Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη οχυρώνεται για τον χειμώνα – Τα μέτρα που παίρνουν οι χώρες και το σχέδιο της Κομισιόν

Η επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας αλλά και μια γενικότερη αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας, στην Ευρώπη θα είναι στο επίκεντρο του Έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να περιγράψει το σχέδιο της Ευρώπης για την εξοικονόμηση ενεργειας και την θέσπιση του από τις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι οι επικείμενες κινήσεις της ΕΕ σχετικά με τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν παράλληλα και μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.  Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως θα μπορούσε να τεθεί όριο τιμής (πλαφόν) για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Ο στόχος του πλαφόν θα είναι να διαχωρίσει τις εμπορικές αποδόσεις αυτών των εγκαταστάσεων από την υφιστάμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου. Το Reuters σημειώνει ότι αυτό το πλαφόν, θα συσχετισθεί εν συνεχεία με χρηματοοικονομικούς πόρους τους οποίους οι κυβερνήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να περιορίσουν τις λιανικές τιμές της ενέργειας.

Η φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε τη Δευτέρα την πρόθεση της ΕΕ για «επείγουσα παρέμβαση και διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε με γραπτό μήνυμα τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι το Βερολίνο πιθανόν να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στις 9 Σεπτεμβρίου
Εκεί, στο Συμβούλιο έχουν διαμορφωθεί δύο βασικές ομάδες: Μία υποστήριξε την επιβολή δασμού στις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου, αλλά το σχέδιο δεν προχωρεί θα παραβίαζε τις συμβάσεις με την Gazprom χωρίς να είναι απαραίτητο ότι θα περιόριζε τις τιμές.

Η δεύτερη ομάδα προτείνει την επιβολή πλαφόν στο TTF της Ολλανδίας. Κάποιες χώρες ανησυχούν για τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει και θα πρέπει να πειστούν, ενώ κάποιες άλλες τάσσονται εκ προοιμίου κατά οποιασδήποτε παρέμβασης στην αγορά. Μεγαλύτερη αποδοχή, ωστόσο, φαίνεται να συναντά η πρόταση επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, κατά το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία. Το πρόβλημα εδώ είναι, το πώς θα καλυφθεί η διαφορά αναμεσα στο πλαφόν για το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή και στην τιμή εισαγωγής.

Η Γερμανία

Εντωμεταξύ οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε εθνικό επίπεδο στην λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την στήριξη των καταναλωτών. Χωρίς ζεστό νερό και με ανώτατο όριο θερμοκρασίας θα είναι τα δημόσια κτίρια στη Γερμανία, ενώ θα σβήνουν τα φώτα τη νύχτα σε κτίρια και πινακίδες. Η Γερμανία, που ανησυχεί για τις ελλείψεις φυσικού αερίου και η Δημόσια Διοίκηση θέλει να δώσει το παράδειγμα. Η θέρμανση των γραφείων και των δημόσιων κτιρίων θα περιορισθεί στους 19°C από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα. Η θέρμανση θα περιορισθεί στους 12°C στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι ασκούν έντονη χειρωνακτική εργασία.

Η θέρμανση θα είναι σβηστή στους κοινόχρηστους χώρους, όπως οι διάδρομοι, και δεν θα υπάρχει ζεστό νερό για το πλύσιμο των χεριών. Στις επιχειρήσεις, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα μειωθούν -σε μία προσπάθεια να παρακινηθεί ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει στην προσπάθεια. Προβλέπεται επίσης απαγόρευση θέρμανσης ιδιωτικών κολυμβητηρίων.

Η Γαλλία

Και η Γαλλία έχει φέρει μέτρα προς την ενεργειακή εξοικονόμηση ενόψει του δύσκολου χειμώνα που αναμένεται να χτυπήσει την ΕΕ. Τα σουπερμάρκετ θα σβήσουν τις φωτεινές πινακίδες καταστημάτων μετά το κλείσιμο. Οι χώροι πωλήσεων θα μειώσουν τον φωτισμό κατά 30%, ενώ η κυβέρνηση εγκρίνει σήμερα μέτρα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να στηρίξει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αυξανόμενες τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα.

Ισπανία

Στην Ισπανία, τα μέτρα αφορούν κυρίως τα δημόσια κτίρια και τα σουπερμάρκετ.  Έτσι προβλέπεται: Περιορισμός του κλιματισμού στους 27°C στα δημόσια κτίρια όσο κάνει ζέστη. Το ίδιο θα ισχύει στις περισσότερες επιχειρήσεις, σε αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Τον χειμώνα η θέρμανση θα περιοριστεί στους 19°C , με εξαίρεση τα σχολεία και νοσοκομεία.
– Απαγορεύτηκε ο φωτισμός των μνημείων και των βιτρινών τη νύχτα, ενώ απαιτείται να κλείνουν οι πόρτες των καταστημάτων κάθε φορά που είναι ενεργοποιημένα τα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης

Η Φινλανδία

Πιο αυστηρά μέτρα φέρνει η Φινλανδία, η οποία κάνει συστάσεις στους πολίτες για την χρήση του ντουζ. Συνιστά η διάρκεια του ντουζ να περιοριστεί από 15 σε 5 λεπτά την ημέρα. Προτείνει να απλώνουν τα ρούχα ι καταναλωτές αντί να χρησιμοποιούν στεγνωτήριο. Και ζητεί να λειτουργούν οι οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια πιάτων, τη νύχτα.

Το Βέλγιο

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο, είπε ότι ο θερμοστάτης στα δημόσια κτίρια θα τεθεί στους 19 βαθμούς τον χειμώνα, ενώ θα περιοριστεί και η χρήση των κλιματιστικών. Στα γραφεία και τα κτίρια ο φωτισμός θα σβήνει στις 19.00. Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.
Θα ισχύσουν επίσης ειδικές τιμές για τα φτωχότερα νοικοκυριά μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023. Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται στο πλαίσιο των εθνικών μέτρων των κρατών-μελών της ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας, για την αντιμετώπιση ελλείψεων καθώς και των αυξανόμενων τιμών ενέργειας.

Η Βρετανία (εκτός ΕΕ)

Στη Βρετανία, οι καταναλωτές θα δαπανήσουν κατά μέσο όρο το 10% του εισοδήματός τους για φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και άλλα καύσιμα για τη θέρμανση και τη μετακίνησή τους (κυρίως πετρέλαιο και ντίζελ). Το ποσοστό είναι διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο του 2021, σύμφωνα με υπολογισμούς του Carbon Brief βασισμένους σε επίσημα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση είναι πιο σοβαρή από εκείνες των δεκαετιών του 1970 και του ’80.
Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση National Energy Action (Εθνική Ενεργειακή Δράση – ΝΕΑ) υπολογίζει ότι 8,9 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν αντιμέτωπα με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας μετά τον Οκτώβριο – πέρσι το πρόβλημα αυτό αντιμετώπιζαν 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Το ένα τρίτο των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη περιορίσει τη χρήση της κουζίνας και του φούρνου, σύμφωνα με μια έρευνα του Financial Fairness Trust. Ένας στους τρεις μείωσε τα ντους που κάνει και οι μισοί άλλαξαν τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη του σπιτιού τους. “Ο κόσμος κάνει πολλά για να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τους λογαριασμούς, όμως αυτοί

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ