Μαραντόνα: Δύο χρόνια από την ημέρα που ο «Θεός» του ποδοσφαίρου έγινε αθάνατος

Από τις «γιγαντιαίες» τοιχογραφίες μέχρι τα ατελείωτα και επαναλαμβανόμενα αθλητικά αφιερώματα και από την τηλεοπτική σειρά για την ζωή του, έως τις διαδικασίες προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου του, ο Ντιέγκο Μαραντόνα παραμένει «ζωντανός» στην ζωή εκατομμυρίων Αργεντινών, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του.

Μαραντόνα: Η λατρεία για τον Ντιέγκο φθάνει στο… διάστημα

Εκ των διασημότερων Αργεντινών της Ιστορίας και κορυφαίος ποδοσφαιριστής της γενιάς του, ο «Ντιεγκίτο» βρέθηκε νεκρός στις 25 Νοεμβρίου 2020, στο σπίτι όπου διέμενε σε ένα προάστιο του Μπουένος Αϊρες. Στα 60 χρόνια της ζωής του, ο Μαραντόνα, κατάφερε να γίνει ίνδαλμα για τους περισσότερους πιτσιρικάδες και είδωλο για τους περισσότερους ποδοσφαιρόφιλους. Ωστόσο, η σημαντικότερη προσφορά του στην ανθρωπότητα, είναι τα διαρκή μηνύματα που εξέπεμπε, σχετικά με την φθορά και την καταστροφή που προκαλεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Αυτή άλλωστε, είναι και επί της ουσίας, η αιτία θανάτου του, καθώς η κατάχρηση τέτοιων ουσιών και αλκοόλ, δημιούργησαν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του.

«Ο Ντιέγκο ζει», «Αιώνιο 10», «D1OS», «Ντιέγκο σ΄ευχαριστούμε», είναι οι συνηθέστερες φράσεις που συνοδεύουν τις εικόνες του διάσημου Αργεντινού, με τον Ντιέγκο να φιλά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, αλλά και να απεικονίζεται με φτερά αγγέλου, ως προστάτης με φωτοστέφανο και σκήπτρο, σημειώνοντας το γκολ του «χέρι του Θεού» εναντίον της Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1986, ως παιδί, έφηβος, καταξιωμένος ποδοσφαιριστής, γενειοφόρος στα πενήντα του…

Ντιέγκο Μαραντόνα: Δεν φαντάζεστε πόσο πουλήθηκε η φανέλα που φορούσε όταν σκόραρε με το «χέρι του θεού»

Μαραντόνα

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Μαραντόνα, οι εργατικές γειτονιές του Μπουένος Αϊρες και ιδιαίτερα η Λα Μπόκα, παραμένουν γεμάτες με τοιχογραφίες -αρκετές εκ των οποίων γιγαντιαίων διαστάσεων- που κοσμούν τους τοίχους των κατοικιών. Κάποιες εξ΄αυτών κατασκευάσθηκαν πριν τον θάνατό του και άλλες αργότερα, όμως όλες απαθανατίζουν τον «Pibe de oro».

Ντιέγκο Μαραντόνα: Συγκλονίζει το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του

«Είναι ένα είδωλο που έχει φύγει τώρα. Δεν μπορούσαν να του φτιάξουν άγαλμα όσο ζούσε, οπότε του φτιάχνουν τοιχογραφίες, οι οποίες θα πολλαπλασιασθούν», εκτιμά ο 57χρονος θαυμαστής του Μαραντόνα, Σέρχιο, μιλώντας μπροστά σε μία τοιχογραφία που δείχνει τον Μαραντόνα σε διαφορετικές ηλικίες της ζωής του.

Ο Μαραντόνα είναι παντού… Οπως στις οθόνες, με μια σειρά εννέα επεισοδίων της Amazon «Sueno bendito» (σ.σ. ευλογημένο όνειρο) που αναφέρεται στην ζωή του, αλλά και στο δίωρο ντοκιμαντέρ «Mas alla de Diego».

Ο Μαραντόνα, δεν… λείπει ούτε από τους δρόμους και την καθημερινότητα των Αργεντινών. Μνημεία εγκαινιάζονται διαρκώς, όπως συνέβη στο Σαντιάγο ντελ Εστέρο (στα βόρεια της Αργεντινής) με ένα χάλκινο άγαλμα ύψους πέντε μέτρων, αλλά και στην Σάντα Κλάρα ντελ Μαρ (στο νότιο τμήμα της χώρας) με μια τσιμεντένια κατασκευή 13 μέτρων που αναπαριστά τον Μαραντόνα να κάνει «κόλπα» με την μπάλα στο κεφάλι.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μαραντόνα θα είναι για πάντα «ένας Θεός λίγο πιο βρώμικος, ο πιο ανθρώπινος από όλους τους θεούς», όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο σπουδαίος λογοτέχνης της Λατινικής Αμερικής, Εντουάρντο Γκαλεάνο, αλλά και «ένας ήρωας με πολλές ατέλειες», σύμφωνα με τον Αργεντινό ιστορικό, Φελίπε Πίνια.

Μαραντόνα

Η Αργεντινή αποτίει φόρο τιμής στον Μαραντόνα

Πρώην συμπαίκτες του Ντιέγκο Μαραντόνα, οι οποίοι βρίσκονται στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, συναντήθηκαν σήμερα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον διάσημο Αργεντινό, στη δεύτερη επέτειο από τον θάνατό του. Ο Μαραντόνα πέθανε σε ηλικία 60 ετών στις 25 Νοεμβρίου 2020, μετά από χρόνια μάχη με την κατάχρηση ναρκωτικών και το αλκοόλ.

Παρά το θάνατο του, οι φίλαθλοι εξακολουθούν να φορούν τη φανέλα του, να φωνάζουν το όνομά του και να αναπολούν τις μοναδικές στιγμές από το Μουντιάλ του Μεξικού το 1986.

Στο κέντρο της Ντόχα, σε μια περιοχή όπου η CONMEBOL (σ.σ. η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Νότιας Αμερικής) έχει δημιουργήσει έναν ιδιαίτερο χώρο για το ποδόσφαιρο της Νότιας Αμερικής, ο πρόεδρος της FIFAν Τζιάνι Ινφαντίνο χαιρέτησε τους πρώην συμπαίκτες του Μαραντόνα, οι οποίοι μίλησαν για το μεγαλείο του εντός και εκτός γηπέδου.

«Δεν χρειάζεται μόνο να αποτίσουμε φόρο τιμής, αλλά να γιορτάσουμε τον Ντιέγκο» είπε ο Ινφαντίνο. «Θα ήθελα να υπάρχει μια μέρα για να γιορτάσουμε τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο στο μέλλον».

Ο Ρικάρντο Τζιούστι, ο οποίος έπαιξε με τον Μαραντόνα στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1986 και του 1990, είπε ότι είναι αδύνατο να συγκριθεί με τον Μέσι, ο οποίος με το γκολ του στην ήττα 2-1 από τη Σαουδική Αραβία έγινε ο πρώτος Αργεντινός που σκόραρε σε τέσσερα διαφορετικά Μουντιάλ.

«Δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε. Δεν μπορούμε να πούμε αν ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλον» είπε ο Τζιούστι. «Είναι διαφορετικοί. Είναι και οι δύο ιδιοφυΐες. Και Αργεντινοί. Πρέπει να το απολαύσουμε».

Ο Χόρχε Μπουρουσάγκα, ο οποίος σημείωσε το γκολ της νίκης (3-2) της Αργεντινής επί της Γερμανίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 μετά από πάσα του Μαραντόνα, είπε ότι η «αλμπισελέστε» δεν έχει περιθώριο για λάθη στους επόμενους αγώνες της.

«Ας ελπίσουμε ότι αύριο ο Λιονέλ (Μέσι) θα κάνει το παιχνίδι που όλοι θέλουν» είπε στο Reuters και συμπλήρωσε: «Και ο φόρος τιμής που αποτίουμε στον Ντιέγκο σήμερα, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα, για κάποιον που άγγιξε τόσους πολλούς ανθρώπους».

πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ