Μεταρρύθμιση με πέντε άξονες στον δημόσιο τομέα

Νέες προσλήψεις που θα ξεπεράσουν τους 7.000 υπαλλήλους για το 2015, η παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρονικού ΚΕΠ, η αξιολόγηση, το νέο κύμα κινητικότητας στα τέλη του έτους αλλά και η εφαρμογή του νέου μισθολογίου για το Δημόσιο αποτελούν τις πέντε βασικές προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, ο νέος αν. υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης έχει αποστείλει ήδη επιστολή στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όπου περιγράφει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι οι προτεραιότητες αφορούν:

• Την προστασία των 5.183 επαναπροσληφθέντων στο Δημόσιο από την κατηγορία των απολυμένων και των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Εντός του 2015 θα πραγματοποιηθούν ακόμα 4.500 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας και 2.771 προσλήψεις στις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες.

• Τη λειτουργία του πρώτου ηλεκτρονικού ΚΕΠ που θα παρουσιαστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι πολίτες θα μπορούν να ταυτοποιηθούν στην ηλεκτρονική σελίδα ermis.gov.gr με τους κωδικούς που χρησιμοποιούν στο Taxis.net και θα μπορούν να λαμβάνουν απευθείας αρχικά 9 πιστοποιητικά, τα οποία είναι: ατομικός λογαριασμός ΙΚΑ, ληξιαρχική πράξη γάμου, ληξιαρχική πράξη γέννησης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, ασφαλιστική ενημερότητα για επιχειρήσεις, εργοδότες, πιστοποιητικό γέννησης, βεβαίωση ιθαγένειας, οικογενειακή κατάσταση για ΟΓΑ και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Παράλληλα με ηλεκτρονικές αιτήσεις θα μπορούν να παραλαμβάνουν δημόσια έγγραφα από εντός 1 ή δύο ημερών στην ηλεκτρονική τους θυρίδα.

• Το νομοθετικό πλαίσιο για την αξιολόγηση του προσωπικού που έχει ήδη δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει την αξιολόγηση 360 μοιρών για τους υπαλλήλους από τους προϊσταμένους τους, τους συναδέλφους αλλά και την κοινωνία.

Προτάσεις

• Την κινητικότητα που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2015, όπου υπάρχουν προτάσεις να εφαρμοστεί όχι ανά εκπαιδευτική κατηγορία (π.χ. για υπάλληλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), αλλά ανά ειδικότητα (π.χ για μετακινήσεις οικονομολόγων ή μαθηματικών) με βάση το περίγραμμα θέσης που πρέπει να καλυφθεί.

• Τις αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα εφαρμοστούν στις αρχές του 2016. Σύμφωνα με το πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, οι δαπάνες για τη δημόσια διοίκηση θα αποτελούν ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο των αλλαγών στο μισθολόγιο οι δανειστές ζητούν το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των υπαλλήλων χαμηλών προσόντων και των κατόχων θέσεων ευθύνης. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση βασικών μισθών που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει κυρίως για τους υπαλλήλους των χαμηλότερων οικονομικών βαθμίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται πρόταση για την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό κυρίως στα ειδικά μισθολόγια. Η πρόταση αυτή εάν υιοθετηθεί θα επιφέρει μείωση των συνολικών αποδοχών από 5-20%, αλλά θα αυξήσει τις βασικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και θα ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της αύξησης των εισφορών.

Για παράδειγμα, ένας καθηγητής Πανεπιστημίου που έχει συνολικές αποδοχές 1.400 ευρώ, εκ των οποίων 900 ευρώ βασικός μισθός και 500 ευρώ επιδόματα, με την εφαρμογή της παραπάνω πρότασης θα μπορεί να έχει συνολικές αποδοχές 1.300 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.100 θα αφορούν τον βασικό μισθό και τα 200 θα είναι επιδόματα.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Βαρουφάκης: Γι’ αυτό ψήφισα «Ναι»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ