

Το βέβαιο είναι ότι και ο Δεκέμβριος δεν θα είναι κανονικός, η κυβέρνηση ωστόσο ευελπιστεί ότι με την έγκαιρη λήψη μέτρων και την καθολική εφαρμογή τους θα καταστεί δυνατό να έχουμε Χριστούγεννα με περιοριστικά μέτρα, αλλά όχι με πλήρες lockdown.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το Σάββατο στην Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας που συνεδρίαση υπό την προεδρία του μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας, μας επιβάλλει με ελεύθερη βούληση να περιορίσουμε την ελευθερία μας και κυρίως την ελευθερία στη μετακίνηση για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον κοινό αγώνα τον οποίο όλοι δίνουμε. Κατά συνέπεια κρίνω ότι και αυτές οι δύο αξίες δεν έρχονται σε σύγκρουση, διότι ελεύθερα επιλέγουμε ως συνειδητοί πολίτες να κάνουμε το σωστό σε αυτή τη συγκυρία το οποίο δεν είναι άλλο από το να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών και να δεχτούμε την ανάγκη να περιοριστούμε πρόσκαιρα για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, να σώσουμε το Δεκέμβριο σε οικονομικό επίπεδο, να κάνουμε Χριστούγεννα τα οποία σίγουρα θα είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα από αυτά τα οποία έχουμε συνηθίσει αλλά όχι Χριστούγεννα τα οποία θα επιβάλλονται από κανόνες πολύ αυστηρών περιορισμών”, τόνισε ο κ .Μητσοτάκης.

“Στο χέρι μας, στο χέρι όλων μας είναι να μπορέσουμε αυτό να το πετύχουμε και ξέρω ότι οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι τρεις εβδομάδες δύσκολες αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει θα τα τηρήσουν οι συμπολίτες μας, θα περιορίσουμε αυτή την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και μετά με έξυπνο τρόπο το Δεκέμβριο θα αρχίσουμε σταδιακά να ξανανοίγουμε την οικονομία και την κοινωνία, έχοντας όμως όλοι πάρει πια το μήνυμα ότι αυτός ο ιός συνέχεια καραδοκεί, είναι συνέχεια επικίνδυνος και δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με αμεριμνησία ή με εφησυχασμό όπως ενδεχομένως όλοι να κάναμε μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας” πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ