Ανάλυση Le Monde: Σε μπελάδες ο Πούτιν – «Αγκάθια» στις σχέσεις με τους στενούς του συμμάχους

Για αδυναμία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εντός του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), που έφερε στην επιφάνεια η σύνοδος κορυφής, κάνει λόγο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, επισημαίνοντας τις επικρίσεις κατά του Ρώσου προέδρου.

Της Μαρίας Δεναξά

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, σημάδι μιας έντασης που είναι αδύνατο να κρυφτεί, είναι το γεγονός, ότι το τελικό έγγραφο της συνόδου κορυφής δεν εγκρίθηκε, λόγω του αποκλεισμού της Αρμενίας, που θεωρεί τον εαυτό της εγκαταλελειμμένο έναντι του γείτονά της, το Αζερμπαϊτζάν.

«Η αδράνεια της συμμαχίας έδειξε ότι ήταν νεκρή. Ο Poutine δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του CSTO, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα άδειο κέλυφος. Η Αρμενία δεν περιμένει πλέον τίποτα από αυτήν, αλλά δεν αποσύρεται, γιατί η απειλή για αποχώρηση αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική, από μια τελική  αποχώρηση», υποστηρίζει ο Richard Giragosian, διευθυντής του Κέντρου Περιφερειακών Μελετών, στο Ερεβάν.

Στο μεταξύ, το Ερεβάν αυξάνει τις επαφές με άλλους εταίρους, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξ ου και η ανάπτυξη από πλευράς ΕΕ, στα τέλη Οκτωβρίου για δύο μήνες, αποστολής παρατήρησης κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, από την αρμενική πλευρά. «Για πρώτη φορά μετά τον πρώτο πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θα έχουμε μια διεθνή παρουσία στο έδαφος που δεν είναι ρωσική», υπογραμμίζει γαλλική διπλωματική πηγή.

Κατά την Le Monde,  η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωθεί τις χώρες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας να διαφοροποιήσουν τις συνεργασίες τους, για να αποφύγουν μια αποκλειστική και κατά μέτωπο απειλή με τη Μόσχα, σημειώνεται, ενώ πολλές είναι επίσης αποσταθεροποιημένες από τις οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης και των κυρώσεων ή από την εισροή Ρώσων εξόριστων στο έδαφός τους».

Υπενθυμίζεται η αντίδραση του προέδρου του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokaïev τον Ιούνιο, στην Αγία Πετρούπολη, ο οποίος, όπως σημειώνεται,  επιβεβαίωσε δημοσίως το προφανές, κοιτάζοντας τον Ρώσο ομόλογό του κατευθείαν στα μάτια, ότι η χώρα του, όπως και καμία άλλη χώρα στην περιοχή, δεν είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τις προσαρτήσεις που πραγματοποίησε η Μόσχα στην Ουκρανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ