Στυλιανίδης: Η Κύπρος παλεύει

Στυλιανίδης: Η Κύπρος παλεύει

 

Τη σημασία της σημερινής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, εν μέσω της τραπεζικής κρίσης, υπογράμμισε χτες βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Χρ. Στυλιανίδης μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων από την Ελλάδα.

«Η συντομότερη απεμπλοκή μας από το μνημόνιο περνά μέσα από την εφαρμογή του μνημονίου» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας πως «όσο είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, τόσο ενισχύεται η αξιοπιστία μας και διευκολύνεται η δυνατότητά μας για πολιτική διαχείριση των προβλημάτων μας».

Στη σημερινή συνάντηση θα λάβουν μέρος από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Μάριο Ντράγκι και ο Γκέοργκ Άσμουσεν, ενώ από κυπριακής πλευράς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο υπουργός Οικονομικών Χ.Γεωργιάδης και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Στον απόηχο της απόφασης για το «κούρεμα» των καταθέσεων – που «είχε διαμορφωθεί από καιρό ως μια νέα φιλοσοφία και απλώς έψαχναν να κάνουν το πείραμα χωρίς να προκαλέσουν συστημικό κόστος» -όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά – η κυπριακή πλευρά θα αναζητήσει έναν χειρισμό αντιμετώπισης των πρακτικών προβλημάτων.

Τα πρόσφατα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής και η αυτοτελής παράγραφος για την Κύπρο, εκτιμάται πως προσφέρουν τη δυνατότητα στην κυπριακή κυβέρνηση να διαβουλευθεί με τους εταίρους της για την υιοθέτηση μιας ανάλογης μεταχείρισης (στη βάση των αποφάσεων του Φεβρουαρίου) που έτυχε η Ελλάδα και η Πορτογαλία ακόμη και η Ισπανία, σε μια χρονική συγκυρία που η Κύπρος δεν ήταν σε καθεστώς μνημονίου.

Για την Κύπρο, που παρουσίαζε μιαν ιδιαιτερότητα – καθώς τα πλείστα των δανείων της είχαν υποθήκες ακινήτων – ο αξιόπιστος τρόπος ανταπόκρισης της Ιρλανδίας επισημαίνεται πως αποτελεί ένα πρότυπο, ενώ υπογραμμίζεται πως μια θετική ένδειξη σήμερα μπορεί να ανασχέσει τις εκροές καταθέσεων που δοκιμάζουν ακόμη και σήμερα το αδύναμο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις και ανατρέχοντας στην εκδήλωση της κρίσης, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε πως η Κύπρος βγήκε από τις αγορές από τον Νοέμβριο 2010, καθώς την τελευταία 4ετία «απέφευγε να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. Ακόμη και μια πρόταση του υπουργείου Οικονομικών τον Φεβρουάριο 2010 τελικά δεν υιοθετήθηκε από το (τότε) υπουργικό συμβούλιο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Αρνητικά αποτίμησε επίσης ο κ. Στυλιανίδης την πρακτική του βραχυπρόθεσμου εσωτερικού δανεισμού για την κάλυψη του δημόσιου χρέους από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Αν αντί για μικρά δάνεια 3μηνης βάσης, είχαμε βγάλει ομόλογα 10ετίας, η κατάσταση θα είχε ελεγχθεί καλύτερα» σημείωσε σχετικά.

Ως προς την ίδια την απόφαση του «κουρέματος» ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανατρέχοντας στα γεγονότα του Μαρτίου 2013 σημείωσε ότι αρχικά το ΔΝΤ ήταν υπέρ του κουρέματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατούσε μιαν επιφυλακτική ενδιάμεση στάση. Το κυπριακό αίτημα υψηλής φορολόγησης των τόκων για συμπλήρωση του ποσού πέραν της δανειακής σύμβασης των 10 δισ. ακυρώθηκε ωστόσο, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε τους εταίρους ότι οι εκροές της Λαϊκής Τράπεζας είχαν φτάσει εκείνη τη μέρα σε τέτοιο επίπεδο που η Τράπεζα είχε απομείνει με 200 εκατ. Στην εμμονή της κ. Λαγκάρντ για «κούρεμα» και στην εμμονή επίσης των εταίρων να παραμείνει ως μέρος διαχείρισης του προβλήματος το ΔΝΤ, η πρόταση που διαμορφώθηκε στο πρώτο eurogroup για κούρεμα (ακόμη και των ασφαλισμένων καταθέσεων) ισοδυναμούσε τελικά με τόκους 20 μηνών.

Συνοπτικά, όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης «η κυβέρνηση έσωσε τη χώρα από την άτακτη χρεωκοπία» και η διαπίστωση αυτή, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία, βρίσκει την αποτύπωσή της στις δημοσκοπήσεις.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετική με τις δυνατότητες που προσφέρει η συγκυρία για τη λύση του Κυπριακού, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η λύση του Κυπριακού θα απαλείψει την αβεβαιότητα που υπάρχει και η οποία αντανακλάται επίσης στην οικονομία. Επεσήμανε δε, πως πρέπει να αξιοποιηθεί το ενεργειακό πλεονέκτημα που διαθέτει σήμερα η Κύπρος, καθώς «λόγω της έλλειψης ενεργειακών πηγών, η Τουρκία ενδιαφέρεται να διατηρήσει τον βασικό ενεργειακό της ρόλο στην περιοχή».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ