Ουκρανία: Σιτηρά αξίας 1 δισ. δολαρίων άρπαξε η Ρωσία – Πώς αποκαλύφθηκε η κλοπή και τα μοντέλα της ΝΑΣΑ

Εκατομμύρια τόνους σιτηρών έχουν εκμεταλλευτεί ή μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ρωσικές κατοχικές αρχές στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ΝΑΣΑ και το δίκτυο Bloomberg, με την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος να ανεβάζει την αξία του χαμένου για την Ουκρανία σιταριού σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ουκρανία: Το Κίεβο παραλαμβάνει μια πρώτη συστοιχία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας HAWK από την Ισπανία

Το πρόγραμμα επισιτιστικής ασφάλειας της ΝΑΣΑ χρησιμοποιεί δορυφορικές φωτογραφίες για να μοντελοποιεί τις καλλιέργειες και να κάνει τις εκτιμήσεις που χρειάζεται. Με βάση τέτοιες φωτογραφίες που δημοσιεύει το Bloomberg, σχεδόν 6 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων είναι η σοδειά που συνέλεξαν οι Ρώσοι κατοχείς στα εδάφη που ελέγχουν στην Ουκρανία, όπως εκτιμούν οι ειδικοί του προγράμματος επισιτιστικής ασφάλειας και γεωργίας της NASA. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι στις περιοχές στην γραμμή του μετώπου δεν έχει γίνει ακόμα περισυλλογή του καρπού.

Οι Αμερικανοί ειδικοί, εκτός από τις φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται σε ποιες περιοχές έχει γίνει περισυλλογή των καρπών, χρησιμοποιούν και ένα μαθηματικό μοντέλο, για να κάνουν τους υπολογισμούς τους και έτσι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία έχει χάσει σιτηρά αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων από την έναρξη του πολέμου. Την είδηση μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg και την αναπαρήγε ο ουκρανικός ιστότοπος Νexta. Με βάση αυτή σχεδόν 6 εκατομμύρια τόνοι σιταριού έχουν ήδη συλλεχθεί από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, που δεν είναι κοντά στη γραμμή του πυρός.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ εκπαίδευσε 1.100 ουκρανούς στρατιωτικούς

 

Η ΝΑΣΑ χρησιμοποιεί ένα υπολογιστικό μοντέλο που ανιχνεύει τις αλλαγές υφής και χρώματος με βάση δορυφορικές εικόνες για να χαρτογραφήσει τα σημεία που έχει γίνει ή δεν έχει γίνει συγκομιδή. Με βάση αυτό φαίνεται ότι οι περιοχές της Ουκρανίας που είναι κοντά στα σύνορα με την Ρωσία έχουν πιο ανοιχτό χρώμα, σε σχέση με το σκούρο, άλλων περιοχών.
Σύμφωνα με το NASA Harvest, περίπου το 88% των χειμερινών καλλιεργειών που φυτεύτηκαν σε κατεχόμενες από τους Ρώσους περιοχές της Ουκρανίας συγκομίστηκαν, ενώ οι περιοχές στις οποίες δεν έγινε συγκομιδή βρίσκονται κυρίως κατά μήκος της πρώτης γραμμής των πολεμικών συγκρούσεων.

Πηγή: NASA Harvest, Bloomberg

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ