Ουκρανία: Δεκαπέντε νεκροί στη Χερσώνα, εκκενώνονται νοσοκομεία – Θα πετύχουμε τους στόχους μας, δηλώνει ο Πούτιν

Συνεχίζονται οι φονικοί βομβαρδισμοί στη Χερσώνα, όπου τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαίωσε  ότι η χώρα του θα πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία.

Γερμανία: Σήριαλ η αποστολή των Patriot στην Ουκρανία

Δεκαπέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της πόλης, από όπου αποσύρθηκαν πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα. «Σήμερα, 15 κάτοικοι της πόλης σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί», ως αποτέλεσμα των ρωσικών επιδρομών, δήλωσε η Γκαλίνα Λούγκοβα, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης. Η ίδια πρόσθεσε ότι πολλά «ιδιωτικά σπίτια και πολυώροφα κτίρια» υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Χερσώνας εκκενώνουν τους θαλάμους λόγω των “συνεχών” ρωσικών πληγμάτων στην πόλη αυτή του νότου της Ουκρανίας, από την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας αποχώρησαν πριν από δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Χερσώνας.  “Λόγω των συνεχών ρωσικών βομβαρδισμών, απομακρύνουμε τους ασθενείς από τα νοσοκομεία της Χερσώνας”, δήλωσε στο Telegram o Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς.

Ανάλυση Le Monde: Σε μπελάδες ο Πούτιν – «Αγκάθια» στις σχέσεις με τους στενούς του συμμάχους

Την ίδια ώρα, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ρωσικές επιθέσεις.

Ο Πούτιν

Η Ρωσία «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με μητέρες Ρώσων στρατιωτών και επίστρατων που πολεμούν στην Ουκρανία. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Κρεμλίνο και μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.  Ο Πούτιν επιτέθηκε σε «εχθρούς στον τομέα της πληροφόρησης» που, σύμφωνα με τον ίδιο, επιδιώκουν να «υποτιμήσουν, να απαξιώσουν» τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. «Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας και θα τους πετύχουμε», τόνισε.

Πούτιν: Συμμερίζομαι τον πόνο των μητέρων που έχουν παιδιά στον πόλεμο

Η συνάντηση δεν έγινε τυχαία. Σήμερα, 25η Νοεμβρίου, πρώτη μέρα του 10ου μήνα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συγγενείς Ρώσων στρατιωτών και επίστρατων -μητέρες, σύζυγοι και κοντινά πρόσωπα- συνεχίζουν να ψάχνουν εναγωνίως απαντήσεις για τα δικά τους πρόσωπα.  Όπως όμως και η συνάντησή τους σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν δεν τους έδωσε απαντήσεις, έτσι και οι ίδιοι οι απολογισμοί του πολέμου δεν βοηθούν. Ο αριθμός των συγγενών τους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία παραμένει ακόμη ένα θέμα που συχνά επισκιάζεται από υπόνοιες εκατέρωθεν προπαγάνδας, με τεράστιες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις, όπως ιστορικά γίνεται σε πολέμους.

Οι φρούδες ελπίδες

Έτσι είναι λογικό οι ελπίδες για απαντήσεις που ζητούν Ρώσοι συγγενείς στρατιωτών που πολέμησαν και πολεμούν στην Ουκρανία -είτε για όσους μπήκαν στη μάχη από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, είτε για όσους στάλθηκαν ως έφεδροι τον Σεπτέμβριο- να  αποδεικνύονται σχεδόν φρούδες. Επί εβδομάδες, βίντεό τους έχουν κατακλύσει το ρωσόφωνο διαδίκτυο: μητέρες και σύζυγοι Ρώσων στρατιωτών που επιστρατεύτηκαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία συγκεντρώνονται σε όλη τη Ρωσία και απαιτούν την εκπλήρωση των υποσχέσεων του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.  Αυτή η ανησυχία, που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε δυσαρέσκεια, θέτει το Κρεμλίνο σε μια λεπτή θέση: αν οι αρχές καταστέλλουν αμείλικτα οποιαδήποτε εντός των συνόρων αμφισβήτηση της εισβολής στην Ουκρανία, ο λόγος των συζύγων των στρατιωτών είναι ιερός και η φυλάκιση αυτών θα αναστάτωνε τη Ρωσία.

Ενσυναίσθηση ή μια προσεκτικά χορογραφημένη συνάντηση;

Σε μια ένδειξη ότι η ρωσική κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα, ο Πούτιν, που σπανίως, όπως και οι ρωσικές αρχές, ομιλούν για τις στρατιωτικές απώλειές τους στην Ουκρανία, συνάντησε σήμερα για πρώτη φορά μητέρες στρατιωτών που στάλθηκαν στην Ουκρανία. «Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά και ολόκληρη η ηγεσία της χώρας συμμεριζόμαστε τον πόνο σας», είπε σε εκείνες που έχασαν τους γιους τους, καλώντας τους να μην πιστεύουν τα «ψέματα» στη στρατιωτική επιχείρηση. «Η ζωή είναι πιο περίπλοκη από αυτό που βλέπεις στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο, όπου δεν μπορείς να εμπιστευτείς τίποτα. Υπάρχουν πολλές ψευδείς πληροφορίες, εξαπάτηση, ψέματα», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους και μητέρες στρατιωτών.

Καθισμένος με μια ομάδα μητέρων γύρω από το ένα τραπέζι, με τσάι, κέικ και φρούτα, αναστενάζοντας και σταματώντας κάθε τόσο για να καθαρίσει τον λαιμό του, είπε: «Καταλαβαίνουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια ενός γιου — ειδικά για μία μητέρα». Η Ημέρα της Μητέρας, που γιορτάζεται την Κυριακή στη Ρωσία, είπε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θα σηματοδοτηθεί φέτος από «ένα αίσθημα αγωνίας και ανησυχίας», μεταξύ αυτών των γυναικών, των οποίων «οι σκέψεις θα είναι με τα αγόρια τους».

Η συνάντηση μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένη από την τηλεόραση, η κάμερα δεν έφυγε ποτέ από το πρόσωπο του Πούτιν και η μετάδοση έληξε με το τέλος της ομιλίας του.

Πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Πούτιν στο Νόβο Αγκαριόβο, έγραψε η εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe, επισημαίνοντας ότι την παραμονή της συνάντησης η «Επιτροπή μητέρων στρατιωτών» και το «Συμβούλιο μητέρων και συζύγων» ανακοίνωσαν ότι στη συνάντηση δεν είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι τους, αλλά προσκλήθηκαν εκ των προτέρων «δικές τους γυναίκες» που είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα.  Πριν από τη συνάντηση η Όλγα Τσουκάνοβα, μητέρα ενός νεαρού που κάνει τη στρατιωτική του θητεία, είχε προειδοποιήσει ότι Πούτιν θα συναντήσει «μητέρες της επιλογής του, που θα κάνουν τις κατάλληλες ερωτήσεις και θα τον ευχαριστήσουν, όπως γίνεται πάντα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ