Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι που θέτει ο Πούτιν για να πάει σε διαπραγματεύσεις

Η Ρωσία λέει ότι η άρνηση της Δύσης να αναγνωρίσει τα «νέα εδάφη» που προσάρτησε η Μόσχα από την Ουκρανία κάνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες πιο δύσκολες.

Πούτιν: Αναπόφευκτες οι επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας – «Διπλωματική λύση» ζητά ο Σολτς

Το Κρεμλίνο έκανε την σχετική ανακοίνωση, μετά την δήλωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα ήταν έτοιμος να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις, αλλά όχι σχετικά με το αίτημα της Δύσης να αποχωρήσει από την Ουκρανία. Να θυμίσουμε ότι η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τέσσερις ουκρανικές περιοχές στα τέλη Σεπτεμβρίου, χωρίς να καταφέρει να ελέγξει καμία από αυτές. Εννέα μήνες μετά την εισβολή της, έχει χάσει πάνω από τη μισή γη που κατέλαβε.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης ότι ήταν έτοιμος να συναντήσει τον Ρώσο ηγέτη «αν στην πραγματικότητα ενδιαφέρεται ο Πούτιν να αρχίσει να ψάχνει έναν τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο». Δίπλα του στεκόταν ο πρόεδρος της Γαλλίας ο οποίος διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ποτέ δεν θα πίεζαν τους Ουκρανούς να προχωρήσουν σε έναν συμβιβασμό «που δεν θα είναι αποδεκτός για αυτούς».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απέρριψε το Κρεμλίνο τους όρους του Μπάιντεν για την διεξαγωγή συνομιλιών με τον Πούτιν

Η προφανής κινητικότητα στη διπλωματική δραστηριότητα έρχεται μετά από μήνες κατά τους οποίους εκδηλώθηκαν ελάχιστα σημάδια ενθουσιασμού για συνομιλίες. Ο ρωσικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει στη νότια Ουκρανία, ενώ πλέον παράλληλα εξαπολύει εκτεταμένες επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα ότι ο Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες με στόχο «να διασφαλίσει τα συμφέροντά μας». Αλλά η Μόσχα σίγουρα δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί τους όρους των ΗΠΑ: “Τι είπε στην πραγματικότητα ο Πρόεδρος Μπάιντεν; Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο αφού φύγει ο Πούτιν από την Ουκρανία”.

Ουκρανία: Δεκαπέντε νεκροί στη Χερσώνα, εκκενώνονται νοσοκομεία – Θα πετύχουμε τους στόχους μας, δηλώνει ο Πούτιν

Αυτό περιέπλεξε την αναζήτηση μιας αμοιβαίας βάσης για συνομιλίες, είπε, γιατί οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τα «νέα εδάφη» στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παραπονέθηκε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν προσφέρει τίποτα συγκεκριμένο μέχρι στιγμής όσον αφορά μια ενδεχόμενη μεσολάβηση. «Ο Μακρόν, παρεμπιπτόντως, δηλώνει τακτικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι σχεδίαζε μια συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο», αλλά, πρόσθεσε, η Ρωσία δεν έχει πάρει κανένα σήμα μέσω της διπλωματικής οδού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ